elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İnsansı Robot SURENA III

Robotların dünyayı ele geçirme efsanelerini arkada bırakıp, insansı robotlar geliştirmeye başlanılmasından bu yana sık sık yeni robotlarla tanışır olduk. İnsansı robot haberi bu kez çok uzaklardan değil, komşumuz İran'dan geldi. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
02.12.2015 tarihli yazı 7213 kez okunmuştur.
İran Tahran Üniversitesi 2008’de Surena I ve 2010’da Surena II ile karşımıza çıkmıştı. Geliştirmelere devam eden üniversite, geçtiğimiz günlerde SurenaIII’ün de tanıtımını yaptı. 1.9 metre uzunluğunda ve 98 kilogram olan robot, 3d görüntü modülü olan Kinectsensörü gibi bir çok sensör ve motor ile desteklendi. Örneğin, hareket için 31 servo motor ile güçlendirildi. Böylelikle Surena III yürümek, merdiven çıkıp inmek ve yokuş çıkıp inmek gibi meziyetlerini sergileyebilecek oldukça güçlü bir kapasiteye ulaştı. Mesela SurenaIII eğri bir yüzey boyunca 2m/s hızla koşabiliyor. Belki bir maraton kazanamaz fakat başka amaçlar için de geliştirildiğini düşünürsek, oldukça hızlı.
 


 
►İlginizi Çekebilir: Masaustü Robotu Plen


İlk robot tanıtıldığında sadece 8 derece özgürlüğe sahipti. 2010 yılında bu 22 dereceye çıkartıldığında robot saniyede 0.03 metre yürüyebiliyordu. Yeni robot ise 31 derece özgür ve neredeyse ikinci robottan on kat daha hızlı yürüyebiliyor. Tahran Üniversitesi (CAST) yöneticisi Dr. Yousefi Koma, afet durumlarında kullanılabilecek olmasını robotun en önemli özelliklerinden biri olarak görüyor. Ayrıca üretim, sağlık ve diğer endüstriyel alanlar üzerine de geliştirilmeler olacağını bekliyor.



 
►İlginizi Çekebilir: Google Robot Ordusu


SurenaIII artık yüzleri ve nesneleri seçebiliyor, ses algılayabiliyor ve hatta hareket takibi yapabiliyor. Ek olarak, yeni sistem popüler Robot İşletim Sistemlerine(ROS) uyarlanmış. Dr. Yousefi Koma bu popüler sistem hakkında robotların eş zamanlı olarak çevre ile iletişime geçmelerini, hareketlerini yönetmelerini, sensörleri denetlemelerini ve sistemde oluşan istenmeyen hataları bulmalarını sağladığını söyledi.
 


Kaynak:

Futurism

Yazar: Şeymanur Özalış

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.