elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

El Aletleri |
Phoenix Contact

El aletleri, üretim hatlarında çalışanların dostudur. Phoenix Contact’ın el aletleri; iletken soyma, sıkma ve kesme gibi pek çok görevde kullanıcıya birçok avantaj sağlamaktadır. Phoenix Contact’ın el aletleriyle ilgili detaylar yazımızın devamında…



A- A+
30.11.2017 tarihli yazı 8522 kez okunmuştur.

El Aletleri

Phoenix Contact’ın el aletleri, yüksek kaliteli malzemesi, uzun ömürlü ve kapsamlı ürün gamı ile ihtiyacınız doğrultusunda size kaliteli çözümler sunmaktadır.
 


Doğru El Aleti Seçimi


İyi sonuçlara ulaşmak için profesyonel el aletleri gerekmektedir. Phoenix Contact, kesme, soyma, sıkma-vidalama, ölçme gibi her uygulama için ideal el aletini sunmaktadır.
 

Sahada başarılı bir çalışma gerçekleştirmek için doğru alete hızlıca ulaşabilmek oldukça önemlidir.

► Kesme
► Soyma
► Sıkma
► Test ve ölçme
► Vidalama

 

Özel Alet Etiketleri



Etiketli TOOL fox

► İlginizi Çekebilir: Push-in Bağlantı Teknolojisi |Phoenix Contact

 

Kolay Okunur ve Kalıcı Lazer Etiketleme


Spesifik personel veya aktiviteler için etiketleme, karışmaları veya çalınmaları önlemektedir. Etiketlenebilen tüm aletlerin tanımlamalarında CUS uzantısı vardır ve detaylı bilgiye Phoenix Contact'ın web sitesinden ulaşılabilir. Etiketleme verisi doğrudan ürüne girilir ve sipariş/talep sürecinin bir parçasıdır.
 
 



Sağlam bir çanta içinde kesme, soyma, sıkma ve test aletlerinden oluşan üniversal el alet setleri


Bireysel El Alet Setleri




El Alet seti

Bireysel el aletleri ile ihtiyacınıza göre kendi CUS takımlarınızı oluşturabilirsiniz:

► Tipik uygulamalar için altı farklı çanta mevcuttur
► Ürün listesinden istenilen çantayı seçip, aletleri "konfigürasyon" sekmesinden atayabilirsiniz.  
 
Phoenix Contact’ın el aletleri hem güvenilirdir hem de elde tutulması rahattır.


Avantajlarınız


 Yüksek kaliteli komponent ve ham madde kullanımı sayesinde dayanıklı
 Ergonomik tasarım sayesinde fonksiyonel ve esnek kullanım
 Otomatik cihazların kullanımıyla artan verim
 Kapsamlı ürün gamı sayesinde herşey tek kaynaktan tedarik edilir.

Phoenix Contact'ın el aletleri yüksek kaliteli komponentlerden imal edilir ve tüm beklentilerinizi karşılar.

 Ergonomik tasarlanmış saplar
 Optimum baskı gücü sayesinde düşük kuvvet
► Özel olarak sertleştirilmiş alet çelikleri
 Sürekli kullanımda bile istikrarlı kalite


Kolay ve Kullanışlı İletken Kesme



Kablo işlemenin ilk adımı, iletken veya kablonun kesilmesi ile başlar. Çok geniş bir yelpazede boyut, şekil ve yalıtıma sahip iletkenler ve kablolar yalnızca profesyonel aletler ile kalıcı şekilde işlenebilirler. Phoenix Contact’ın el aletleriyle, düşük bir kuvvet uygulayarak kesme bölgesinde maksimum etkiyi elde edebilirsiniz.


Kabloların Makasla Kesilmesi


1400 mm2'ye kadar büyük kesitli iletken ve kabloların kesilmesi için cırcır uçlu kablo makasları iyi bir çözümdür. Burada kademeli uçlar gerekli manüel kuvvetin minimum seviyede kalmasını sağlar. Doğrudan ve dolaylı kuvvet iletimiyle her iki versiyon da özel kesim geometrilerine sahiptir ve hareket kolaylığı sağlamasının yanında çapaksız dik açılı kesimler üretir.

