elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Dağıtım ve Taşımacılık için Kullanılan İHA I DelftAkopter

Teknolojik gelişmeler dur durak bilmeden bizi şaşırtmaya devam ediyor. Artık yolda yürürken gökyüzüne baktığımızda havada uçan Drone’larla yani Türkçe ismiyle insansız hava araçlarıyla (İHA) karşılaşmamız an meselesi. Delft Üniversitesi ise gelecekte çığır açacak teslimat İHA modelleri üzerinde çalışmaya devam ediyor. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
02.10.2016 tarihli yazı 10049 kez okunmuştur.

Teslimat İHA’sı DelftAkopter

İHA’lar genellikle esneklik ve dayanıklılık özellikleri esas alınarak tasarlanmaktadır. Delft Üniversitesi’nin ürettiği ve DelftAkopter adını verdiği teslimat kanatlısı ise havada uzun süre kalıp, ağır yükleri taşıyabiliyor. Bu sayede uzun mesafeli kargo, dağıtım işleri için kullanışlı bir ürün ortaya çıkmış. İHA’larda birbirinden farklı özellikleri bir arada bulundurmak zahmetli bir iştir. Google ve Amazon birlikte ileri düzey uçuş yapabilmesi için çok sayıda motor ve pervane ile donatılmış teslimat İHA’ları üzerinde çalışıyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Tek Kişilik Drone | Ehang 184

Hollanda’daki Delf Teknoloji Üniversitesi VTOL ve sabit kanat uçuşu özelliklerinin en iyi kombinasyonlarından ürettiği başarılı İHA’lar ile dikkat çekiyor. Teslimat için hazırlanan İHA’lar, Avustralya’nın boş arazilerinde TU DELF ekibi tarafından test ediliyor.
 

Delftakopter’in Özellikleri

Delftakopter’in daha hafif olması ve aynı zamanda daha dayanıklı olması için çift kanat kullanılıyor. Daha küçük kanatları olan çift kanatlı uçaklar, gövdesine oranla çok daha fazla ağırlık kaldırabiliyor. Aynı zamanda yüksek manevra kabiliyetine sahip bu İHA, ağıt yükleri hızlı ve verimli bir şekilde taşıyabildiği için zamandan tasarrufu sağlıyor. Kalkış, iniş ve yatay uçuş esnasında sarsıntının en aza indirgendiği bu İHA’nın teslimat işleri için oldukça kullanışlı olması bekleniyor. Delftakopter diğer hibrit iniş kalkış sistemlerine sahip İHA’larla karşılaştırıldığında daha verimli bir araçtır. Denge unsuru göz önüne alınarak tasarlandığı için fazla sarsıntıya maruz kalmaz. Dönüş esnasında herhangi bir problem yaşamaz. Ayrıca küçük pervanelere sahip bu İHA’nın pervanelerinde iplik dolanması gibi istenmeyen durumların olma ihtimali çok azdır.
 

Tamamen özgün bir yapıya sahip insansız hava aracı olan Delftakopter, otonomdur. Operasyonlarını gerçekleştirebilmek için gezegenin her yerinde Iridium uydusuyla bağlantılı bir şekilde çalışır. Saatte 100 kilometre hıza çıkabilir ve 60 kilometrelik bir menzile sahiptir. Otopilotu sayesinde dikey kalkış ve iniş ile yatay uçuşlar arasındaki zor geçişler kolaylıkla halledilir.
 

Delftakopter’in Kullanım Alanları

Teslimat İHA’sının ilk işi Avustralya’nın engebeli bir taşra bölgesinde, Joe adında bir köylünün kan örneğini laboratuvara taşımak olacak. Özellikle gelecekte taşıyıcı İHA’ların tıpkı ambulanslar gibi acil tıbbi bir araç olması bekleniyor. Çok uzakta olmayan bir gelecekte, siz de internetten sipariş ettiğiniz bir ürünü kapınıza kadar gelen bir İHA ile teslim alabilirsiniz.
 


Kaynak:

IEEE Spectrum

 
Irmak Telatar Irmak Telatar Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.