elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Devre Kesicilerin 6 Temel Açma Ayarı

Kesicinin gerçekten nasıl çalıştığını anlayabilmek için bilinmesi gereken ve altı temel başlık altında toplanabilecek ayarlanabilir açma ayarı vardır. Tüm bu ayarlanabilir fonksiyonlar aslında bir devre kesicinin zaman akım eğrisini şekillendirir ve şebeke parametreleri arasındaki koordinasyona uygun olarak açma işlemine izin verir. Bu yazımızda kesicilerin 6 temel açma ayarlarını sizler için derledik.



A- A+
26.11.2016 tarihli yazı 20895 kez okunmuştur.

Devre Kesicinin Temel Açma Ayarları

Modern devre kesicilerin (MCCB, ACB) temel bilgileri aynı olmakla beraber çoğunlukla burada açıklananlara kıyasla çok daha gelişmiş bir elektronik açma ünitesine sahip olduklarına dikkat edilmelidir.
 

 
Devre kesici ayarlanabilir açma fonksiyonları

Aşağıdaki zaman akımı eğrisi, 1200 A'lik bir devre kesicinin 1000 A sembolik olarak (maksimum sürekli ampere) derecelendirmesine sahip olası bir kurulumunu yansıtır. Bu zaman-akım eğrisi, devre kesicilerin ayarlanabilir açma ayarları konusunun temelini oluşturacaktır.
 

1) Sürekli Akım (Ir)

Sürekli Amper (Ir), devre kesicinin açma olmadan taşıyacağı akım seviyesini değiştirir. Ir, devre kesicinin nominal değerinin (In) yüzdesidir. Sürekli amper, devre kesicinin nominal değerinin % 20 ile % 100'ü arasında ayarlanabilir. Örneğin, 1000 amper kesici, sürekli amper değerini % 80'e ayarlayarak, 1000 A ila 800 A arasında değiştirilebilir.


 

2) Uzun Süreli Gecikme

Uzun süre gecikme, kesicinin, motor çalışmaya başlatılırken karşılaşılan geçici yüksek akımlarının açma olmadan geçmesine izin vermek için belirli bir süre beklemesine neden olur. Bu ayar, sürekli amper (Ir) ayarının altı katında 2.2 ile 27 saniyedir.

Aşağıda gösterildiği gibi, uzun zaman gecikmesi, I2T eğiminin konumunu etkiler. Bu, daha düşük akım seviyeleri ve kesicinin daha uzun süre çevrimiçi kalmasına izin verir.



 

3) Kısa Süreli Hızlanma

Kısa Süreli Toplama, seçmeli açma için kullanılır. Kısa süreli başlatma işlevi, kesicinin kısa süre de taşıyacağı akım miktarını belirler; bu sayede, koruyucu cihazlar, ters akım da cihaza zarar vermeden kısa devreleri temizleyebilir. Kısa süreli toplama, açma ünitesi amper ayarı (Ir) değerinin 1,5 ila 10 katı arasında ayarlanabilir. Örneğin, 1000 amperlik bir şasi, 1.500 ila 10.000 amper arasında bir yerde olacak şekilde ayarlanabilir. Anahtar aynı zamanda kısa süreli toplama ve kısa süre gecikmeyi ortadan kaldıran "KAPALI" bir konuma sahiptir.


 

4) Kısa Süreli Gecikme

Kısa süreli gecikme, kısa süreli toplama ile bağlantılı olarak, kısa süredeki bir döngünün ertelenmesine ilişkin süreyi kontrol eder. Sabit Zaman Modu ve I2T rampa modu şeklinde İki mod vardır: Sabit zaman modu: 0.5 ile 5 saniye arasında ayarlanabilir. I2T rampa modu: 18 saniye ila 45 saniye arasında ayarlanabilir ve kısa bir ters zaman rampası sağlar. Kesintisiz ani açma noktası 10.000 A kesiciyi otomatik olarak açar ve önceden programlanmış talimatları geçersiz kılar.


 

5) Ani Hızlanma

Ani taşıma, kesicinin sürekli amper ayarının (Ir) 2 ila 40 kat arasında herhangi bir akıma kasıtlı olarak gecikme yapmadan devre kesiciyi açmak için kullanılır. Bu örnekte, ani taşıma, sürekli amper ayarının 10 katına veya 1000 A sürekli amper ayarı ile 10.000 A'e (10 x 1000) ayarlanmıştır. Bu durumda, ani taşıma ayarından bağımsız olarak kesiciyi otomatik olarak devreye sokan 10.000 A sabit ve ani geçersiz kılma nedeniyle daha yüksek bir ayar, 10.000 A'lik halde giderecektir. Sürekli amper ayarı 300 A olsaydı, anlık taşıma değerini 10 olarak ayarlarsak anlık ayar 3000 A'e eşit olur, bu da sabit ani taşımayı geçersiz kılmanın çok altında olurdu.


 

6) Toprak Hatası Alma

Topraklama hatası alımı, şalterin devreden çıkmasına neden olacak toprak arıza akımının miktarını denetler. Ayarlama değeri, maksimum kırıcı oranının% 20 ila % 70'ine ayarlanabilir. NEC® 230-95 (A) uyarınca, açma noktası ayarı 1200 A'i aşmaz. Toprak arıza toplama; 1s, 2s ve 4s olarak üç bölüme ayrılmıştır. Bu özellik, bir toprak arızası meydana geldiğinde, kesicilerde bir süre gecikmesi. 1, 2 veya 4 saniye ekler.


 

Devre Kesici Koordinasyonu

Toprak hatası toplama süresi gecikmesi özelliği, devre kesici koordinasyonu için yararlıdır. Aşağıdaki şemada, yukarı kesici "A" 2s olarak ayarlanmış ve alt kesiciler "B" ve "C" 1s için ayarlanmıştır.

"B ile verilen devrede bir toprak arızası, A veya C de karışıklık çıkarmadan B şalterini açacaktır."
 


Kaynak:

electrical-engineering-portal
ZAFER AKGÜL ZAFER AKGÜL Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar