elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektriklendirilmiş Elyaf ile Deniz Suyundan Uranyum Çekme

Günümüzde radyoaktif atıklar için bir depolama alanının mevcut olmaması nükleer enerji santrallerinin bu atıkları denize atmasına sebep olmaktadır. Stanford Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi deniz suyundan uranyum çeken bir elyaf üretti. Detaylar haberin devamında..



A- A+
26.04.2017 tarihli yazı 12598 kez okunmuştur.
Nükleer enerji atıklarının, enerji kaynağı dönüşümünde fosil yakıtlardan çok daha kolay yöntemlerle uygulanabilirliği tartışmalı bir konudur. Yeraltı uranyum rezervleri düşüşte olabilir fakat okyanuslar tonlarca metal içeriyor ve bunları ayıklamak için bir çözüm üretilmesi gerekiyor. Bu nedenle Stanford Üniversitesi’nden araştırma ekibi, deniz suyundan uranyum çeken ve malzemelerin kapasitesini, hızını artıran ve de yeniden kullanabilir olmasını sağlayan bir yöntem geliştirdiler. 



 
► İlginizi Çekebilir: Nükleer Santral Nasıl Çalışır?

Araştırmacılar, enerjinin bu olayın bir parçası olması gerektiğine inanıyor ve karbon içermeyen enerji ile uranyuma ulaşmada nükleer enerjinin önemli bir parçası olduğunu belirtiyor. Enerji israfının ortadan kaldırılmasına ve ara sıra meydana gelen Fukuşima felaketlerine rağmen nükleer enerjinin, fosil yakıt kaynaklarından daha temiz olması da bunu desteklemektedir.
 
Daha önce Oak Ridge araştırmacıları sünger gibi bir gereç yardımıyla uranyumdan uranil iyonlarının çekilebileceğini ispat etmişlerdi. Bunu, iyonları çeken elyafın yüzeyindeki amidoksim adı verilen kimyasal bir bileşik yardımıyla yaptılar. Malzeme doymuş hale geldikten sonra uranil, plastik maddeyi kimyasal olarak işleyerek serbest bırakabildi ve daha sonra tepkime kabıyla arıtıldı. 
 
Araştırma ekibi buna benzer bir sistem kullanarak karbon ve amidoksimden oluşan bir elyaf ürettiler.  Bu sayede elyaftan daha fazla uranil çekildi. Bu yöntem önceki sistemde üç ana bölgede geliştirildi: Elyafların ne kadar çok uranil tutabileceği, iyonları yakalama hızları ve ipliklerin tekrar kullanabilirliği.



 

Üst üste yapılan testlerden sonra elyaf malzemesi tamamen doymuş olduğunda dokuz kat daha fazla uranil yakalamış ve daha fazla alana sahip olmuştur. Araştırma ekibinin yeni elyafları, 11 saatlik bir zaman diliminde önceki malzemeden üç kat fazla uranil emmeyi başarmış ve üç kez de yeniden kullanılabilir hale gelmiştir.
 
Araştırmacılar  bunun ticari olarak pratik bir yol olmasa da gelecek için atılmış büyük bir adım olduğuna inanıyorlar. Araştırma Nature Energy dergisinde yayınlandı. 
 
Kaynak: 
► newatlas
Ezgi Kaya Ezgi Kaya Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.