elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2014 Nobel Fizik Ödülü Aydınlatmada Tasarruf'a Verildi

2014 Nobel Fizik Ödülü, aydınlatmada enerji tasarrufu açısından çığır açan Mavi LED ışıklarını icat eden Japon bilim insanları Isamu Akasaki, Hiroşi Amano ve Şuji Nakamura'ya verildi. Detayları haberimizde..



A- A+
11.10.2014 tarihli yazı 12991 kez okunmuştur.
Japon uzmanlar Isamu Akasaki, Hiroshi Amano ve Shuji Nakamura, aydınlatmada enerji tasarrufu açısından çığır açan ve kısaca LED olarak anılan "ışık yayan diyot" sistemini geliştirdi. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, uzmanların 880 bin euro değerindeki ödülü paylaşacağını açıkladı.
 

 
İcat, aydınlatmada enerji tasarrufu açısından çığır açtı. İsveç Kraliyet Bilim Akademisi konuyla ilgili yaptığı açıklamada buluşun 20 yaşında olduğunu ancak günümüzde tamamen yeni bir madde olan ve herkesin istifade ettiği beyaz ışığın bulunmasına katkıda bulunduğunu belirtti. Nobel Komitesi ise ödülü kazanan bilim insanları için "Herkesin başarısız olduğu bir şeyi başardılar." ifadelerine yer verdi. Söz konusu bilim adamlarının buluşu, günümüzde birçok elektronik cihazda kullanılıyor ve enerji tasarrufu sağlayan aydınlatma sistemlerine imkân sağlıyor.
 
 
►İlginizi Çekebilir: Nobel Bilim Ödülleri Alfred Bernhard Nobel

 
Haberi Japonya'da uyanır uyanmaz aldığını söyleyen Profesör Şuji Nakamura, basın toplantısında "Bu inanılmaz bir his." şeklinde konuştu.
 
Higgs Bozonu ("Tanrı Parçacığı") adı verilen atomaltı parçacığına ilişkin ilk çalışmaları yapan Belçikalı fizikçi François Englert ile İngiliz bilim adamı Peter W. Higgs, geçen yılki Nobel Fizik Ödülü'ne layık görülmüştü.
 
Nobel Ödülleri, Alfred Nobel'in ölüm tarihi olan 10 Aralık'ta törenle sahiplerine sunulacak.



Kaynak:

►BBC

 
Samet Metin Karaman Samet Metin Karaman Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.