elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

İÇDAŞ tarihe sahip çıkıyor

İÇDAŞ'ın, ismini Truva Kralı Priamos'un oğlu Paris'ten alan Çanakkale'nin Biga İlçesi Kemer Köyü'ndeki Parion antik kenti kazı çalışmalarına sponsor olduğu bildirildi.



A- A+
17.07.2008 tarihli yazı 4325 kez okunmuştur.


İÇDAŞ'tan yapılan yazılı açıklamada, Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümünden Prof. Dr. Cevat Başaran başkanlığında, 47 kişilik bir ekiple 2005'den beri sürdürülen çalışmaların ödenek yetersizliği nedeniyle zor şartlar altında yürütüldüğü, İÇDAŞ'ın sosyal sorumluluk projesi kapsamında kazı çalışmasına sahip çıktığı belirtildi.



Açıklamada, Parion nekropolü kurtarma kazılarına da sponsorluk yapan İÇDAŞ'ın, kazı çalışmalarının ana sponsorluğunu üstlendiği, kazı konusunda her türlü ayni ve nakdi yardımlarda bulunacağı, ilk olarak geçen yıl kazı ekibinin kullanımına açılan evin bakım ve onarımla yeniden düzenlenmesini sağladığı kaydedildi.







Kazılardan sonra Parion Müzesi kurulacağı bildirilen açıklamada, "İÇDAŞ ışığı ile aydınlanan Parion kazılarının gelecek yıllarda daha verimli çalışmalar şeklinde yürütülmesi, bölgenin kültürel değerlerinin ortaya çıkarılarak korunması ve bunların yerel Parion Müzesi'yle tanıtılması ve bölge turizminin geliştirilmesi planlanmaktadır" denildi.



Açıklamada, bu yıl antik kentin yeni yapı gruplarını belirlemeye yönelik olarak yapılacak sondajların yanı sıra, kentin antik tiyatrosu, Roma villası, nekropol alanı ve akropol tapınağında kazı çalışması yapılacağı da bildirildi.







İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, yaptığı değerlendirmede, sosyal sorumluluk projelerinin, İÇDAŞ'ın kurumsal kimliğinin bir parçası olduğunu belirterek, İÇDAŞ'ın, çevreci enerji santralleriyle Türk halkına, Parion kazı çalışmaları ile de tarihe ışık tuttuğunu kaydetti.



Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Cevat Başaran da, Parion'da yürütülen kazılarda Helenistik kültür öncesi Pers dönemine ait 4 lahit, 60 mezar, aralarında altın takıların da bulunduğu 260 parça tarihi eser, cadde ve caddenin iki yanında sıralanan yapılar, nekropol, saray veya villa benzeri bir yapı ile antik tiyatro bulunduğunu bildirdi.








Kaynak: AA