elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İran Uzaya İkinci Defa Maymun Gönderdi

Günümüzde uzay ve havacılık teknolojileri hükümetlerin en önemli politikaları arasında yer almaya başladı. Bu çalışmalarda büyük bir hızla ilerleyen İran, bugün yeryüzünden 150 km yüksekliğe içinde maymun bulunan "Pejuheş" adlı roketini fırlattı. İran, bu araştırmada hem ateşleme ve fırlatma sistemlerini test etme olanağı buluyor hem de maymun üzerindeki bulguları inceleyerek uzaya astronot göndermeye hazırlanıyor.



A- A+
14.12.2013 tarihli yazı 10127 kez okunmuştur.
İran,  uzay ve havacılık teknolojisinde yaptığı çalışmalara tüm hızıyla devam ediyor. İran Uzay ve Havacılık Kurumu, içinde canlı bir maymun bulunan “Pejuheş” (araştırma) adlı roketi bugün yeryüzünden 150 km yükseğe fırlatıldığını duyurdu. Roket içerisindeki kapsülle uzaya gönderilen “Fargam” adlı maymunun 15 dakika sonra yeryüzüne geri getirildiği kaydedildi. Edinilen bilgilere göre araştırmanın amacı, kapsül içerisinde gerçekleşecek biyolojik değişiklikleri maymuna bağlı olan EKG ile tespit ederek, bu bulguları uzay biyolojisi, fizyoloji, uzay ve biyomedikal mühendislikleri gibi birçok uzay teknolojisi alanındaki araştırmalarda kullanmak. 2019’da uzaya ilk astronotunu yollamaya hazırlanan İran, sahip olduğu roket teknolojisini de bu fırlatmalarda test etme şansı buluyor.
 






► İlginizi Çekebilir: Nasa'nın Uzay Taksileri Uçuş Testinde
 
İran, 28 Ocak 2013’te içinde maymun bulunan Öncü isimli ilk araştırma uydusunu uzaya göndermişti. Ancak dönüş sonrasında fotoğrafları çekilen maymun akıllarda soru işareti bırakmıştı. Uzaya gönderilen maymunun fırlatma öncesi çekilen fotoğrafları ile dönüşü sonrasında çekilen fotoğrafları arasında baş bölgesinde gözlenen fark, deneyin başarısız sonuçlandığı yönünde akıllarda soru işareti bırakmıştı.





Videoda Maymunun Bulunduğu Kapsülün Yeryüzüne İnişini ve Fırlatma Esnasındaki Görüntüleri İzleyebilirsiniz. 





Sayın Takipçilerimiz İran'ın bu başarısını nasıl değerlendiriyorsunuz? Ülkemizde neden hala bu tarz uzay projeleri gerçekleşemiyor?


 
Kaynak

Abcnews
►Dailymail
►Hürriyet
 
Ahmet Gökhan Seyrek Ahmet Gökhan Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.