elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye’de Mühendis Olmak

Mühendis, hesabı, matematiği kullanan; icat eden, zeki, dahi gibi anlamlar taşımaktadır. Peki insanlığa katkı sağlayan ve hayatı kolaylaştıran mühendisler ne kadar mutlu? Hasçelik firmasından Sn Murat Gürek'in yazısını sizlerle paylaşıyoruz.



A- A+
01.10.2016 tarihli yazı 15081 kez okunmuştur.
Mühendis, hesabı, matematiği kullanan; icat eden, zeki, dahi gibi anlamları içinde taşımaktadır. Mühendis, bilimi kullanarak ihtiyaçları karşılayacak tasarımlar yapan, insanlığa katkı sağlayan ve hayatı kolaylaştırandır.

Günlük hayatımızda her yerde karşımıza çıkar.

Fabrikada, barajda, enerji iletim hatlarında; yol, köprü, hastane ve alış veriş merkezi yapımlarında…



Mühendislik aslında çoğumuzun hayalini süslemiş, çevresine fayda sağlamak isteyen idealist bireylerin hep ilk tercihleri arasında olmuştur. Yaşanan sorunlara ve zorluklara kayıtsız kalamayanların, bana ne demeyenlerin, yaşamı kolaylaştırmak isteyenlerin... Yolu, köprüsü olmadığı için hastaneye yetiştirilemediği için ölenlere kayıtsız kalmayanların… Neden bizden de mucit çıkmasın diyenlerin…

İdealist mühendis olmak zorlu bir süreçtir. Verilen eğitimin yeterliliği başlı başına tartışma konusu iken buna ek olarak eğitimi tamamlamak yeterli değildir. Her yıl binlercesi mezun olurken hepsini iş ve gelecek kaygısı çepeçevre kuşatmışken idealist bir mühendis olma hedefini sürdürmek kolay değildir. Yeni mezun olmuş bir mühendisin üretmek, fayda sağlamak gibi bir hedefi kalmamıştır. Nitelikli iş bulma gibi bir lüksü de yoktur. Tek derdi, mezun olduktan sonra iş bulmaktır. (Halkın ifadesiyle bir baltaya sap olmak.) Geçim derdi, hayat koşullarının zorluğu öne çıkmaktadır. Mühendis aynaya baktığında kendisinde nitelik göremediği için ya da görmesi istenmediği için kabullenmiştir öyle ya da böyle bir iş bulabilmeyi. Fırtınada pusulasız yol alan gemiler gibi tek amacı limana sağ salim ulaşabilmektir.
 

Mühendis demek üretmek, araştırmak demektir. Üreteceksin, araştıracaksın. Üretmek kolay iş değil. Hammadde bulacaksın, üretimi planlayacaksın, üretilen ürün kalite standartlarına uygun mu denetleyeceksin, pazarlayıp satacaksın, sevk edeceksin ve tamamında müşteriyi memnun edeceksin. Ayrıca sürekli rakiplerinle kıyasıya mücadele içinde olacaksın. Daha ucuz malzeme üretmenin ve satmanın peşinde koşacaksın. Yetmeyecek bütün bunlar, ticaretin ötesine geçemeyeceksin. İdealist mühendis olmak bir yana mühendis olduğunu unutacaksın. Okulda öğrendiklerini bir bir unutacaksın. Geriye baktığında sadece aldığın ücretle yetineceksin. Hayallerin yok olacak. Senin için nitelikli mühendis olmak mutlu olmak üretmek, araştırmak, geriye dönüp baktığında ürettiklerinle, tasarladıklarınla gururlanmak değil aksamadan aylık maaşını almak olacak.



Mühendislerin ne kadarı mutludur? diye sorsam! Ya da kaç mühendis sevdiği işi yapmaktadır?

“Bizim zamanımızda böyle miydi? Mühendis dediğin üretken olmalı diyenlerde çoğunluktadır. Şimdi kalmadı böyle mühendisler.” denildiğini duyar gibiyim. Genç mühendislere fırsat verildi mi? Yol gösterildi mi? Tabi ki hayır! Kısacası Türkiye’de mühendis olmak sadece ve sadece eve ekmek götürebilmek demektir. Gerçeklerle yüzleşmektir. Olması gereken değil var olan düzene ayak uydurmaktır.
 


Mühendisin değerinin bilindiği bir ülke dileklerimle..

Aktif etkinlik bulunmamaktadır.