elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

12 Bıçaklı Multi-Rotor Rüzgar Türbini

Rüzgar enerjisine yönelik inovatif yaklaşımlar her geçen gün hız kazanıyor. Vestas firması, rüzgar türbini tasarımlarına yeni bir boyut kazandırarak 4 rotorlu 12 pervaneli rüzgar türbinini tanıttı. Ayrıntılar haberimizde.



A- A+
11.07.2016 tarihli yazı 9384 kez okunmuştur.
Güneş enerijisi ile birlikte sürdürülebilir enerjinin öncüsü olan rüzgar enerjisine yönelik farklı tipte birçok rüzgar türbini tasarımı gerçekleştiriliyor. Bu tasarımlardaki ortak amaç ise rüzgar enerjisine daha fazla maruz kalıp, daha fazla elektrik enerjisi üretmek. Vestas, bu düşünceden yola çıkarak 4 rotoru bulunan 12 bıçaklı rüzgar türbini tasarladı.
 


►İlginizi Çekebilir: Siemens-SWT-3.3-130 Rüzgar Türbini

Günümüzde rüzgar türbinleri genellikle 1 rotor, 3 bıçaklı şekilde tasarlanıyor. Elektrik üretimi kapasitesini artırmak isteyen Vestas, 4 rotor ve 12 bıçağı tek bir kuleye entegre ederek temelde bu türbini 4 adet rüzgar türbinine eş değer gibi tasarlamış. Bu tasarımda 1990’lı yıllarda yaygın şekilde kullanılan V29-225 model türbin modifiye edilerek kuleye entegre edilmiş. Türbinlerin yüksekliği ise 74 metre olarak belirlenmiş.
 

4 rotorlu, 12 bıçaklı tasarımın elektrik üretim kapasitesinin yanı sıra en büyük avantajı olarak taşıma maliyetinin daha az olması gösteriliyor. Kurulum maliyetini etkileyen taşıma maliyetine baktığımızda; sıradan türbinlerde 4 rotor için 4 kule taşınırken, bu tasarımda 4 rotor için 1 kule taşınıyor ve kurulum maliyeti 3 kule taşıma maliyeti kadar azalıyor.
 

Multi-Rotor türbinin henüz test çalışmaları devam ediyor. 4 rotorun birilikte kontrol edilebilmesi için yazılım çalışmaları yapılıyor. Bu yazılım ile rotorların hareketlerinin kontrolünün sağlanması, uyumlu çalışması ve tekbir kuledeki elektrik enerjisi üretiminin denetlenebilmesi hedefleniyor.
 
Bu tasarım hakkında sizin düşünceleriniz nedir? Sizce başka hangi tipte türbinler geliştirilebilir? Yorumlarınızı bekliyoruz!


Kaynak:

Vestas

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.