elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İDO kesintisiz enerjinin kaynağını buldu

Hidrojen enerjisi yeni dönemin enerji kaynaklarından biri olarak öne çıkabilir... İDO ve Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi, Türkiye'de bu alanda bir ilke imza attı.



A- A+
03.04.2009 tarihli yazı 3615 kez okunmuştur.

Türkiye'nin ilk pratik uygulaması olan ve İDO'nun Yenikapı Merkez Binası'na kurulan temiz enerji teknolojisi sayesinde, elektrik kesintilerinde hidrojen ile çalışan yakıt pilli kesintisiz güç kaynağı anında devreye giriyor.


Yolcularını her geçen gün yeni hizmetlerle tanıştıran İDO ve dünyada tek olan Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi (ICHET), Türkiye'nin hidrojen ve yakıt pili teknolojilerinin kullanıldığı ilk pratik uygulamayı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dr. Hilmi Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'ın katılımlarıyla dün düzenlenen bir törenle tanıttı.



2008 yılının Mayıs ayında ICHET'in finansmanı ve İDO'nun ortaklığıyla başlatılan ve Türkiye'de ilk pratik uygulamasının İDO'nun Yenikapı merkez binasında yapıldığı proje sayesinde, elektrik kesintilerinde 5 kW'lık yakıt pilli kesintisiz güç kaynağı devreye girerek sesli duyuru sistemi ve bilgisayarlara elektrik sağlıyor.



Yakıt pilli kesintisiz güç kaynağı teknolojileri geleceğin temiz enerji sistemi olacak


İDO Yenikapı İskelesine kurulan yakıt pilli kesintisiz güç kaynağı sistemi, yakıt pili ünitesi, hidrojen silindirleri ve DC/AC invertörden oluşuyor. Yakıt pili, hidrojenin kimyasal enerjisini direkt olarak elektrik enerjisine çeviren elektrokimyasal bir enerji dönüşüm cihazıdır. Yakıt piline beslenen hidrojenin elektrokimyasal reaksiyonu sonucunda, sistem DC elektrik enerjisi üretiyor. Pozitif hidrojen iyonları daha sonra havanın oksijeni ile birleşerek su açığa çıkıyor. Sistemde çevreyi kirleten ve zarar veren herhangi bir gaz üretilmediği ve aynı görevi yapan bir dizel jeneratör gibi döner herhangi bir mekanizma olmadığı için, hidrojen yakıt pili teknolojisi; temiz, gürültüsüz ve çevre dostu bir teknolojidir.



Proje sayesinde potansiyel yerli üreticiler de hidrojen teknolojileri hakkında deneyim kazanacak


Türkiye'de bir ilk olan bu proje kapsamında, Türk firmalarıyla bağlantıya geçilerek bu yeni teknoloji hakkında yerli firmaların deneyim kazanmasına ve projede yer alan yabancı üreticilerle işbirliği ve bilgi akışı sağlanmasına imkan verildi. Kesintisiz güç kaynağındaki yakıt pilinden üretilen doğru akımı alternatif akıma çeviren invertör Türk firmalarından satın alındı.



ICHET Hakkında


Dünyada tek olan ICHET, T.C. Enerji Bakanlığı ve UNIDO teşkilatı arasında 2003'te imzalanan anlaşma ile İstanbul'da kuruldu. ICHET, hidrojen enerjisi teknolojilerinin gelişmekte olan ülkelerde yaygınlaştırılması amacıyla yurt içi ve yurt dışında çeşitli pilot ve bilimsel uygulamalı projeler başlattı.



2009 yılı ICHET'in Türkiye'de hidrojen teknolojileri alanındaki projelerinin gösterime sunulduğu önemli bir yıldır. ICHET-Çumitaş ortaklığındaki yakıt pilli forklift projesi ve ICHET'in diğer 3 projesi; yenilenebilir enerji-hidrojen mobil ev projesi, hidrojen scooter, golf-cart projeleri de IDO Yenikapı'da düzenlenen törende gösterime sunulmuştur.



ICHET'in, Bozcaada'nın kısmi hidrojen adasına dönüştürülmesi ile ilgili yenilenebilir enerji-hidrojen enerjisi projesi, hidrojenli otobüs, hidrojenli gemi, hidrojen dolum istasyonu, deniz suyunun elektrolizi ile elektrik üretimi gibi Türkiye'de devam etmekte olan projeleri de bulunmaktadır. ICHET'in gelişmekte olan ülkelerdeki projeleri arasında en çok dikkat çekeni, 2010 yılında Yeni Delhi'de gösterimi başlayacak olan 3 tekerlekli hidrojen-içten yanmalı motorlu araç projesidir. ICHET ayrıca gelişmekte olan ülkelerde gerçekleştirilen hidrojen teknolojileri ön fizibilite çalışmalarına finansman sağlamaktadır.



Kaynak: Rotahaber