elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünya'nın Yeni Uydusu
"2016 HO3"

NASA (Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi), Dünya'nın tek kozmik uydusunun ay olmadığını ve bir refakatçisinin daha olduğu bildirildi. Dünyanın etrafında yüz yılı aşkın süredir dönen bu asteroit bir yarı uydu olarak nitelendiriliyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
28.06.2016 tarihli yazı 10204 kez okunmuştur.

"Ay"ın Aksine Gerçek Bir Uydu Değil, Yarı Uydu!

NASA, 2016 HO3 isimli bir asteroit keşfettiğini ve bunun dünyanın yarı uydusu olduğunu açıkladı. 2016 HO3 isimli asteroitin, 10 yıl önce görüntüden kaybolan 2003 YN107'nin bir benzeri olduğu da belirtildi. 27 Nisan'da keşfedilen ve artık yarı uydumuz olan asteroid, güneş etrafında yörünge çizerken aynı zamanda dünya etrafında da dönmeye devam ediyor. Bu da yarı uydumuzun, gerçek uydumuz Ay’ın aksine gerçek bir uydu olmadığı anlamına geliyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Minyatür Uydular

NASA’nın Yakın Dünya Çalışmaları Merkezi’nin yöneticisi Paul Chodas'ın açıklamalarına göre asteroit, uydu kategorisinde yer almak için Dünya’ya çok uzak bir noktada konumlanmış. Bu yüzden NASA bu gök cismini “yarı uydu” olarak isimlendirdi. Yine de Dünya’ya çok sadık bir şekilde etrafımızda dönmeye devam ediyor. Chodas “Gezegenimizin etrafında dönüyor, ama asla güneşin etrafında dönerken bizden çok uzaklaşmıyor. Dünya’nın ve Güneş'in etrafında çizdiği bu döngüleri önümüzdeki yüzyıllar boyunca devam ettirecek.” dedi.
 

 

Dünya'yı Tehdit Etmiyor, Hatta "Sevimli"

Yeni yarı uydumuz olan 2016 HO3, Haleaka-Hawaii’de yer alan “PAN-STARRS 1 Asteroit Araştırma Teleskopu” tarafından keşfedildi. Bilim adamları 2016 HO3'ün büyüklüğü konusunda kararsız olmakla birlikte çapının 36 ila 92 metre aralığında olduğunu düşünüyorlar. Aynı zamanda asteroitin Dünya'ya olan mesafesinin, en uzak olduğu anda Ay’ın Dünya’ya olan mesafesinin 100 katından az olduğu tahmin ediliyor. En yakın olduğu anda ise Ay ile Dünya arasındaki mesafenin 38 katı olduğunu tahmin ediliyor ki bu 14,5 milyon kilometre gibi bir mesafe. Uzmanlar yeni yarı uydumuz olan asteroitin Dünya'nın etrafından, "aşağı yukarı sıçrayarak küçük bir dans halinde yılda bir kez" geçtiğini, dünyaya tehdit oluşturmadığını, hatta “sevimli” olduğunu söylüyorlar.
 

 


Kaynak:

► universetoday
► skyandtelescope
► jpl.nasa

Anıl Gül Anıl Gül Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.