elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

CAT Kablo Türleri ve Özellikleri

Cat5, Cat6 ve Cat7 kablolar bilgi iletişiminde kullanılan kablo türüdür. Haberleşme ağlarındaki artış sonucu oluşan karmaşık ağ yapıları nedeniyle bu kabloların kullanım alanına göre doğru seçimi kritik önem taşımaktadır. Bu yazımızda Cat5, Cat6 ve Cat7 kabloların ne olduğunu, özelliklerini, bağlantı şemalarını ve aralarındaki farkları inceledik.



A- A+
05.09.2016 tarihli yazı 144679 kez okunmuştur.

LAN Kabloları

LAN (Local Area Network) kabloları, Dahili Tesisat Data İletim Kabloları olarak tanımlanmıştır. ANSI/TIA/EIA, ISO/IEC 11801, IEC 61156 gibi uluslararası standartlarda max. çalışma frekanslarına göre Cat3, Cat4, Cat5, Cat6, Cat7 olarak sınıflandırılmıştır. Bu sınıflar IEC 61156-5'te aşağıdaki tablodaki gibi tanımlanmıştır.
 

 

Cat5 Kablo Nedir?

Kategori 5’in kısaltması olan olan Cat5, sinyal taşıma işlemlerinde kullanılan bükümlü çift kablo türüdür. Ethernet gibi bilgisayar ağları için yapısal kablolama sağlar ve ses ve görüntü sinyallerinin iletiminde kullanılır. Cat5 kabloları 100 MHz’e kadar yapılması gereken testleri karşılar ve 100 Mbps'e kadar bant genişliği sağlar.
 

8 telli olan Cat5 kablolarının bağlantısı, genellikle RJ45 konnektörleri olarak anılan 8P8C konnektörleri ile yapılır. Bir Cat5 kablo segmenti için maksimum uzunluk 100 metredir. ISO/IEC11801 ve EN50173’e göre uygulama için kablo uzunluğu 90 metreyi geçmemeledir. Eğer daha uzun çalışma gerekiyorsa tekrarlayıcı veya anahtar gibi aktif donanımlar kullanılmalıdır.
 

Cat5 kablolardaki belirli bir mesafeden sonra yaşanan frekans aralığı düşmesi sorununu azaltmak ve bant genişliğini artırmak amacıyla Cat5e kablolar üretilmiştir. Aynı frekansı (100 MHz)  ileten Cat5e kabloların iç direnci daha düşüktür ve Cat5’e göre daha sert yapıdadır. Cat5e kablolar 100 MHz’e kadar bant genişliği imkanı sunar. Cat5e kabloların gigabit düzeyinde veri taşıma kapasitesi vardır.
ISO Class D standardına göre test edilen CAT 5e kablolar 155 Mbit/Sn hıza kadar çalışan bilgi iletişim sistemlerinde kullanılırlar. Terminal yoğunluğu fazla olan ofisler, yönetim ve araştırma geliştirme binalarındaki kablolamalarda özellikle tercih edilirler. Uygulanacak kablo uzunluğu ISO/IEC11801 ve EN 50173'e göre 90 metreyi geçmemelidir. CAT 5e H-UTP kablonun ise dış kılıf malzemesi HFFR olup düşük duman yoğunluğuna sahiptir. Yangın anında zehirli ve aşındırıcı gaz çıkarmazlar. İnsanların yoğun olduğu ve önemli malzemelerin bulunduğu binalarda kullanılırlar. Yalıtkan malzeme olarak polietilen kullanılmıştır.
 
 
 CAT 5e H-UTP+SWA 4x2x24 AWG Kablo 
 
Zırhlı olarak üretilen bu kablolar, ISO Class D standardına göre test edilirler ve mekanik dayanım gerektiren alanlarda 155 Mbit/Sn hıza kadar çalışan bilgi iletişim sistemlerinde kullanılırlar. Uygulanacak kablo uzunluğu ISO/IEC11801 ve EN 50173'e göre 90 metreyi geçmemelidir. CAT 5e H-UTP+SWA kablonun ara kılıf ve dış kılıf malzemesi HFFR olup düşük duman yoğunluğuna sahiptir. Yangın anında zehirli ve aşındırıcı gaz çıkarmazlar. İnsanların yoğun olduğu ve önemli malzemelerin olduğu binalarda kullanılırlar. Yalıtkan malzeme olarak polietilen kullanılmıştır.


 
ISO Class D standardına göre test edilen CAT 5e kablolar 155 Mbit/Sn hıza kadar çalışan bilgi iletişim sistemlerinde kullanılırlar. Terminal yoğunluğu fazla olan ofisler, yönetim ve araştırma geliştirme binalarındaki kablolamalarda özellikle tercih edilirler. Uygulanacak kablo uzunluğu ISO/IEC11801 ve EN 50173'e göre 90 metreyi geçmemelidir. CAT 5e P-UTP kablonun dış kılıf malzemesi Siyah Polietilen olup bina dışı uygulamalarda kullanılır. Yalıtkan malzeme olarak polietilen kullanılmıştır.

 
 CAT 5e UTP 4x2x24 AWG Kablo
 
ISO Class D standardına göre test edilen CAT 5e kablolar 155 Mbit/Sn hıza kadar çalışan bilgi iletişim sistemlerinde kullanılırlar. Terminal yoğunluğu fazla olan ofisler, yönetim ve araştırma geliştirme binalarındaki kablolamalarda özellikle tercih edilirler. Uygulanacak kablo uzunluğu ISO/IEC11801 ve EN 50173'e göre 90 metreyi geçmemelidir. CAT 5e UTP kablonun dış kılıf malzemesi PVC olup bina içi uygulamalarda kullanılır. Yalıtkan malzeme olarak polietilen kullanılmıştır.

 
Zırhlı olarak üretilen bu kablolar ISO Class D standardına göre test edilirler ve mekanik dayanım gerektiren alanlarda 155 Mbit/Sn hıza kadar çalışan bilgi iletişim sistemlerinde kullanılırlar. Uygulanacak kablo uzunluğu ISO/IEC11801 ve EN 20173'e göre 90 metreyi geçmemelidir. Yalıtkan malzeme olarak polietilen kullanılmıştır.


 

Cat6 Kablo Nedir?

Cat6 kablolar, CCTV güvenlik sistemleri, ofislerdeki IP telefon sistemleri, ethertnet bağlantıları gibi haberleşme alanında yaygın olarak kullanılır ve ses ile görüntü sinyallerinin iletilmesinde görevlidirler. Bu kablolar 250 MHz’lik frekans geçişine elverişli olup 1Gbit/sn’lik veri taşıma özelliğine sahiptir. Cat6 kablo için izin verilen maksimum uzunluk 100 m’dir. 8 telli olan Cat6 kablolarının bağlantısı Cat5’te olduğu gibi genellikle RJ45 konnektörleri olarak anılan 8P8C konnektörleri ile yapılır.
 

 Cat6 U-UTP KABLO UV, PE
 


Aşağıda düz bağlantı ve crossover bağlantı şeması gösterilmiştir.



Cat5 - Cat6 için düz bağlantı şeması. Sıralı pinlerde 1)Turuncu-Beyaz 2)Turuncu 3)Yeşil-Beyaz 4)Mavi 5)Mavi-Beyaz 6)Yeşil 7)Kahverengi-Beyaz 8)Kahverengi
 

Cat5 - Cat6 için crossover bağlantı şeması. Sıralı pinlerde 1)Yeşil-Beyaz/Turuncu-Beyaz  2)Yeşil/Turuncu 3)Turuncu-Beyaz/Yeşil-Beyaz 4)Mavi/Mavi 5)Mavi-Beyaz/Mavi-Beyaz 6)Turuncu/Yeşil 7)Kahverengi-Beyaz/Kahverengi-Beyaz 8)Kahverengi/Kahverengi
 

Cat7 Kablo Nedir?

Cat7 kablolar 600 MHz’lik frekans geçişine elverişlidir. 10 Gbit/sn’lik veri taşıma kapasitesi vardır. 4 çift halinde 8 telli olan bu kabloların bağlantıları GG45 konnektörü ile yapılmaktadır. Parazitlerden etkilenmeyerek daha verimli bir veri aktarımı sağlamak amacıyla koruma kılıfı diğer kablo türlerine göre daha fazladır. Telekomda ve veri transferinin gerekli olduğu uygulamalarda kullanılmaktadır.


 

 

Herbiri ayrı ekranlanmış, ortak ekranlanmış ve ekranlanmamış olmalarına göre 3 ana tipte üretilirler. Ekranlı olan kablolar, ekranlı olmaları sayesinde elektromanyetik girişimden etkilenmezler ve daha verimli bir haberleşme sunarlar.


 


Kablo yapısını tanımlayan kısaltmalar;
 


Cat5, Cat6 ve Cat7 Kablolar Arasındaki Farklar

► Frekans bandı kıyaslaması yapıldığında Ca7 kablolar Cat6 ve Cat5 kablolara göre daha avantajlıdır.
► Veri taşıma kapasitesi kıyaslamasında Cat7 ve Cat6 kablolar aynı olsa da Cat7a kablolar daha üstündür..
► Cat7 kablolarda koruma sınıfı daha fazla olduğu için daha dayanıklıdır ve daha uzun ömürlüdür.
► Cat5 ve Cat6 kablolar maliyet yönünden Cat7’ye kıyasla daha uygundur.
► Max. çalışma sıcaklığı Cat6 kablolarda en fazla iken min. çalışma sıcaklığı Cat7'de kablolarda en fazladır.

"Prosesin istenilen şekilde işleyebilmesi için öncelikle sistemdeki bağlantı elemanlarının gereksinimlerinin belirlenmesi, sonrasında teknik gereksinim ve şartnamelere uygun olarak kablo seçiminin yapılması gerekmektedir."



Kaynak:

Burak Kesayak Burak Kesayak Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar