elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Bakteri Sporları Enerji Üretebiliyor

Bildiğimiz üzere enerji üretimimizin çoğunluğu fosil yakıtlardan elde edilmektedir. Fakat herkesin de bildiği gibi bu kaynaklar gelecekte tükenecek. Bilim insanları temiz enerji kaynakları için arayışlarını sürdürürken bakteri sporlarından enerji elde üretebilen yeni bir teknolojiye adım attılar.



A- A+
18.12.2015 tarihli yazı 10805 kez okunmuştur.
Bilim insanları yaşantımızı devam ettirebilmek için gerekli olan enerji kaynaklarını araştırıyorlar. Fosil yakıtlar başta olmak üzere pek çok enerji kaynakları mevcut fakat bunların belirli bir ömrü var. Gelecekte daha temiz geri dönüşümü olan enerji kaynakları dünyamızın sağlı içinde çok önemli. Bu kapsamda en büyük çalışmaları güneş enerjisi ve rüzgar tribünleri kapsarken yapılan yeni araştırmalar sonucunda küçük enerji gereksinimi olan kaynaklar için bakteri sporlarından enerji elde edildi.
 


Columbia Üniversitesi'ndeki araştırmacılar doğası gereği suyu emerek kas hareketleriyle boyut değiştiren bir bakteri sporlarını kullanıyor. Birçok bakteriyi belli düzende birleştirip ortak bir yapı oluşturulduğunda ise küçük bir motor gibi hareket eden kas yığını oluşuyor. Bu yapıyı elde edilmesi için küçük bir bant yüzeyine milyonlarca bakteri yapıştırıp bu bantları da ortak hareket edecek halde kullanıyorlar. Bu sayede çok küçük olan bakterinin su ile büyüyüp küçülmesi gözle görülebilen bir hareket haline geliyor.
 


Prototip olarak oluşturulan bu kas merkezli yapıda bir çeşit kapak sistemi bulunuyor. Bakterilerin nemli ortamda şişip büyümesiyle kapaklar açılıyor küçülmesiyle de kapaklar kapanıyor. Buhar değirmeni olarak adlandırılan diğer bir yapı bir tarafı sulu ortamda kalacak şekilde dizayn edilmiştir ve kasların hareketi sonucu dönmektedir. Yapılan bu hareket, içerisindeki tekerleğin hareketini tetikler. Bu teknoloji yüksek güç isteyen kaynaklarda kullanılamayacağı aşikar olmasına rağmen küçük enerji gereksinimi olan aletler için gayet uygundur. Bu fikir ilk etapta güneş enerjisinden elde edilen enerji ile kıyaslanamaz fakat düşük maliyetli olması fikrin geliştirilmesi için oldukça önemli bir konumuna getiriyor.
 


Türkiye'den bilim insanlarının da dahil olduğu bu çalışmanın sıradaki hedefi ise, sporların genetiği ile oynamak ve bakteriye dönüşümlerini engellemek. Bu sayede üretilen makinalar sporlar olduğu sürece çalışmaya devam edecektir.



Kaynak:

The Hugger
Nature

Yazar: Recep Özdemir

Recep Özdemir Recep Özdemir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.