elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

AG Panolarda Kesici Konumlandırma

Alçak gerilim panolarında tasarımlar çeşitli kurallar baz alınarak tasarımcının belirlediği şekillerde yapılır. Bir pano farklı iki kişi tarafından tasarlansa bile yüzde yüz benzer yapıda olma ihtimalleri oldukça düşüktür. Bu içeriğimizde alçak gerilim panolarındaki devre kesicilerinin yerleştirilmesinde tasarımcıların işlerini kolaylaştıracak çeşitli ipuçlarından bahsedeceğiz.



A- A+
31.08.2017 tarihli yazı 13404 kez okunmuştur.
Çeşitli üreticiler tarafından üretilen alçak gerilim panolarında farklı busbar, kesici, enerji analizörleri, mahfazalar gibi birçok elektriksel ve mekaniksel komponentlerin montajı çeşitli talimatlara uyularak yapılmak zorundadır. Panolarda şalt malzemelerinin hazır edilmesinden sonraki ilk adım monte edilecek metal yapının oluşturulmasıdır.

Küçük veya orta boy AG panoları için şalt malzemeleri panonun içindeki uygun yuva ve kanallara yatay şekilde sokmak düzenlemenin daha kolay yapılmasına yardımcı olur. Bu yapının en büyük getirilerinden biriside yapıyla metal yan paneller olmadan çalışılması durumunda bütün dahili kabloların kolay erişilebilir bir şekilde olmasıdır.

 

Devre Kesicilerin Konumu

AG panolarında devre kesicilerin en iyi şekilde konumlandırılması için bazı genel göstergeler bulunmaktadır. Pano üreticisi kurulum yapılan tesisin detaylarını, kurulum yerini ve aktif kullanım şeklini daha iyi bildiği için panonun ön yüzünü en uygun şekilde tasarlayabilir.
 

Panonun tasarımında başlıca dikkat edilmesi gereken en önemli kurallardan biri kesicilerin daha yüksek akım değeri geçirenlerinin yollarını en kısa şekilde tutmaya çalışmaktır. Böyleye AG panosu içindeki termal güç kaybı azaltılarak ekonomik açıdan önemli ölçüde faydalar sağlanabilir.

Birden çok kolona sahip AG panolarında ana devre kesiciyi mümkün olduğunda merkez kolona yerleştirmeniz gerekir. Bu sayede akım direk olarak panonun iki koluna bölünür ve ana dağıtım baralarının kesit alanları azalır. Bu da pano maliyeti açısından üreticiye katkı sağlayacak noktalardan birisidir.


Yukarıdaki şekilde verilen örnekte ana devre kesici merkez kolona yerleştirilerek ana kesici akımı iki kola dağıtılmıştır.

 


►İlginizi Çekebilir: Devre Kesicilerin 6 Temel Açma Ayarı

Fakat yukarıdaki resimde ana devre kesicisi en sol kolona yerleştirilerek ana baranın tamamının 3.200 A akımı geçirecek şekilde seçilmesine neden olmuş bu da maliyeti önemli ölçüde artırmıştır.

Elektrik panolarında sıcaklık dikey olarak değişir:


Alçak bölgeler alanlar pano içerisindeki soğuk alanlardır.
► Yüksek bölgeler alanlar ise pano içerisindeki sıcak alanlardır.



Bu verilerden yola çıkarak bir pano kolonu içerisine aynı kapasitede kesiciler yerleştirileceğini düşünürsek kesicinin nominal değerine daha yakın değerde akım geçirecek koldaki kesicinin panonun alt kısmına yerleştirilmesi tavsiye edilir. Bu şekilde ısınma probleminin önüne daha kolay bir şekilde geçilebilir.


 

Kesicilerin Yakınlarındaki İletkenlerin Bağlanması

AG panolarında kabloları ve busbarların pano içerisindeki yapıya sabitlenmesi gerekmektedir. Aslında kısa devreler esnasında iletkenlerde oluşan elektrodinamik gerilimler kesicilerin terminallerine zarar verebilir.

Emax Devre Kesiciler

Aşağıdaki görsel Emax devre kesicilerine bağlanan baraların birincil bağlantı plakalarının mm cinsinden maksimum mesafelerinin örneklerini vermektedir. Bu durumda kesiciye bağlanan baraların birincil bağlantı plakası terminalin türüne göre yerleştirilecek  ve kabul edilebilir en yüksek kısa devre akımı ve o akımın pik değerini referans alacaktır. Daha ayrıntılı teknik detaylar için kataloglara ve kesicilerin kılavuzlarına başvurulmalı.

 

 

Tmax Devre Kesicileri

Aşağıdaki görsel ise Tmax termik manyetik kompakt tip devre kesicilerine bağlanan baraların birincil bağlantı plakalarının mm cinsinden maksimum mesafelerinin örneklerini vermektedir. Bu durumda birincil bağlantı plakası terminalin türüne göre yerleştirilecek  ve devre kesicisi için kabul edilen en yüksek akım değerini referans alacaktır. Daha ayrıntılı teknik detaylar için kataloglara ve kesicilerin kılavuzlarına başvurulmalı.




Kaynak:


electrical-engineering-portal
 
Muhammed Ahmet ALKAN Muhammed Ahmet ALKAN Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar