elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Kablosuz Güç İletimi ile Drone’ların Şarj Edilmesi

Drone teknolojisinin hızla gelişmesine karşın drone‘ları sık sık şarj etme ihtiyacı bulunmakta, Imperial College London Üniversitesi'nin mühendislerinden oluşan araştırma ekibi drone‘ların sık şarj ihtiyacını gidermek için wireless şarj teknolojisi geliştirdi ve bu teknoloji sık şarj ihtiyacı sorununu çözmüş gibi gözüküyor. Detayları haberimizde bulabilirsiniz.



A- A+
11.11.2016 tarihli yazı 11395 kez okunmuştur.
Imperial College London Üniversitesi’nin elektrik-elektronik departmanındaki mühendislerden oluşan araştırma ekibi, Nikola Tesla'nın temelini attığı Tesla bobininden yola çıkarak, şarj işlemi gerçekleşirken drone'nun havada kalmasının sağlamayı temel alarak oldukça yüksek verimli bir metotla wireless güç transferini gerçekleştirdiğini duyurdu.

Araştırmacılar ulaştıkları noktanın kanıtı olarak, piyasada kullanıma hazır 12 cm çapındaki bir drone'u satın alıp elektronik aksamını değiştirip bataryasını çıkarmışlar. Araştırma ekibi drone'nun çevresini bakır folyo çemberlerle sararak bir alıcı anten yapmışlar. Yerde manyetik alan devre kartından yapılan gönderici cihaz ile üretilen güç, drone'nun bakır folyolar ile sarılmış elektronik aksamına ve güç kaynağına gönderiliyor.

 


►İlginizi Çekebilir: Uber'in Uçan Araba Projesi

Deneyde kullanılan drone elektronik elemanları manyetik alanın frekansına göre ayarlanıyor ve manyetik alanın üstünde uçarken alıcı anten ile aldığı AC voltajı verimli bir biçimde DC voltaja çeviriyor.

Araştırma ekibinin yapmış olduğu wireless şarj teknolojisi buluşu teoride drone’nun hiç inmeden havada kalabilmesini sağlıyor. Bu wireless şarj teknolojisi geliştirilerek endüstriyel uygulamalarda kullanılabilir. Fakat şu anda sadece 10 cm uzaklığa kadar manyetik alandan iletim sağlanabiliyor ve wireless şarj teknolojisi halen deneysel evrede. Araştırmacılar wireless şarj cihazının bir yıl sonra piyasaya sürüleceğini öngörüyorlar.

 

Imperial College London Üniversitesi elektrik-elektronik mühendisliği departmanını araştırma ekibinden Dr. Samer Aldhaher şunları aktarıyor: “Bizim birincil senaryomuz kablosuz güç iletimi yapılabilen bir Drone'du. Onun bir özelliği de yerden bir araç üzerine kurulan mobil şarj istasyonu ile Drone'nun hiç yere inmeden havada kalması ve şarj olmasını sağladık.” Medikal cihaz, uzayteknolojileri ve sensör uygulamalarında wireless güç transferi teknolojisi kullanılır.

Imperial College London Üniversitesi elektrik-elektronik mühendisliği departmanından Prof.Paul Mitcheson: “Mesela, Drone kullanırken aynı kablosuz güç iletimi objeleri üzerindeki sensörler gibi köprülerde yapısal bütünlüğün gözlemlenmesi gibidir. Bu, bağlantıyı kesip insanların ulaşması zor olan yerlerde yeniden şarj edilmesini sağlar. Diğer bir uygulama alanı ise takılabilir minyatür medikal tanı cihazları, kablosuz güç kaynağı ile vücuda dışarıdan bağlanır. Bu tür yeni medikal implantlar güvenli bir şekilde yeniden şarj edilebilir, batarya boyutu küçültülerek daha az zarar görmesi sağlanır. Gelecekte, ayrıca drone’ları, marstaki bilimsel ekipmanları yeniden şarj ederek milyarlarca dolarlık bilimsel araştırmaların ömrünü uzatmakta kullanabiliriz.”

 


Kaynak:

►theengineer.co

Yazar:Osman Nuri Koç

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.