elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İdea Teknoloji krize rağmen büyüdü

İdea Teknoloji'nin kurucu ortağı Bahadır Onay, 2007'yi yüzde 250 büyümeyle, 2008'i de krize rağmen yüzde 100 büyüyerek, 4 milyon dolar ciroyla kapattıklarını açıkladı.



A- A+
07.01.2009 tarihli yazı 4792 kez okunmuştur.

Bilişim sektöründe profesyonel yönetici olarak çalışırken fikirlerini hayata geçiremeyen 2 gencin kurduğu İdea Teknoloji, krizin vurduğu 2008 yılında yüzde 100 büyüdü.



Bilgisayar mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra uzun yıllar Teknoloji Holding'de kurumsal mobil iş çözümleri alanında çalışan Cüneyt Öksüz ve Bahadır Onay, holding ortaklarının ayrılması sürecinde düşündükleri projeleri kendi şirketlerinde hayata geçirdi.



Mobil çözümlerde kablosuz uygulamaların artacağını, ADSL dalgasını ve web tabanlı uygulamaların kurumsal segmentte çok rağbet göreceğini tahmin ederek, yönlerini web tabanlı ve merkezi yapıda çalışan yazılımlara çeviren ortaklar, sektörde kısa zamanda başarıya ulaştı.



CRM uygulaması olan VisionPlus adlı uygulamalarıyla özellikle gıda ve içecek sektöründeki firmalara yazılım hizmeti veren İdea Teknoloji'nin kurucu ortağı Bahadır Onay, "Şirketi sıfır sermayeyle kurduk. Kafamızdaki iş fikrine güveniyorduk. Ne biz ne de çevremizdekiler girişimcilikten anlıyordu. Motivasyonumuzu daha önce birlikte çalıştığımız müşteriler sağladı, bize cesaret verdiler" dedi. 2005 yılının Ekim ayında İdea'yı kurduklarını belirten Onay, ilk yılı 50 bin dolar ciroyla kapattıklarını söyledi. Onay, 2007'yi yüzde 250 büyümeyle, 2008 yılını da krize rağmen yüzde 100 büyüyerek, 4 milyon dolar ciroyla kapattıklarını açıkladı. Müşterilerinden kazandıkça yatırım yaptıklarını dile getiren Onay, 3 yılda yaptıkları yatırımın 1.5 milyon doları bulduğunu söyledi. Onay, krizin kendisini hissettirmeye devam ettireceği 2009'da da yüzde 50 büyüme hedefi koyduklarını ifade etti.





Yazılım ihracatına başladı


Türkiye'de aralarında Mey İçki, Turkcell, Ülker, T-Box, Kimberly Clark'ın da bulunduğu büyük firmalara hizmet veren İdea, yazılım ihracatı da yapıyor. Sektörde kurumsal iş çözümlerinde yazılım ihracatının çok az yapıldığını belirten Onay, İdea'nın bu alanda da kısa sürede başarılara imza attığını vurguladı. British American Tobacco'nun (BAT) Türkiye yazılımlarını ürettikleri, daha sonra ise BAT Türkiye'nin de içinde bulunduğu 37 bölge ülkesine çalışmalarını taşıma imkanı bulduklarını anlatan Onay, geçen aylarda BAT'ın Suudi Arabistan operasyonunda ürettikleri VisionPlus uygulamasını kullanarak ilk ihracatlarını gerçekleştirdiklerini söyledi.



"Şimdilik ciromuzun yüzde 10'una tekabül eden yazılım ihracatımızı yakın zamanda Dubai'de açacağımız ofis ile yüzde 25'e çıkaracağız" diyen Onay, bu yıl Kuveyt, Kenya ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde BAT ile projelere devam edeceklerini açıkladı. Bu bölgedeki projeleri yönetebilmek için, 2009'un 3. çeyreğinde Dubai'de bir ofis açacaklarını kaydeden Onay, "O bölgede ağırlıklı olarak Hint ürünleri kullanılıyor. Bu ürünlerle bizim ürünlerimiz arasında dramatik farklılıklar var. İhracattaki hedef pazarlarımızı Ortadoğu ve Afrika oluşturuyor. 2009'da kriz olmasına rağmen büyüme hedeflerimizi tetikleyen temel faktör de ihracat potansiyelimiz. Önümüzdeki yıl ciromuzun yüzde 20'sini ihracattan elde edeceğiz" dedi.





Ar-Ge merkezi olacak


2005 yılında şirketi kurduklarında 2 ortak ve 3 çalışandan oluşan 5 kişilik bir ekibe sahip olduklarını anlatan Onay, 2009 başı itibarıyla 32 çalışana ulaştıklarını söyledi. Onay, hedeflerinin 2010 yılında 50 kişiden fazla çalışana sahip bir yazılım firması olarak Ar-Ge merkezi statüsüne kavuşmak olduğunu ifade etti. Ekiplerinin tamamen teknik insanlardan oluştuğunu dile getiren Onay, yazılımda kadroların şirketle ve ekiple uyumunun uzun süre alması nedeniyle kriz döneminde işten çıkarmaların en az olduğu sektörün yazılım olduğunu kaydetti.








TÜBİTAK'tan 360 bin dolarlık destek





İdea Teknoloji ortağı Bahadır Onay, 2006 yılında Tübitak Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı'nın (TEYDEB) da desteklediği başarılı bir proje gerçekleştirdiklerini kaydetti. 600 bin dolarlık yazılım geliştirme projesinin finansmanın yüzde 60'ının parçalar halinde TEYDEB tarafından karşılandığını belirten Onay, başarılı bir süreç geçirmelerinde TEYDEB'in maddi ve uzmanlık desteğinin çok etkili olduğunu dile getirdi.



Türkiye'de pazarın yüzde 90'ını KOBİ'lerin oluşturduğunu ancak piyasadaki yazılımların İSO'nun ilk 500 listesindeki şirketlere uygun durumda olduğunu ifade eden Onay, Oracle ve Turkcell ile birlikte ocak ayı sonunda KOBİ'ler için üretilmiş özel bir ürünün tanıtımını yapacaklarını açıkladı.



Kaynak: Referans