elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kırılmayan Drone’lar Artık Mümkün!

Günümüzde lojistik, askeri dahil birçok alanda kullanılan drone’larda yaşanan en büyük sorun olarak “darbeye karşı hassas olmaları” gösteriliyor. Ancak yeni bir tasarımla kırılmayan drone’lar artık mümkün!



A- A+
23.03.2017 tarihli yazı 8579 kez okunmuştur.
Deneyimli insansız hava aracı pilotlarının bile donanım hataları veya yazılım sorunları karşısında kaza yapma riski çok yüksek oluyor. İsveçli araştırmacılar, drone’ları daha kuvvetli hale getirmek veya garip güvenlik kafeslerine sarmak yerine düşme anında dörtlü kanadı esneyebilen bir drone tasarladı.

Tasarımın çıkış noktası ise insanlığın doğayı taklit etme bilimi olan biyomimetiğe dayanıyor. Uçan böcekler, çok sık bir şekilde nesnelere çarpmalarına rağmen darbeyi emerek herhangi bir kalıcı hasar olmadan uçuşlarına devam edebilmektedir. Ancak plastik veya karbon fiberden yapılan drone’lar kalıcı hasar görür ve hatta kırılır.

 


►İlginizi Çekebilir: Yaşayan Drone Projesi: DragonflEye

Kanatlarında esnek bir mafsal bulunan eşekarısı, uçuş boyunca rijit kalır ve çarpışma durumunda kanatları ters yönde düşer. İsveç’te EPFL araştırmacıları, bir dizi mıknatıs kullanarak merkezi sert bir göbeğe tutturulan esnek bir elastik çerçeve ile yeni drone’lar geliştirdiler. Drone bir şeye çarptığında, darbenin etkisini azaltmak amacıyla merkez çekirdeğini dış çerçeveden ayırır, darbe enerjisini emmek için sıkışıyor. Bu kaza gerçekleştikten sonra mıknatıslar sayesinde drone tekrar toparlanır ve uçuşuna hareket edebiliyor. Bu sayede drone’un kalıcı hasar görme riski büyük ölçüde önlenebiliyor.


 
►İlginizi Çekebilir: Drone ile Posta Teslimatı

Üstelik bu tasarım sadece drone’lar için geçerli değil. Robotiğin birçok alanında yaşanan çarpma problemine karşı bu tasarım farklı stratejiler geliştirilerek robotiğin her alanında uygulanabilir. Sizlerin bu tasarım hakkındaki düşünceleri nedir?
 


Kaynak:

gizmodo.com

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.