elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Elektrik Enerjisi Dağıtımında Bağlantı Şekilleri

Elektrik enerjisi üretilip, trafodan belli bir voltaj seviyesine ayarlandıktan sonra kullanıcılara iletilirken iletim hatlarının bağlantı şekli kritik önem kazanır. Belirli bir düzene göre bağlanan iletim hatları ile elektrik dağıtımı sağlanmış olur. Radyal, paralel, halka ve enterkonnekte bağlantı şekillerini yazımızda bulabilirsiniz.



A- A+
31.07.2016 tarihli yazı 23324 kez okunmuştur.
Elektrik dağıtım sisteminin temel amacı bireysel kullanıcılara, sanayi kuruluşlarına ve her bölgeye elektrik üretim tesislerinden güç sağlamaktır. Yüksek gerilim trafolar yardımı ile düşürülerek, orta gerilim ve alçak gerilim seviyeleri kullanılacak bölgeye dağıtım sistemleri ile nakledilmektedir. Trafolardan düşürülen voltaj, birbirlerine belli bir düzene göre bağlanarak kullanıcılara dağıtılır. İletkenler, alüminyumdan yapılır ve izolatörler ile direk kollarına monte edilir. Merkezi yerlerde yeraltı kabloları kullanılır.


 

Radyal Bağlantı

Birçok iletim sisteminde Radyal bağlantı sistemi kullanılmaktadır. Radyal bağlantı kurulumu basit ve maliyeti çok düşük bir sistemdir. Bu avantajının yanı sıra, besleyicide meydana gelen bir arıza durumunda hatta ki voltajı korumanın zorluğuyla karşılaşılmaktadır ve elektrik kesintisine de neden olacaktır. Bu yüzden şehir merkezleri dışındaki alanlarda kullanılır.
 
 
Şekil 1: Radyal bağlantı şekli
 
►İlginizi Çekebilir: Enterkonnekte Sistem Nedir?
 

Paralel Bağlantı

Yüksek güvenilirliğe sahip paralel bağlama sistemi maliyet açışından pahalı bir sistemdir. Güvenilirlik faktörünü geliştirmek için kablolar farklı setlerden dağıtılır. Radyal bağlantı sistemine göre güvenilirliği yüksektir. Paralel bağlı sistem gücün fazla gerektiği kentsel alanlarda ve acil durumlarda kullanılır. Hat boyu bağlı bir sistemde paralel bağlı kısımlardan biri arıza verdiği zaman diğer kısımlar çalışmaya devam eder.
 

 
Şekil 2: Paralel bağlantı şekli
 
 

Halka Bağlantı

Paralel bağlantı ile benzer güvenilirlik seviyesine sahip halka bağlantı diğer bir bağlantı türüdür. Kentsel ve endüstriyel alanda yaygın olarak kullanılır. Bir halka dağıtıcı sistem birden fazla besleyici ile beslenir. Besleyicilerden biri arıza veya bakım durumunda, diğer besleyici sistemdeki gücü dengeler. Gerilim düşümünde trafolara zarar gelmesi de önlenmiş olur. Böylece kullanıcılar etkilenmez. Radyal bağlı sistemin dezavantajı, halka bağlanarak aşılabilir.
 

 
Şekil 3: Halka bağlantı şekli
 

Enterkonnekte

Yüksek güç gereken yerlerde, kent merkezlerinde, kırsal alanlarda sıkça kullanılan bir bağlantı şeklidir. Kurulum maliyetleri yüksek olsa da, herhangi bir arıza ve bakım durumunda devreden alınan trafo yüzünden sistem gücü kesilmez. Trafoyu devreye alma ve devreden çıkarma sorunsuz yapılabilir. Besleme kesilmeden devam eder, verimlilik ve güvenilirlik yüksektir.

 

 
Şekil 4: Enterkonnekte bağlantı şekli
 

 
 
Kaynak:


electrical-engineering-portal
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar