elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

2013 Nobel Fizik Ödülü “Tanrı Parçacığının”

2013 Nobel Fizik Ödülü Belçikalı François Englert ile İngiliz Peter W. Higgs'e verildi. "Higgs Bozonu" adı verilen atomaltı parçacığına ilişkin ilk çalışmaları yapan Belçikalı fizikçi François Englert ile İngiliz bilim adamı Peter W. Higgs, bu yılki Nobel Fizik Ödülü'ne layık görüldü.



A- A+
12.10.2013 tarihli yazı 17173 kez okunmuştur.

2013 Nobel Fizik Ödülü 'Tanrı parçacığı' olarak bilinen 'Higgs Bozonu'nu teorimini ortaya atan İngiliz fizikçi Peter Higgs ile Belçikalı fizikçi Françoise Englert'e gitti. Nobel Komitesi, söz konusu fizikçilerin Higgs Bozonu(Tanrı parçacığı) olarak bilinen temel maddelerin nasıl bir araya gelerek yıldızların ve galaksileri oluşumunda etkili olduğunun anlaşılmasında anahtar görevi gören keşifleri dolayısıyla ödüle layık görüldüklerini açıkladı.

 



►İlginizi Çekebilir: Higgs Bozonu Nedir? 
 
 
Nobel Ödüllerini veren  İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, "Tanrı parçacığı" olarak da adlandırılan Higgs Bozonu'nun, parçacık fiziğindeki son bilinmeyen parçalar olduğunu bildirdi.
 
Englert ve Higgs'in 49 yıl önce öne sürdüğü Higgs Bozonu(Tanrı Parçacığı) teorisi, 2012'de İsviçre'nin Cenevre kentindeki Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) bilim adamları tarafından yapılan deneyler sonucunda doğrulanmıştı.  Komite,  ödülün iki bilim insanı tarafından ortaya atılan Higgs Bozonu teorisinin, Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi CERN fizikçileri tarafından Atlas ve CNS dedektörleriyle de doğrulanması üzerine verildiğini açıkladı.

Edinburg Üniversitesi'nde profesör olan Peter Higgs, "Ödüle layık görüldüğüm için çok etkilendim. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'ne teşekkür ediyorum" derken, parçanın bulunmasında çalışan herkesi tebrik ettiğini ifade etti. Englert ise "Şimdi artık çok mutluyum" dedi.

İngiliz bilim insanı Peter W. Higgs ve Belçikalı meslekdaşı François Englert, 1 milyon 250 bin dolarlık ödülü paylaşacak. Nobel ödülleri, 10 Aralık'ta Stockholm'de düzenlenecek törenle sahiplerine takdim edilecek.

 
 
 
►İlginizi Çekebilir:  Tanrı Parçacığı Olabilir

 

Tanrı Parçacığı Nedir?

 
2013 Nobel Fizik Ödülü getiren  Tanrı Parçacığı kuramı, dünyanın nasıl meydana geldiğini tanımlayan parçacık fiziğinin Standart Model'inin ana parçasını oluşturuyor.Standart Model'e göre evrendeki herşey madde parçacıklarından meydana geliyor. Bu parçacıklar ise her şeyin olması gerektiği gibi çalışmasını sağlayan güç parçacıkları aracılığıyla yönetiliyor.

Standart Model, aynı zamanda Higgs ya da Tanrı Parçacığı olarak bilinen özel bir parçacığın varlığına dayanıyor. Bu parçacık, tüm uzayı kaplayan görünmez bir alandan türüyor. Model'e göre Higgs Parçacığı olmadan hiçbir şey var olamıyor. Çünkü Higgs Parçacığı'nın görünmez alanla teması, parçacıkların kütle kazanmasına yol açıyor. Englert ve Higgs'in ortaya koyduğu kuram, bu süreci açıklıyor.

 


14 milyar yıl önce evrenin doğumuna yol açtığına inanılan Büyük Patlama ortamını yaratmayı amaçlayan 10 milyar dolar tutarındaki deney sırasında proton ışınları, 27 kilometrelik tüneli ışık hızıyla geçerek birbiriyle çarpıştırıldı. Higgs Parçacığı'nın bulunması için yapılan CERN'deki Büyük Hadron Çarpıştırıcısı, insanoğlu tarafından inşa edilen en büyük ve en karmaşık makine olarak biliniyor.

Higgs Parçacığı'nın bulunmasına rağmen, Standart Model, kozmik bilmeceyi çözmeye yetmiyor. Çünkü Model, evrendeki tüm maddelerin sadece beşte birini açıklayabiliyor. Evrenin gizeminin çözülebilmesi için beşte dördünü oluşturan karanlık maddenin keşfedilmesi gerekiyor.





Kaynak

► reuters.com
Çağın Özçivit Çağın Özçivit Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.