elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Araç Rüzgar Testleri için Simülasyon Yazılımı

Otomotiv sektöründe yıllardır devam eden çalışmalardan olan araç seslerinin azalması için yapılan çalışmalarda mühendisler büyük yol kat ettiler. Motor, lastik ve diğer etken seslerde azalma sürücü ve yolcu konforunu artırdı. Çok iyi çalışmalar yapılmasına rağmen rüzgâr, göz ardı edilmemesi gereken bir durumdur. Simülasyon ile test için detaylar yazımızda bulabilirsiniz.



A- A+
15.01.2017 tarihli yazı 10533 kez okunmuştur.
Rüzgar, araç içinde bulunan sürücü ve yolculara rahatsızlık vermenin yanı sıra sürüşü de etkileyebiliyor. Rüzgâr sesi olarak bilinen titreşim akustiği (AVA) problemi, otomotiv endüstrisinin kullanıcı kalitesini artırmak için geliştirilmesi gereken bir faktördür. Bu faktör sadece otomotiv sektörü için geçerli değildir. Havacılık ve pek çok endüstri uygulamalarındada rüzgâr etkisi üzerinde çalışmaları sürekli devam eden önemli bir durumdur. Rüzgar etkilerini test için yapılan simülasyonlar, geliştirme çözümleri için uygun maliyetli bir işlemdir. Bu simülasyonlar sınırlı özellikte, pahalı, tekrarlanması zor ve zaman alan rüzgar tüneli testlerinin yerine kullanılan bir uygulamadır.
 

Titreşim Akustiği için Simülasyon Testi

ESI VA One, çeşitli ses ve titreşim problemlerinin çözümü için tasarlanmış bir simülasyon yazılımıdır. Programda hesaplamalı akışkanlar dinamiği(CFD), sonlu elemanlar(FE), sınır elemanları(BE) ve istatistiksel enerji analizi(SEA) bulunmaktadır. Yazılım kullanılarak, CFD basınç dağılım geçmişi, dalgalı yüzey basınç yüklerine çevrilebilir. Dalga boyu spektrumu istenildiği zaman istatistiksel enerji analiz modeline doğrudan uygulanır. Önişleme araçları ile CFD verilerini modele uygulanmaktadır. Bu yükler hem konveksiyon hem akustik olarak, kabin içinde ki gürültüyü değerlendirmek için araç çerçevesinde test yapılır. Yapılan iş şu şekilde özetlenmektedir;

► Seçilen CFD verileri ile süreç başlanır.
► Seçilen adımlar boyunca veriler işlenir.
► CFD verileri yazılım içine aktarılır.
► Model çözümlenir ve sonuçlara göre titreşim akustiği (AVA) görselleştirilerek çözümlenir.

►İlginizi Çekebilir: MODBUS Nedir?
 

Modern AVA Simülasyonlarının Avantajları

CFD temelli yazılım zaman alan işlerin kısa sürede yapılmasına olanak sağlamaktadır. Yazılım için tapılan çalışmalar zor ve uğraştırıcı olmasının yanında rüzgâr tünellerine göre daha çeşitli sonuçlar elde edilmektedir. Buna ek olarak, yazılım üzerinde yapılan geliştirmeler ve algoritmalar ile son yıllarda iyileşmeler görülmüştür. Sonuç olarak bir rüzgar tüneline gerek olmadan doğru gürültü simülasyonları ile uygun maliyetli çalışmalar yapılmıştır.
 

 
CFD ile modellenmiş görsel

Kullanıcı arayüzü basitleştirilerek kolay bir öğrenim, hızlı erişim ve model oluşturma zamanı ile model bağlantılarını en aza indirmeye yardımcı olmak için bir şekilde düzenlenmiştir. Yazılım ile çok çekirdekli işlemler optimize edilebilmektedir. Bu şekilde programın okuma, yazma ve çözme işlevlerini hızlandırmaya yardımcı olmaktadır. Geliştirilmekte olan ürünler çok sayıda simülasyon ile test edilerek kısa sürede üretime başlanabilecektir. Çeşitli varyasyonlar denenerek pahalı geliştirmeler yapılmadan uygun maliyetli çözümler elde edilmiş olacaktır. VA One ile ayrıca, düzgün olmayan akustik sonlu eleman(FE) ortalama akışları ve çok çekirdekli sınır elemanı yöntemi hesaplamaları da dâhil olmak üzere diğer akustik simülasyonlarıda yapabilir.


Kaynak:


engineering.com
Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar