elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

BMW’nin Geleceğe Işık Tutan Motosiklet Konsepti

BMW’nin yeni motosiklet konsepti geçmişten gelerek adeta geleceğe ışık tutarak akıllara durgunluk verecek bir biçimde gözler önüne geliyor. Bu yeni konsept, otonom bir dünyadaki güvenliği ve tasarımı temsil edecek nitelikte.



A- A+
22.10.2016 tarihli yazı 7278 kez okunmuştur.
Bu yıl BMW 100. Yılını kutluyor ve şirketin önümüzdeki yıllar için sabırsızlıkla beklenen birkaç konsepti sergilenmeye başlandı. Şirket, lastik yüzeyi sırtı tasarısının ardından, Los Angeles’da gelecek 100 yılın, BMW, Rolls Royce ve Mini gösterimlerinde, otomobil geleceğinin en son versiyonunu duyurdu. BMW Motorrad Vision Next 100 gösterimindeki motosiklet konsepti, otonom bir dünyada sürücüyü güvende tutmak için tasarlandı.
 


►İlginizi Çekebilir: Elektrikli Motosiklet | Project Livewire

BMW Motorrad tasarım başkanı Edgar Heinrich’in yaptığı açıklamada, tasarlanan motosiklet konseptini, sıradanlıktan mükemmel bir kaçış yolu olarak belirtti. Görünen o ki Vision Next 100'lerin merkezinde Steve McQueen görünüşü yer alıyor. Ayrıca buna ek olarak 100 yıl içinde de motosiklet kullananlarının fütüristik fikirleri göz önüne alınarak da motosiklet tasarımını nasıl etkileyeceği gözler önüne serilecektir.

Tasarımda beklenildiği gibi en önemli unsur güvenlik endişesidir. BMW’nin açıklamasına göre, hiçbir koruyucu giysi ve kask, motosiklet kullanıcılarını tam anlamıyla güvende tutmazken, onları güvende tutacak yardımcı sistemler gerekmektedir. Bu yardımcı sistemlerin başın da park halinde bile kendi kendini dengeleyen bir mekanizma ve binicinin beceri seviyesine uygunlukta sürüş açıları sağlayan bir sistem bulunmaktadır.

 


►İlginizi Çekebilir: Otonom ( Sürücüsüz) Araçlar Nedir?

BMW Group'un yaratıcı fikirlerinde kendi kendine giden arabalara alışılmış bir dünya görüyoruz. Fakat Motorrad konseptinde kontrolün sürücüye ait olması dikkatleri üzerine çekiyor. Bu konuda yardımcı olmak için özel sürücü giysileri, gerektiğinde durumsal bilgiyi dijital bir rehber ile destekleyecek şekilde dizayn edilmiştir. Bu durumsal bilgiler, vizör olarak adlandırılıp, sürücü tarafından takılan bir gözlük vasıtasıyla iletilir. Vizör, sürücünün gözleri tarafından aktif olur ve gözlerinin yukarı veya aşağı bakması durumunda farklı içerik görüntüleri sağlar. Sürücü dosdoğru baktığında ise içerik görüntüsü temizlenerek, sürücünün daha iyi bir şekilde konsantre olmasını sağlar. Herhangi bir tehlikeli durumda ise sürücüye uyarıda bulunur.

Vision Next 100’de gösterilen sürücünün üzerindeki destek giysisi ise hava koşullarına göre havalandırma ve ısı sağlamak için ayarlanmıştır. Kıyafetin dış tasarımı insan vücudunun kas sisteminden esinlenerek yapılmıştır ve sürücünün tercihi doğrultusunda gerektiği şekilde ayarlanabilme imkânı bulunmaktadır. Yüksek hızlarda sürücünün üst omurgasına destek sağlayarak sürüşünü kolaylaştırır.

 

BMW, çıplak bir motor tarzından ziyade boksör tarzı motoru ile gün geçtikçe geçmişe bağlılığını göstermektedir. Yine bu konseptinde de nostaljik bir düşünce uyandırılmak istenmiştir. 1923’de BMW motorrad tarafından yapılmış ilk motosiklet olan R32’yi anımsatan bu yeni tasarım, sıfır emisyon özelliğine sahiptir. Ayrıca motorun parlak alüminyum kaplama motor kapağı ise, sürücü hareket halindeyken aerodinamiği sağlamak amacıyla dışa doğru çıkıntılı, motosiklet bekleme modunda ise, içeri doğru hareket ederek daha estetik bir görüntü sağlamaktadır.
 
Motorrad Vision Next 100'’ün diğer bir özelliği ise, Flexframe olarak adlandırılan motor kapağının, ön ve arka tekerlekleri arasında tek bir parçadan oluşmasıdır. Bu esnek tek parça şasi, sürücünün tüm bedeni ile motosikleti yönlendirmesini sağlamaktadır. Yani motosiklet gidonu çevrildiğinde sadece ön tekerleğin yerine tek parça halinde olan şasi ile çevrilmektedir. Sürücünün herhangi bir dönüş hareketi yapması halinde gidona belirli bir kuvvet uygulaması gerekmektedir. Bu kuvvet Motorrad Vision’un hızına göre ayarlanır. Yapılan bu tasarı, yönlendirmedeki aşırılığı önlemek ve düzeltmeleri sağlamak için yapılmıştır.



Konsept de ayrıca sürücü için bir başka sürüş kolaylığı sağlayan bir özellik daha bulunmaktadır. Motosikletin ön tarafında bulunan sürüş ışıkları gündüz seyir lambası olarak kullanılabildiği gibi rüzgâr saptırıcı görevi de bulunmaktadır. Arka ışıklar ise koltuk iskeletinin altında kırmızı tek şerit halinde bulurken bugünkü tipik motosiklet konseptinden ödün vermemiştir

BMW Motorrad Vision Next 100’e bir bütün olarak bakıldığında birkaç bağlantı dışında hiçbir cıvata, vida ve yay görünmemektedir. Yol tutuşu özelliğini üst düzeye çıkarmak ve amortisör etkilerini en aza indirgemek için eklenen  “değişken teker yüzeyi“ özelliği lastikler tarafından kontrol edilmektedir.

BMW Motorrad tasarım ekibi gelecek de analog unsurların yerine daha çok dijital sistemlerin bulunduğu bir dünya bekliyor. Olağan bir dünyada sıradan yaşamın yerini sanal kontrol ve robotik makineler alırken, şuan ki dünyada sürücü kontrollü bir motosikletin tasarımında dahi bu sıradanlıktan büyük bir kaçış sağlıyor.


Kaynak:


newatlas.com

Yazar: Zafer Akgül

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.