elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Google 2017’de %100 Yenilenebilir Enerjiye Geçecek

Sahip olduğu kullanıcı ve tesisler bakımında dünyanın en büyüklerinden birisi olan teknoloji devi Google, dünyanın çeşitli yerlerinde yer alan veri merkezlerinin, 2017 yılında ihtiyaç duyacağı tüm enerjiyi yenilenebilir kaynaklardan elde edeceğini açıkladı. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
18.12.2016 tarihli yazı 11093 kez okunmuştur.

Saatte 5,7 Terawatt Elektrik Tüketiyor

Şu anda dünyada üretilen elektriğin yaklaşık %23.7'si yenilenebilir enerji kaynakları kullanılarak üretiliyor. Bu rakamın günden güne yükseliyor olması sevindirici ancak şimdilik bu rakam tabii ki yeterli değil. Son yıllarda, yenilenebilir enerji alanında büyük bir dönüşüm söz konusu. Özellikle teknolojiye yön veren şirketler bu konuda ciddi atılımlar yaptı ve herkese örnek olacak bu atılımlarını sürdürüyorlar. Son olarak bu yıl gerçekleştirdiği iPhone SE etkinliğinde dünya genelinde tesislerinin %93 oranında yenilenebilir enerjiyle çalıştığını duyuran Apple'ın ardından bir önemli duyuru da Google'dan geldi. Google, 2017 itibariyle %100 yenilenebilir enerjiye geçeceğini duyurdu.
 

İnternette devasa bir veriyi yöneten Google, bu sistemin sürekliliğini sağlayabilmek için tam 13 tane devasa veri merkezini aktif olarak kullanıyor. Bu veri merkezleri başlı başına saatte yaklaşık 5,7 terawatt elektrik tüketiyor. Google gelecek yıl ile birlikte tamamen enerjisini rüzgar ve güneşten sağlayarak doğaya en az zararı vermiş olacak.
 

Dünyanın En Büyük Yenilenebilir Enerji Alıcısı

2011 yılında Google, veri merkezlerini ve ofislerini beslemek için dünya enerji üretiminin yaklaşık %0,013’ünü tek başına harcadı. Bu tüketim giderek artıyor ve ardında yüklü bir enerji faturası ve büyük miktarda karbon salınımı bırakıyor. Google, önümüzdeki yıl tükettiği elektriğin %100’ünü sadece yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edeceğini duyurdu. Bunun için 2,6 gigawatt kadar rüzgar çiftliği ve güneş enerjisi satın alınacağı ifade ediliyor. Google bir süredir yenilenebilir enerjiye büyük yatırımlar yapıyor ve dünyanın en büyük yenilenebilir enerji alıcısı. Bu tabi ki çevre için güzel bir haber, ama temiz ve yeşil enerjinin tek avantajı bu değil.
 


►İlginizi Çekebilir: Google Kurucusunun Uçan Araba Projesi

Son altı yılda rüzgar ve güneş enerjisinin maliyetleri %60 ve %80 oranında azaldı. Bu da yenilenebilir enerji kaynaklarının giderek en düşük maliyetli seçeneklerden biri olması anlamına geliyor. Nike, Nestle, Microsoft, Starbucks, Coca-Cola, Goldman Sachs, General Motors, H&M, IKEA gibi dünyanın önde gelen şirketlerinden 83’ü, 2020’ye kadar enerji ihtiyaçlarının yüzde 100’ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamak istediklerini açıkladılar.


Kaynak:


► futurism
► pv-magazine
► theguardian
Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.