elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

GE, enerjiye 5 milyar dolar yatıracak!

General Electric (GE) Türkiye ve Güneybatı Asya Genel Müdürü Kürşat Özkan, "Türkiye’deki en büyük yatırım sepetimiz ise enerji.



A- A+
28.02.2008 tarihli yazı 3958 kez okunmuştur.

General Electric (GE) Türkiye ve Güneybatı Asya Genel Müdürü Kürşat Özkan, yaklaşık 60 yıldır Türkiye'de bulunduklarını belirterek, "Ancak son 6 yıldır önümüzü daha iyi görüyoruz. Bu dönemde Türkiye'nin zaten var olan potansiyeli ortaya çıktı" dedi. GE olarak Türkiye'de enerji, uçak motoru, sağlık teknolojisi, medya, finans ve bankacılık alanlarında yatırımları bulunduğuna işaret eden Özkan, "Türkiye'deki en büyük yatırım sepetimiz ise enerji. Önümüzdeki birkaç yılda enerjiye 3 ila 5 milyar dolar arasında yatırım yapacağız" diye konuştu.



REKOR BÜYÜME



GE'nin tüm dünyada yüzde 14 ile rekor büyüme kaydettiğini söyleyen Özkan, "GE'nin cirosu 173 milyar dolara çıkarken, faaliyetlerden elde edilen kazanç yüzde 16'lık artışla 22.5 milyar dolara ulaştı. Bu büyümede şirketin faaliyetlerinin yarısından fazlasının Kuzey Amerika dışında olması etkili oldu" dedi. Özkan, 160 ülkede faaliyet gösteren GE'nin gelişmekte olan pazarlara büyük verdiğini belirterek, "Türkiye'de bu ülkeler arasında yer alıyor. 2007 yılı ciromuz 1.2 milyar doları geçti. Bu yıl ise 1.5 milyar doları hedefliyoruz" diye konuştu. Bir ülkedeki ciroları ile o ülkenin ekonomik büyüklüğü arasında paralellik bulunduğunu anlatan Özkan, "Türkiye dünyanın en büyük 16'ncı ekonomi konumunda. GE ülkeleri arasındaki yeri de hemen hemen aynı. Portföy olarak ise Türkiye ilk 10'a girer" dedi.





EN BÜYÜK SEPET ENERJİ



Türkiye'de başta enerji, uçak motoru, sağlık teknolojisi, medya ve bankacılık olmak üzere GE'nin ana iş kollarının tamamında yatırımları bulunduğunu vurgulayan Özkan, "Türkiye'deki en büyük yatırım sepetimiz ise enerji" dedi. Geçen aralık ayında Gama Enerji'ye yüzde 50 ortak olduklarını hatırlatan Özkan, "Bu yatırımız sadece bir portföy yatırımı değil. Gama Enerji ortaklığıyla bildiğimiz bir sektöre yatarım yaptık" dedi. Türkiye'de 20-25 yıl içerisinde 125 milyar doları bulan enerji yatırımı yapılacağına dikkat çeken Özkan, şunları söyledi: "Bu yatırımın 90 milyar doları ise direkt enerji üretimi için yapılacak. Bu dönemde her yıl milyarca dolarlık yeni yatırım yapılması gerekiyor. Bizde GE olarak önümüzdeki birkaç yılda enerjiye 3 ila 5 milyar dolar arasında yatırım yapacağız."



Enerji sektöründe yatırımı çeşitlendirmenin önemine işaret eden Özkan, Türkiye'de rüzgar, doğal gaz, hidro ve ithal kömürle çalışan santraller kuracaklarını söyledi. Nükleer santral kurulması konusuna da değinen Özkan, "15-20 yıldır nükleer santral imalatı konusunda teknoloji sağlayan bir şirketiz. Şimdiye kadar hiç nükleer santral kurup işletmedik. Türkiye'deki politikamız da ağırlıklı bu eksende olacak" şeklinde konuştu.





Her iki saniyede bir GE motorlu uçak havalanıyor





DÜNYADA her iki saniyede bir GE motorlu bir sivil uçağın havalandığına dikkat çeken Kürşat Özkan, "Bu uçaklarda Eskişehir'deki TEİ (Tusaş Engine Industry-Tusaş Motor Sanayi) tesislerinde üretilmiş bir parça mutlaka bulunuyor. Yüzde 46 ile ortak olduğumuz TEİ, geçen yıl 20 milyon dolar yatırım yaparken, büyük çoğunluğu ihracat olmak üzere 200 milyon dolar ciro elde etti" dedi.





GARANTİ İLE BÜYÜMEK İSTİYORUZ





GARANTİ Bankası'ndaki ortaklıklarından çok memnun olduklarını söyleyen Kürşat Özkan, şöyle konuştu: "Garanti'den tüketiciler konusunda çok şey öğrendik. Uzun vadeli bir ortaklık olarak baktığımız Garanti, dünyanın en iyi bankacılık işletmelerinden biri. Garanti'yi şimdi bölgesel bir marka olarak görmek istiyoruz. Romanya ve Ukrayna ile başladık. Avrupa Birliği'nin genişleyeceği bölgede Garanti ile büyümek istiyoruz. Garanti'deki hisselerimizin küçük bir bölümünü Doğuş Holding'e devretmemiz ise tamamen kapital kullanımımızla ilgili bir karardı, Türkiye ile ilgili değil."





Türkiye Ar-Ge merkezine dönüşüp satılan her motordan pay alacak





TEİ ile ortaklaşa bir AR-GE merkezi kurduklarını söyleyen Kürşat Özkan, "TÜBİTAK'ın serbest teknoloji bölgesinde bu merkezi hayata geçirdik. Şimdilik 25 mühendis çalışıyor. Bu rakam kademeli olarak 240'a çıkacak. Yeni bir uçak motoru geliştirmenin maliyeti 1.5 milyar doları buluyor. Biz de bu merkez sayesinde motorun belirli kısımlarında uzmanlaşıp, yeni tasarımlar geliştireceğiz. Geliştirilecek yeni projelerde risk ve gelir ortağı olmayı hedefliyoruz. Böylece satılan her motordan Türkiye olarak pay alacağız. Öncelikli hedefimiz Joint Strike Fighter Projesi'nde TEİ olarak yer almak. Bu savaş uçağının motorunun geliştirmesinde yer alırsak, 30 yıl için bir gelir kapımız daha olur" dedi.



Kaynak: Hürriyet


GÜNÜN FİRMASI