Makasla kesme
 
 

İletkenlerin Kopartılarak Kesilmesi


Phoenix Contact, iletkenlerin yanlışlıkla deforme olmasını önlemektedir. DIN 8588 terimiyle ifade edilen, makasla kesme yöntemi, genel terimlerde ayırma olarak geçmektedir. İki bıçak birbirine doğru hareket eder ve malzemeyi çapaksız keser. İki bıçak birbirine doğru hareket eder ve malzemeyi keser. Bıçaklar için kama açısı oldukça geniş ve stabildir. Tüm aleti sertleştirmeye ek olarak kesme bölgesi de endüktif olarak sertleştirilir. Böylece piyano teli yahut çelik yay gibi oldukça sert olan malzemeler dahi 2300N/mm2'ye kadar kuvvetle, alete zarar vermeden kesilebilir. Kopararak kesme, geçiş kablo ve hatlarını kesmek için sınırlı oranda kullanılabilir.

Kopararak kesme

 

Güvenli, Hızlı ve Temiz İletken Soyma


Güvenilir sıkma işlemi için üretimdeki önemli adımlardan biri soyma adımıdır. Soyma ve kılıf çıkarma arasında bir ayrım yapılmaktadır.

 Soyma jenerik bir terim olarak 16 mm²'ye kadar iletkenlerden izolasyon çıkarılmasını tanımlamak için kullanılır. İzolasyon çıkarma, büyük kesitli iletkenler, çok telli veya çok katmanlı kablolar için soyma işlemidir.

İzolasyon malzemesi, doğru çıkarma ve soyma aletini kullanarak profesyonel ve hızlı şekilde çıkarılabilir. Çıkarılacak izolasyonun uzunluğu bağlantı noktası ve konnektöre göre değişir. Ölçü, ayarlanabilir durdurucularla set edilir ve isikrarlı soyma uzunlukları elde edilmesini sağlar.
 

İzolasyon çıkarıldığında tellerin veya örgülü ekranın zarar görmediğinden emin olmanız gerekmektedir. Geriye kalan izolasyonda zarar görmemiş olmalıdır. Önlenmesi gereken tüm hatalar DIN IEC 60352-2’de belirtilmiştir.

Özel izolasyon malzemeleri için uygun şekle sahip bıçaklar kullanılır. V bıçaklar hem sert (ör: Teflon/RADOX®) hem de yumuşak esnek kauçuk izolasyonlarında kullanılır (silikon). Düz bıçak geometrisinin tersine V bıçakları izolasyonu çepeçevre keser ve yırtılma kuvvetini azaltır. Bu gereklilikleri yerine getirmek amacıyla Phoenix Contact farklı iletkenler, kablolar ve tel türlerinin kullanışlı, güvenli işlenmesi için izolasyon çıkarma ve soyma aletleri sağlamaktadır.
 

DIN IEC 60352-2’ye göre doğru soyulmuş iletken
 

Profesyonel İletken Sıkma


Sıkma, kontağın ve iletkenin mekanik olarak temasını tanımlar. Sıkmaya el olarak standardı baz alan iki terim daha kullanılır. Deformasyon tipi burada önemli rol oynar. Temas tipine bağlı olarak aşağıdakiler arasında ayrım yapılır:

 Sıkıştırma, izoleli kablo pabuçları için
 Pres, yüksükler, izolesiz kablo pabuçları, dönük kontaklar ve benzer kapalı konnektörler için yapılır.

Kontak ve iletken arasında güvenilir bir bağlantı sağlamak için bazı hususlara dikkat edilmesi gerekmektedir:

 Kablo doğru olarak hazırlanmalıdır,
 Kontak ve iletken uyumlu olmalıdır,
► İletken kontakta doğru konumlandırılmalıdır,
 Doğru sıkma aleti seçilmelidir,
 İletken ve kontak, penselerin belirlenmiş yuvasına yerleştirilir.


Profesyonel sıkma penselerinde baskı kilidini gevşetme özelliği her zaman mevcuttur. Gerekli sıkma basıncına erişildiğinde serbest bırakır. Bu yetersiz güçle işlem yapılmasını önler. Böylece kullanıcı maksimum çekme kuvvetine sahip istikrarlı sıkma sonuçları elde eder. Otomatik veya yarı otomatik sıkma makineleri çok sayıda kontak işleme tabi tutulduğunda sıklıkla kullanılır.

DIN EN 60352- 2 ve DIN EN 60999- 1 standartları sıkma sonuçlarını değerlendirmek için referans alınır. Birçok elektriksel ve mekanik testlere ek olarak iletken çekme testleri belirleyici kriterdir. Phoenix Contact'ın CRIMPFOX serisi pense serisindeki tüm aletler geçerli standartlara göre ayarlanır ve test edilir. Bu aletler uzun süre kararlı, gaz geçirmez sıkma sağlar. 
 


