elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dünyanın En Büyük Atık Enerji Santrali

İnsanoğlu var olduğu sürece tüketmeye devam edecektir. Ancak tükettiğimiz en önemli şeylerden biri olan enerjiyi, çöplerden karşılasak nasıl olur? Dubai Hükümeti, dünya çapında en büyük atık enerji tesisini kurma planını açıkladı.



A- A+
07.02.2018 tarihli yazı 9491 kez okunmuştur.

Atık Enerji Santralinin Oluşum Süreci

Dubai Hükümeti, dünyanın en büyük atık enerji tesisini inşa etme projesini açıkladı. Bu proje için, Dubai Elektrik ve Su Kurumu, İsviçre şirketi Hitachi Zosen Inova ve Belçika inşaat şirketi Besix Group ile ortaklık kuruldu. Bu şirketler, tesisin kurulması ve işletilmesi kısmında fayda sağlayacaklardır. Dubai Kanalizasyon ve Arıtma Tesisi ile Al Aweer Santrali'ne ev sahipliği yapan, ağırlıklı olarak endüstriyel bir mahalle olan Warsan bölgesinde iki hektarlık bir arazide inşa edilecektir. İnşaatına önümüzdeki aylarda başlanacak olan projenin, Expo 2020'ye yetişmesi ve bu nedenle Ekim 2020’den önce faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Proje 2,5 milyar AEDA (680 milyon ABD Doları) civarında maliyete sahiptir.
 


►İlginizi ÇekebilirNISSAN Evlere Güneş Enerjisi Getiriyor
 
Proje planlandığı gibi gerçekleşirse, atık enerjisi tesisinin her yıl iki milyon ton katı atık arıtması hedefleniyor. Bu katı atıklar da Dubai'nin yıllık çöp üretiminin yaklaşık %60'ını oluşturuyor. Dubai günde yaklaşık 8 bin ton kentsel atık üretmektedir. Kurulacak olan santral ise günde 5 bin ton atığı dönüştürerek 185 megawatt elektrik üretecek kapasitede olacaktır. Bu da Dubai'nin yıllık enerji tüketiminin yaklaşık %2'sini oluşturacaktır. Böylece Dubai Belediyesi’ne göre, 120.000 eve güç sağlanabilecektir. Buna eşdeğer olarak 2.000 gökdelene de güç sağlanabilir. Tesisin beslemesi ise, yüksek voltajlı 132 voltluk kablolar aracılığıyla yerel şebekeden sağlanacaktır.
 


►İlginizi ÇekebilirAtık Isı Geri Kazanımı

Çin’deki 'Shenzhen East Waste to Energy Plant' tesisi ile Dubai projesinin hedefleri ortaktır. Her ikisi de 2020'de tamamlanacak ve her ikisi de günde 5 bin tondan fazla atık işleyebilir duruma getirilecektir. Ancak fark olarak Dubai'nin üretimi, Shenzhen'in üretiminden 20 megawatt daha yüksek olacaktır. Bu benzerlik ve farklılık rekabet olarak değerlendirilmemektedir. Aksine, bu projeler sürdürülebilir sistemlerin kurulması ve artırılması için büyük bir örnektir.
 

Atık Enerji Santralinin Hedefleri Nelerdir?

Dubai Belediye Başkanı Hussain Nasser Lootah proje için Dubai'de sürdürülebilirliği korumak ve başarmak için çok fazla destek vereceğini belirtti. Dubai Elektrik ve Su Kurumu Genel Müdürü ve CEO Saeed Mohammad Al Tayer ise, projeye yönelik arz güvenliğini artıracaklarını söyledi. Bu atık enerji tesisi, 2050 yılına kadar Dubai'nin toplam enerji ihtiyacının %75'ini temiz kaynaklardan sağlamayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda şehri, güçlü yeşil ekonomi ile temiz bir enerji merkezi haline getirmekte hedefleri arasındadır. Tesisin inşası da, endüstri için akıllı, sürdürülebilir ve uluslararası bir merkez olarak kentin konumunu belirleme stratejisi için de büyük önem taşımaktadır.
 

 
Kaynak:

newatlas.com
gulfbusiness.com
eandt.theiet.org


Merve  SEVER Merve SEVER Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.