elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

AMOLED Ekran Nedir?

Özellikle akıllı telefonlarda görülen teknik özelliklerin her geçen gün daha da gelişmesi, ekran teknolojisini de etkiliyor. Bu yazımızda son model akıllı telefonlarda da sıkça görülen AMOLED ekran teknolojisini ve diğer ekran teknolojilerinden farklarını inceleyerek karşılaştırma yapıyoruz.



A- A+
24.01.2015 tarihli yazı 115360 kez okunmuştur.
Son zamanlarda piyasaya sürülen akıllı telefonların birçoğunda görülen ve zamanla LCD, LED ve OLED ekranların yerini alacak olan AMOLED ekranlar her ne kadar birçok markada görülse de aslında Samsung tarafından geliştirilen bir teknoloji. Açılımı İngilizce olarak “Active-Matrix Organic Light-Emitting Diode” yani “Aktif Matrisli Organik LED” olan AMOLED ekranlar adından da anlaşılacağı gibi organik LED’lerden yani OLED’lerden yapılmakta. AMOLED ekranlarda, her bir piksel ayrı ayrı aydınlatılarak görüntü oluşturuluyor. Ancak bu ekranlar diğer ekran türlerinde olan arka aydınlatmaya gerek duymuyor. Böylece özellikle koyu renklerin daha açık renkte görünmesi sorunu ortadan kalkıyor. 
 
 
 
 
 ►İlginizi Çekebilir: Retina Ekran Teknolojisi Nedir?
 
 
Samsung’un 4 sene önce üretmiş olduğu AMOLED TV’lerde de görülebileceği gibi bu ekranlar yaklaşık 3 cm kalınlığa sahip olarak oldukça ince ve hafifler. Bunda LCD ekranlarda görülen, TFT katmanlarında cam kullanılma durumunun olmaması büyük pay sahibi. Ayrıca IPS ekranlarda da görülen, yatay-dikey 150 derece üzeri açılardan izlendiğinde bile herhangi bir renk kaybı ve herhangi bir ışık düşmesi sonucu parlaklık oluşması görülmüyor.
 
 
  
 
 
 

AMOLED ve Diğer Ekranların Karşılaştırılması

 
AMOLED ekran ile günümüz teknolojisinde en yaygın ekran türü olan LCD’yi karşılaştırdığımızda, her bir pikseli ayrı ayrı aydınlatılan AMOLED ekranlar, LCD’ye göre daha net ve keskin renkler oluşturabiliyor. Ayrıca arka aydınlatma olmaması da bunu etkiliyor. Parlaklık açısından LCD daha önde gibi dursa da AMOLED ekranların zamanla gelişmesi ve Super AMOLED ve Full HD Super AMOLED gibi sürümlerinin ortaya çıkması, LCD ile AMOLED arasındaki parlaklık farkını azalttı.
 
 
 
 
 ►İlginizi Çekebilir: Dokunmatik Ekranlar Nasıl Çalışır?
 
 
Ancak bir noktada AMOLED ekranlar geride kalıyor. Organik LED’lerden yani OLED’lerden üretilen AMOLED ekranlar, zamanla parlaklıklarını kaybettikleri için biraz daha düşük ömürlü bir ekran teknolojisi. Öte yandan, AMOLED ekranların diğer ekran türlerine göre çok daha ince olması, hatta belli bir açıya kadar kıvrılabilir olması, ekran kalınlığı açısından sadece LCD değil diğer ekranlara göre de AMOLED’i bir adım öne çıkarıyor.  
 
 
 
 
Akıllı telefonların şarj sürelerini uzun tutmak herkes için bir problem konusu. Telefon şarjını en çok tüketen birim olan ekranları bu yönden incelediğimizde AMOLED ekran yine daha avantajlı konumda çünkü AMOLED ekranda, LCD ekrana göre arka aydınlatma bulunmadığı için ve siyah bölgeleri ekranı karartmaktan ziyade o bölgedeki pikselleri kapatarak karartan AMOLED ekran, diğerlerine göre daha az enerji tüketiyor.
 
 
Sonuç olarak, birçok yönden diğer ekran teknolojilerinin önüne geçen ve bir Samsung teknolojisi olan AMOLED ekranları, zamanla geliştirilerek dezavantajları da ortadan kaldırıldığında birçok akıllı telefonda ve akıllı televizyonda görebileceğiz.
 
 
Kaynak:

►Digital Trends
Android Authority
Samsung 
 
 
Osman Öztürk Osman Öztürk Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar