elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Intel’den 10nm Boyutunda Çip

Moore yasasının geleceği hakkında yapılan tahminler kötümser olsa da Intel’in bakış açışına göre önümüzde ki birkaç yıl İntel adına parlak geçebilir. Intel’in yeni nesil çipi hakkında detayları haberimizde.



A- A+
25.01.2017 tarihli yazı 11167 kez okunmuştur.
Intel, 2017 yılı içerisinde 10 nm çip imalat teknolojisini kullanarak üretilen işlemcileri piyasaya dağıtmaya başlayacak. İntel, Moore kanunu göre üretilen transistörlerin önceki nesillere göre gelişen teknikler ile üretim maliyetlerinin azalacağının tersi bir düşünce içinde. Önümüzde ki yıllarda İntel transistörlerin tasarımında yeni geliştirmeler yapmayı planlıyor. İntel, ilk kez mobil cihazlarda işlemci olarak kullanılan ARM mimarisini de çip üretimine dahil etme çalışmalarına başladı.
 

Intel'in kıdemli araştırmacısı Mark Bohr, Intel’in 10 nm çiplerinde bulunan transistörler 14 nm çiplerden ve diğer firmaların 10 nm çiplerinden daha yoğun olacaktır. Intel’den yeni nesil çiplerin boyutları ile ilgili birkaç rakam paylaşıldı. Çip tasarımında yapılan küçülmeler bize transistörlerin birbirine olan uzaklığını vermektedir. Küçülmeler devam ettiği sürece transistörler birbirlerine daha çok yaklaşacaktır. Transistör kapı alanı 70 nm’den 54 nm’ye düşecek. Transistör mantık kapıları, 14 nm teknolojisine göre %46 küçülecek.

Çip boyutlarında azalma geçmiş yıllara göre daha da minyatür hale geldi. Yeni nesil çip üretiminde yavaş bir seyir olacağı anlamı çıkarılabilir. Çip üretiminde kullanılan yarı iletken plakaların maliyeti, 10 nm çip üretiminde yüksek olsa da, Intel’e göre transistör başına düşen maliyetlerin düşük olacağı yönündedir. İşlemci üretiminde ön planda tutulan konu maliyetlerin azaltılmasıdır. 10 nm çiplerin transistör anahtarlama hızı ve enerji tüketiminde iyileştirmelerin yapılması da beklenmektedir. Yapılan iyileştirmeler sonucunda saat hızında bir artış beklenmemektedir.

 
"Yeni nesil işlemcilerin birinci hedefi daha az güç kullanımı ve enerji verimliliği olacaktır."



Intel, geçmiş yıllarda her iki yılda bir yeni üretim teknikleri ile transistörleri artırılarak yeni nesil işlemciler üretmekteydi. Ancak, şirket 10 nm çiplerden önce 14 nm çiplerde bir dizi transistörler iyileştirme yoluna gitti. Aynı şekilde, 7 nm jenerasyon üretimine geçilmeden önce 10 nm ve 10 nm++ tanıtılması hedeflenmektedir. Bohr’a göre, “Bir sonraki jenerasyona geçişte yaşanan zorluklar değerlendirildiği zaman 7 nm ve 10 nm çip üretimine ulaşmak uzun zaman alacaksa, yeni ürün geliştirmek yerine elde olanı geliştirmek daha iyi bir çözümdür.”
 
►İlginizi Çekebilir: Intel Mikroişlemci Ailesi

Samsung ve TSMC firmaları 10 nm çipleri geçtiğimiz Ekim ayında duyurdu. Bu yılın başından itibaren 10 nm çip kullanılan cihazların piyasaya sürüleceği açıklandı. GlobalFoundries firması ise 2018 yılından başlayarak 7 nm çip üretimine geçmeyi planlıyor. VLSI Research’tan Dan Hutchesnon, “ Yarıiletken endüstrisindeki gelişmeleri analiz eden bir firma olarak çip boyutlarında ki küçülme sınırları zorlamaya başladı. Her firma bir atılım peşinde ama sağlam adımlarla ilerlemiyorlar. İntel, diğer firmaların çalışmalarına göre birkaç yıl önde ilerliyorlar.” şeklinde açıklamada bulundu.


 
Grafik: Çiplerin nm bazında yıllara göre üretimi

Intel firması, diğer firmalar ile karşılaştırıldığında üretim sürecinde kontrolü ve istikrarı ile öne çıkmaktadır. Bu durum çip üretiminde İntel firmasına bir avantaj sağlamaktadır. Intel firmasının ARM mimarisini de üretime dâhil etmesi önemli yaklaşımdır.


Kaynak:


spectrum.ieee.org
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.