elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Hava Kirliliğini Mürekkebe Dönüştürün! |
KAALINK

Gün geçtikçe dünyayı yaşanmaz hale getiren çevresel faktörlere karşı teknoloji çözüm üretmeye devam ediyor. Bu sefer karşımıza, araçların egzozlarından çıkan isi yakalayabilen ve bunu mürekkebe dönüştürebilen bir cihaz ile çıkıyor.



A- A+
21.04.2017 tarihli yazı 11285 kez okunmuştur.
Fosil yakıtların kullanımı 150 yıldan uzun süredir olumsuz çevresel etkiler ortaya çıkarmıştır ve kirlilik gün geçtikçe artan bir problem haline gelmektedir. Bununla beraber gözle görülebildiği kısmıyla en önemli sorunlardan biri de meydana getirdiği istir. 
 
Birkaç yıl önce, Hindistan’da doğup büyüyen eski MIT öğrencisi Anirudh Sharma, Hindistan’da gün geçtikçe artan kirlilikle karşılaşınca bu soruna çözüm üretme arayışına girmiş ve geliştirdiği projeyle siyah tortuyu havadan ayıklayıp yeniden kullanılabilir hale getiren bir cihaz üretmiş. KAALINK adı verilen bu cihaz, egzoz borusunda bulunan bir donanım ile havadan kirliliği ayıklayacak bir mekanizmaya sahip. GravikyLabs’ta ki araştırmacılar, mekanizmanın herhangi bir müdahale olmadan belirli kirliliklerin % 95’ini ortadan kaldırabildiğini iddia ediyorlar.



 
► İlginizi Çekebilir: Hava Kirliliği Ölçümü Nasıl Yapılır?

 
Kickstarter'da destek bekleyen KAALINK projesi ile bir kaleme yeterli olacak mürekkebi üretmenin sadece 45 dakika süreceği iddia ediliyor. Cihaz şu anda sertifikalandırma aşamasındadır.

 

KAALINK Nasıl Çalışıyor?

Hava, egzozdan is parçacıklarını yakalayan bir kanal boyunca hareket eder. Daha sonra is plakalar arasına çekilir ve orada sıkışıp kalır. Bu sistem havayı küçük geçitlere yönlendiren bir kanala dayanmaktadır. Borular birleşince kanallar küçük parçacıkları fırçalar. Gelişmiş sensörler ile cihazın işleyişi ve performansı ölçülerek gözlem yapılır. Eğer geri basınç fark edilirse hava, elektronik olarak çalıştırılan havalandırma deliklerine yönlendirilir.
 
KAALINK sistemi, egzoz borularından dışarı çıkan isleri yakalayabilmek için tüm boru hattına uygulanabilir. Motor çalıştırıldığında ve egzozdan gaz çıkmaya başladığında sistem otomatik olarak açılır. İlk olarak termosensörü etkileşir ardından mekatronik yakalama sistemi devreye girer. Tüm parçacıklar yakalanır fakat bu durum gaz geçişine engel olmaz ve motor bu durumdan etkilenmez. Ayrıca ünitenin dışındaki ışıklar maviden kırmızıya döndüğünde tutma alanı dolmuş demektir.

 

 
İs çok fazla yabancı madde ve karsinojen içerir. Motorun mikro parçaları kopar ve iste birikir. Aynı şekilde yakıtta bulunan yabancı maddeler, zehirli bileşikler oluşturur, dolayısıyla tüm bunları mürekkebe dönüştürmeden önce özenle isten ayıklamak gerekmektedir.
 
Yakalanan kirlilik, bütün yabancı maddeleri ortadan kaldırmak için laboratuvar ortamında bazı işlemlere tabii tutulur. Rafine edilen is, çeşitli sanayii süreçlerinden geçerek imal edilir. Çeşitli kimyasal işlemlerle saflaştırılan kirlilik, son olarak mürekkep pigmentine benzer boyuta getirilmek için öğütme işlemine alınır.
 
Bu teknoloji kalıcı bir çözüm olmasa da emisyonları azaltmak için oldukça başarılı bir fikirdir. Bu cihazın hala birçok engeli mevcut olsa da gelecek adına umut verici bir çözüm olarak görülmektedir. İnsanların dünyadaki olumsuz etkilerini azaltmak için oldukça iyi bir yöntem olacaktır.
 

 
Kaynak:
 
► InterestingEngineering
Ezgi Kaya Ezgi Kaya Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.