elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hibrid Güneş ve Rüzgar Enerjisi Cihazı Geliştirildi

Akıllı şehirlerle beraber artan enerji ihtiyacından yola çıkan araştırmacılar yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak hibrid güneş ve rüzgar enerjisini birleştiren bir cihaz geliştirdi. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
05.01.2018 tarihli yazı 6523 kez okunmuştur.
Nesnelerin interneti (IoT), hayatları daha verimli hale getirmek için elektronik ağları, altyapı ve hizmetlerini, izleme ve kontrol etmelerine yardımcı olan geniş bir altyapı ile şehirleri daha akıllı hale getirebilen sistemler için üzerinde çalışıyor. Ancak bu sistemler çok fazla enerji gerektiriyor.

Çin ve ABD'den bir araştırma ekibi bu enerjiyi sağlama gayesi ile yola çıkarak günümüzde rahatlıkla kullanılabilen güneş enerjisinin yanında, büyük bir yer kaplaması nedeniyle şehir merkezlerinde pek tercih edilmeyen rüzgar enerjisini birlikte kullanmaya karar verdiler. Böylelikle hem güneş enerjisini hem de şehirdeki boşa giden rüzgarı kullanarak bu iki enerjiyi bir cihazda toplama fikrine vardılar. Araştırmacılar düz bir hibrid güneş rüzgar enerjisi cihazı geliştirerek bu güç kaynağından yararlanmanın bir yolunu bulmaya karar verdi.



►İlginizi Çekebilir: Yumuşak Güç Kaynağı Geliştirildi
 

Hibrit Güneş Rüzgar Enerji Cihazı  Nasıl  Çalışıyor?

Araştırmacılar rüzgar enerjisini üretmek için bir rotoru döndüren rüzgar kuvvetini kullanmak yerine triboelektrik etkiyi kullandılar. Bu etkiyi oluşturmak için iki farklı malzeme art arda dokundurulup birbirinden ayrıldığında, bir maddenin yüzeyinde şarj oluşturmak için bir diğerinin yüzeyinden elektron alır. Triboelektrik nanogeneratör, hava ile ayrılmış teflon ve ince plastik tabakalarından oluşur. Hibrid cihazda rüzgar estiğinde, plastik film triboetiklik üreten teflona doğru ve uzaklaştıkça titreşir. Araştırmacılar, daha sonra triboelektrik nanogeneratöre silikondan dayalı güneş pillerini bağladılar.
 


►İlginizi Çekebilir: Hibrid Güneş Sistemleri

Silikon bir güneş pili ve rüzgar enerjisini elektrik çıktısına dönüştürebilen bir nanojeneratör elde ettiler. Araştırmacıların yarattığı bu cihaz yaklaşık 120 mm uzunluğunda, 22 mm genişliğinde ve 4 mm derinliktedir. Yapılan deneylerde ise güneş enerjisi bileşeninin 8 mW'lık güneş enerjisi sağlayabileceğini, rüzgar enerjisi bileşeninin ise 26 mW'lık enerji sağlayabileceğini göstermiş oldu.

Birlikte, simüle edilmiş güneş ve rüzgar koşulları altında, bir model ev yapılarak evin çatısına yerleştirilen dört cihaz ile eve bağlı LED'leri açıp, bir sıcaklık-nem sensörüne güç verebilir. Bu yüksek bir güç olmasa da, geniş jeneratörler ile uygulanmasına bağlı olarak umut vaat eden miktarda enerji tasarrufu sağlayabilir. Araştırmacılar çatıların üzerine çok sayıda monte edilen hibrid cihaz ile akıllı kentleri etkinleştirmeye yardımcı olabileceğini öngörüyor.


Yazar: Reninnaz Demir

Kaynak:


IEEE Spectrum
ACS
engineering.com
 
Reninnaz Demir Reninnaz Demir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.