 

Konnektörler


Konnektörler, krimp kontakt olarak da anılmaktadırlar. Krimp bağlantıları, sanayinin neredeyse tüm alanlarında test edilmişlerdir. Konnektörlerin çok sayıda versiyon ve tasarımı vardır ve temel olarak iki gruba ayrılırlar: Sert / dönük konnektörler veya "kapalı" adı verilen kontaklar, delikli / sarmal konnektörler veya "açık" adı verilen kontaklar. Elektrik tesisatında bu krimp bağlantılar “lehimsiz elektriksel bağlantılar" başlığı altında toplanır.

Hizmet kapsamı ve test özellikleri DIN EN 60352-2 Avrupa standardında tanımlanmıştır. “Sıkma” bir birleştirme yöntemi olup bir veya daha fazla iletkeni birbirlerine kalıcı olarak bağlar. Soyulmuş bir iletken sıkma bölgesine yerleştirilir ve belirli bir sıkma işlemiyle bağlanır. Bu, ayrılmayan, dayanıklı ve güvenilir bir bağlantıyla sonuçlanır.



Aşağıdaki ana gruplar geniş bir yelpazedeki boyutlara ve iletken kesit aralıklarına sahip çeşitli konektör tiplerini tanımlamaktadır:

 Delikli - sarmal kontaklar,
 Dönük kontaklar,
 Sert lehimli kablo pabuçları,
 Tüp ve kompresyon kablo pabuçları,
 Butt konnektörler,
 İzoleli kablo pabuçları,
 Pin kablo pabuçları,
 İzolesiz ve izoleli halka kablo pabuçları,
 İzolesiz ve izoleli çatal tipi kablo pabuçları,
 İzolesiz ve izoleli faston pabuçlar ve koaksiyal CATV konnektörler.
 

Sıkma Profilleri


B-krimp profili çoğunlukla delikli, sarmal kontaklarda kullanılır. Sert dönük konnektörler/kontaklar dört mandrel sıkma (4/8 indent), kare, oval, mandrel sıkma, ikiz mandrel sıkma, WM sıkma, altıgen + mandrel sıkma ve B-sıkma profillerinde yer alır.


Çift İndent Sıkma



Çift indent sıkma

Mandal sistemli mekanik sıkma penseleri veya farklı çene ölçülerine ve profillere sahip hidrolik aletler 10 mm²'den büyük kesitlerde işlem yapar. Elektrikli, pnömatik ve elektropnömatik sıkma makinelerinde, makine tipine bağlı olarak 10 mm²'ye kadar kare ve dört mandrel profiller vardır. Daha büyük kestiler için, örneğin şarj konnektöleri, B sıkma profili kullanılır.
 

WM Sıkma


WM-Krimp, O-Krimp, Indent-Krimp ve Çift-Indent-Krimp gibi diğer profiller yüksükler, tüp ve krimp kablo pabuçları ve 300 mm²'ye kadar konnektörlerde kullanılır. DIN 46230, DIN 46234 ve DIN 46235 standart için referans olarak kullanılır.
 


WM sıkma

Dört Mandrel Sıkma




Dört mandrel sıkma

Standarda uygun sıkmalı bağlantılar için litz telinin kesiti, krimp kontak, sıkma aleti ve doğru alet ayarı çok önemlidir. Sıkma profilinin seçimi konnektör veya krimp kontak, geçerli standart, kullanım alanı ve spesifik konnektör tipi gibi birçok parametreye bağlıdır.


Test Yöntemleri


Yüksek kalitenin garantisi modern test yöntemleridir. Phoenix Contact, ürünlerini uluslararası standartlardaki testlerden geçirip, yüksek kaliteyi garanti etmektedir.

Phoenix Contact el aletleri için; Kablo çekme testi, krimp bağlantıların gaz geçirmezliği testi, Kablo Çekme Testi ve EN 60900’e göre 1000 V testleri gerçekleştirmektedir. Bu testler uluslararası standartlara uygun bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
 

DIN EN 60900'e göre izole el aletleri üzerinde yapılan gerilim testleri için aparat


Bir VDE aletindeki etiket “C” harfi düşük sıcaklıklarda kullanılabileceğini gösterir


Kaynak:

Irmak Telatar Irmak Telatar Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar