elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kendi Kendini Onaran Plastik

Illinois Üniversitesi'ndeki araştırmacılar canlı organizmalar gibi kendi kendini onarabilen yeni bir plastik türü üzerinde çalışıyorlar. Gelecek vadeden ve bir o kadar da ilginç olan bu buluşla ilgili detaylar yazımızın içerisinde.



A- A+
19.05.2014 tarihli yazı 9247 kez okunmuştur.
Canlılar zarar görmüş hücrelerini ve dokularını, büyütmek ve onarmak için bir yeteneğe sahipler. Fakat insan yapımı malzemeler bu özellikten yoksunlar ya da şimdiye kadar yoksunlardı.
 

 
Illinois Üniversitesi araştırmacıları tarafından yeni malzeme üretebilen ve canlı bir hayvan ve bitki gibi kendi kendini tamir edebilen bir plastik türü geliştiriliyor. Araştırmacılar bu benzersiz yeteneği kazandırmak için onlara hayvan özellikleri vermeye çalışıyor. Onlar taze yaraya pıhtı göndererek hayvanların delinmiş yaralarını tedavi etmelerini taklit ediyor ve plastikteki hasarlı bölümleri tamir edebilmek için gömülmüş ince damarları birleştiriyorlar.
 


 
İlginizi Çekebilir : Statik Elektrik Nedir ve Nasıl Oluşur?

 
Genellikle büyük bir parça suyla doldurulduğunda yerçekiminden dolayı su yere doğru damlar. Bu engeli aşmak için iki bileşenli özel bir plastik geliştirildi. Bu plastik neredeyse hemen jel olabiliyor ve hasar onarılana kadar kendi kendini inşa edebiliyor.
 

 
Bu devrimci pratik plastik uygulamaları sonsuzdur. Kendi kendini onaran araba tamponlarından aktif olarak tamir edilmesi zor yapılara kadar, yeraltı boruları ve uzay aracı gibi bu teknoloji pek çok potansiyele sahiptir. Hatta araştırma takımı yaygın olarak plastiklerin hasar aldığı konu olan bütün plastiklerin bozunma süresini kısaltıp kendi ömrünü uzatacağı bir gelecek öngörüyor.
 


 
Kaynak:

wonderfulengineering.com

 
Önder Eğer Önder Eğer Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.