elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bankalar Meteksan için teyakkuz halinde

Kredi geri çağırmakla itham edilen bankalar, borç çıkmazındaki Meteksan'ı kurtarmak için işbirliği yaptı. Bilişim devinin 200 milyon dolarlık borcu 10 yıl vadeye yayılıyor.



A- A+
30.11.2008 tarihli yazı 5469 kez okunmuştur.

Kredi geri çağırmakla itham edilen bankalar, borç çıkmazındaki Meteksan'ı kurtarmak için işbirliği yaptı. 630 milyon YTL cirolu Meteksan'ın 200 milyon dolarlık borcunu 10 yıl vadeye yayan yeni plan üzerinde uzlaşıldı...



ANKARA'DA özellikle kamu kurumlarına yönelik hizmetleriyle adını duyuran Meteksan, finansman sıkıntısı çekiyor. 600 milyon YTL'yi aşkın yıllık cirosuyla Türkiye'nin en büyük IT (bilgi ve iletişim teknolojileri) şirketi olarak gösterilen Meteksan, bugünlerde 200 milyon dolara ulaşan borçlarını yeniden yapılandırmaya çalışıyor. Şirketin ayrıca 50 milyon dolar civarında taze kaynağa ihtiyacı olduğu belirtiliyor.



Kamu ve özel sektör için teknolojik altyapı sistemleri kuran Meteksan Bilişim Grubu'nun borç yükü, ağırlıklı olarak şirketin Tepe Grubu'ndan satılma sürecinde yeni sahiplerinin kullandığı kredilerden oluşuyor. Bankalarla masaya oturan şirket yönetimi, 10 yıllık yeni bir ödeme planı üzerinde çalışıyor. İmzaların bayram sonrasında atılması bekleniyor.



SIRA DİĞER ALACAKLILARDA


Malum, kriz dönemlerinde şirketler finansal sıkıntıya girdiğinde genelde bu durumu bankalardan gizlemeye çalışır. Çünkü şirketin sıkıntısı ortaya çıktığında bankalar ve diğer alacaklılar hücuma geçer ve zor durumdan kurtulma bir yana batış bile kaçınılmaz olabilir. Çünkü borçlu-alacaklı ilişkisinde genelde uzlaşma kültüründen uzak bir görüntü çizilmektedir.



Ancak Meteksan'ın borç yapılandırmasında bu kez uzlaşma ön plana çıktı. Hatta bizzat alacaklı bankalar şirketi kurtarmaya çalışıyor. Yapı Kredi Bankası, Bank Asya, Girişim Factoring ve Fiba Factoring aralarında anlaşarak, şirketi ayakta tutabilmek için Ankara 4. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne iflas erteleme talebinde bulundular. Mahkeme de bankaların bu talebini kabul etti ve ihtiyati tedbir kararı aldı.



İşte bu karar sonrası bankalar ve şirket yetkilileri yeni plan için kolları sıvadı. 20 gündür çalışan taraflar, 10 yıl vadeye yayılan yeni ödeme planı üzerinde uzlaştı. Tedarikçilerle de uzlaşmaya varan bankalar ve Meteksan Bilişim Grubu, şimdi diğer alacaklıları da ikna etmeye çalışıyor. Tarafların önümüzdeki hafta yeni ödeme planını Ankara 4. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne sunması bekleniyor. Yeni planla ilgili imzaların ise bayramdan sonra atılması bekleniyor.



Uzmanlara göre, bu yeniden yapılandırmanın gerçekleşmesi halinde örnek bir uygulama olacak. 'Zor duruma giren şirketlerle bankalar arasında genelde uzlaşma olmaz. Hemen şirketin tepesine binilir ve borçlar bir şekilde tahsil edilmeye çalışılır. Bu yapılandırma uzlaşmaya sonuçlanırsa Türkiye için bir örnek olur. Şirketlerin yaşatılması için bu tür uzlaşmalı yaklaşımlara ihtiyaç var. Bu süreç hem bankacılık sektörü hem de şirketler açısından sınav niteliği taşıyor' deniliyor.



CEO'SU 350 MİLYON DOLARA ALMIŞTI...


Bilkent Holding bünyesindeki Meteksan Bilişim Grubu, 1 Ekim 2007 tarihi itibariyle Meteksan Bilgi Grubu CEO'su Alper Köstem tarafından kurulan Aktera'ya satılmıştı. Köstem, o tarihte düzenlediği basın toplantısında, bu satın alma işlemini bankaların finanse ettiğini açıklayarak şu bilgileri vermişti:


"Bu cebinde parası olmayan ama işini iyi yapan şirket çalışanlarının çalıştıkları şirketin sahibi durumuna gelmesidir. 350 milyon dolarlık finansman Meteksan Bilgi Grubu'nun kredibilitesinin de ne düzeye geldiğinin açık bir göstergesidir..."



Alper Köstem, geçen yıl şirketin satın alımıyla ilgili düzenlediği basın toplantısında Türkiye'de sermayedarlarının bilişim sektörünü pek sevmediklerine yönelik iddialı cümleler de sarfetmişti. Alper Köstem konuşmasında şunları söylemişti: 'Doğuş Grubu bileşim sektöründe İxir gibi şirketlerle 150 milyon dolar batırdı. Koç ve Sabancı gruplarının da bilişim sektöründeki durumları ortada. Pek çok büyük sermaye sahibi bu sektörden hüzünlü bir şekilde ayrıldı. Çünkü bu sektörde çalışanların IQ'su yüksek. Birilerinin komutası altında çalışmak da genellikle bu tür insanların tercih ettiği bir durum değil."



Meteksan'ın müşteri kitlesini ağırlıklı olarak kamu ve özel sektörün dev şirketleri oluşturuyor. Şirket; Başbakanlık, Genel Kurmay Başkanlığı, bakanlıklar ve bağlı kurumlarının yanı sıra birçok dev KİT'e sistemler kuruyor.



Meteksan'ın müşteri portföyünde özel sektör ve kamudan 500'e yakın kurum ve kuruluş var. Bunlardan ilk akla gelenler şöyle sıralanabilir: Başbakanlık, bakanlıklar, Genel Kurmay Başkanlığı, NATO, TOBB, YÖK, üniversiteler, Danıştay, Turkcell, Türk Telekom, Eczacıbaşı, Arçelik, Tepe Grubu, Total, BP, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, BOTAŞ, Gümrük Müsteşarlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, PTT Genel Müdürlüğü, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Şeker Fabrikaları A.Ş. Genel Müdürlüğü, Tarım Kredi Kooperatifleri (TARKOP), Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Yargıtay Başkanlığı, TSK Askeri Hastaneleri, Ziraat Bankası Vakıflar Bankası Şekerbank Eximbank, Merkez Bankası, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Halkbank, Finansbank, BankPozitif, İş Bankası, Anadolubank, Akbank, Citibank'



Meteksan Bilişim Grubu şirketleri


Meteksan Sistem ve Bilgisayar Teknolojileri, Meteksan Net İletişim Hizmetleri, Tepe Teknolojik Servisler, Mobilsoft Mobil Bilgi ve İletişim Teknolojileri, Sispa Teknoloji ve Sistem, Infronic Bilgisayar Sistemleri, Promed Bilgi Yönetim Sistemleri ve Sağlık Danışmanlığı, Corttex Hollanda, Cyberpark ve Meteksan Sistem Romanya IT sektörünün en büyüğü



* Tamamı ödenmiş 117 milyon YTL özsermaye (2007)


* 663 milyon YTL kombine ciro (2007)


* Türkiye'nin 107'nci özel sektör şirketi (Capital 2008)


* Türkiye'nin en değerli 40'ıncı markası, bilişim sektörünün en değerli markası (Capital 2008)


* Türkiye'nin en büyük yerli bilgi teknolojisi şirketi (Interpro 2007)


* Türkiye'nin en büyük sistem entegratör şirketi (Interpro 2007)


* BT servis gelirlerinde Türkiye birincisi (IDC 2007)


* Türkiye'nin 50, EMEA (Avrupa, Ortadoğu ve Asya) bölgesinin 500 en hızlı büyüyen firmasından biri (Deloitte, 2006-2007)



Alper KÖSTEM / Meteksan Bilişim Grubu Yönetim Kurulu Başkanı


'50 milyon dolar taze kaynak lazım'


Tedbir kararı için mahkemeye Yapı Kredi, Bank Asya, Girişim Factoring ve Fiba Factoring başvurdu. Bu bir firma başvurusu değil. Alışık olunmadık tarzda alacaklıların, yani bankaların başvurusu. Çünkü firmanın geleceğine ve bu işlerin altından kalkacağına yönelik büyük bir inanç var. Yapılandırılacak rakam 200 milyon dolar. 50 milyon dolarlık da taze kaynak söz konusu. Nihai sonuç çok yakın. Bayram sonrası imzalar atılabilir. 18 ayı ödemesiz 10 yıllık bir ödeme planı var. Piyasaya borcumuz ise 55 milyon dolar civarında. Kombine ciro hedefi 450 milyon dolar civarındaydı.



Meteksan Bilgi Grubu'nda halen yaklaşık bin kişi çalışıyor. Son dönemlerde yüzde 15 civarında bir küçülme oldu. Projelere bağlı olarak yüzde 10 gibi bir küçülme daha olabilir.



Projelerde nakit sıkıntısına rağmen hem bankalarımızın verdiği ara destekler hem de personelimiz ve yöneticilerimizin inanılmaz sağduyu ve özverili çalışmasıyla çok daha az etkilendiğimizi söyleyebilirim. Tüm müşterilerimiz de bu sıkıntılı süreçte 15 yıllık aldıkları iyi hizmetin hatırına son derece toleranslı davrandılar. Hepsine minnettarız. Hem bankalar hem de Türk özel sektörü açısından örnek bir anlaşma olacak. Bugünlerde firmalar tarafından finans kurumlarından gelecek bu tarz yapıcı yaklaşımlara büyük ihtiyaç var.



Kaynak: Para Dergisi