elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yerli Tablet 799 TL'den Satışa Sunuldu

General Mobile Genel Müdürü Muzaffer Gölcü, e-tab'deki yerli katkı payının şu anda yüzde 26 civarında olduğunu belirterek, "Hedefimiz 2012 sonuna kadar yerli katkı payını 2 katına, 2013 sonuna kadar ise yüzde 70-80'lere çıkarmak" dedi.



A- A+
01.01.2012 tarihli yazı 3120 kez okunmuştur.


General Mobile tarafından üretilen ilk yerli e-tab’in tanıtıldığı basın toplantısında konuşan Gölcü, bu üründe donanımla yazılımı birleştirecek noktalara odaklandıklarını belirterek, olabildiğince ekosistemden faydalanarak, basit, sade, yalın ve kolay kullanılan bir arayüz oluşturmayı hedeflediklerini kaydetti.



Araştırmalara göre tablet bilgisayarı olanların masaüstü bilgisayarlarını yüzde 28 daha az kullandıklarını ve televizyon izlemekle geçirdikleri zamandan daha çoğunu tablet başında harcadıklarını söyleyen Gölcü, e-tab’in IPS teknolojisi ile 180 her açıdan görüntüyü gösterme, ekrandaki görüntüyü Wifi özelliği olan cihazların ekranına aktarma, bir görüntüyü yakalayarak üzerine notlar alma imkanları sunduğunu anlattı.



Cihazın tasarımının tamamen Türkiye’de yapıldığını, yerel yazılıma sahip olmasına karşın komponent tarafında henüz Türkiye’den tedarik sağlayamadıklarını aktaran Gölcü, bir şarj ve pil üreticisiyle görüşmelere başladıklarını; şarj üreticisiyle bir noktaya kadar geldiklerini; pil konusunda TÜBİTAK ve diğer firmalarla görüşmelerin sürdüğünü kaydetti.



Gölcü, "e-tab’deki yerli katkı payı şu anda yüzde 26 civarında.



Hedefimiz 2012 sonuna kadar yerli katkı payını 2 katına, 2013 sonuna kadar ise yüzde 70-80’lere çıkarmaktır" diye konuştu.



-"Bir sonraki ürünümüz 3G’li olacak"- Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Gölcü, bugün hepsiburada.com’da satışa sunulan cihazın, teknoloji marketleri ve mobil cihaz satan bayilerde satışının gerçekleştirileceğini söyledi.



Gölcü, cihazın bir sonraki versiyonunun 3G’li olacağını, 4G’li model üzerinde de çalışmaya başladıklarını belirtti.



Muzaffer Gölcü, Türkiye’deki uygulama geliştiricilere de çağrıda bulunarak, "En çok değer yaratacağımız kısmı yazılımda görüyoruz. Şirketimiz tüm uygulama geliştiricilere açık" dedi.



FATİH Projesi



FATİH Projesi'ne ilişkin bir soru üzerine de Gölcü, "FATİH Projesi'ne hazır ve talibiz" dedi.



Proje için 10 milyonluk bir tedarike ihtiyaç duyulacağının hatırlatılması üzerine Gölcü, halihazırda çok büyük bir üretim kapasiteleri bulunmadığını, ancak çeşitli firmalarla görüşmelerinin sürdüğünü, talep olduğunda iş ortaklıklarına hazır olduklarını anlattı.



Muzaffer Gölcü, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Eğitim Teknolojileri Kurumu ile birlikte Ankara’da Batıkent Lisesi’nde FATİH Projesi'yle ilgili çalışmalara başlayacaklarını, öğrencilere yönelik ürünün yerinde uygulamalı olarak geliştirilmesinin planlandığını kaydetti.



FATİH Projesi'ni hem ölçek ekonomisi bakımından hem de Türkiye adına çok önemli ve büyük bir proje olarak gördüklerini belirten Gölcü, projenin bölgede bir teknoloji üssü olmak açısından önemine işaret etti. Gölcü, proje bileşenlerinin üretiminin yerli firmalarla yapılması nedeniyle projenin, bu firmaların know-how kazanmasını sağlayacak bir laboratuvar özelliği de kazandığını dile getirdi.



"Türkiye’de üretilen her ürün için elimizden geleni yapacağız"



Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ise, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın, programındaki değişiklik nedeniyle toplantıya katılamadığını belirtti.



Mobil genişbant abone sayısının 5,5 milyona, genişbant abone sayısının ise 12,9 milyona ulaştığını kaydeden Acarer, akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarların, son 5-6 senede önemli gündem maddesi olan yakınsamanın gerçekleştiği araçlar olduğunu söyledi.



Acarer, araştırmalara göre 2019 yılında televizyondan izlenen yayınların süresinin, internette seyredilen televizyon süresine eşit olacağını belirtti.



Her yeni sistemi Türkiye için bir fırsat olarak gördüğünü söyleyen Acarer, "Çünkü biz Türkiye olarak çok genç, dinamik, hızlı düşünen ve cesur bir toplumuz. Bir de tabii çok iyi donanıma sahip yenilikçi, gözü kara, şirketlerimiz var" dedi.



Türkiye’de üretilen her ürün için ellerinden geleni yapacaklarının sözünü veren Acarer, "Şu anda bu üründe komponent bazında maalesef katkımız yok.



İnşallah pili, bataryası, şarjı, yerli katkısının artmasında bir başlangıç olur.



Ne olursa olsun, yüzde 5’lik 10’luk bir yerli üretim payı bile, yüzde 100’ünün yurt dışından ithal edilmesinden çok daha iyidir" diye konuştu.



5 yıl içinde dünya çapında ödül almış bir tablet sözü...



Gençcell Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Yaman da, bu işe soyunurken cesaretlerini ülkenin yetişmiş insan gücü, hükümetin verdiği destek ve son dönemde Türkiye’nin hızlı gelişiminden aldıklarını belirtti.



Konuşmaların ardından Yaman, BTK Başkanı Acarer’e e-tab tablet bilgisayar hediye etti. Yaman, Acarer’e 5 yıl içinde dünya çapında ödül almış bir tableti hediye etme taahhüdünde bulundu.



Gençcell Teknoloji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Necati Genç de, toplantıyı izleyen Avea Üst Yöneticisi (CEO) Erkan Akdemir’e e-tab hediye etti.



Akdemir, bunun önemli dönüm noktalarından biri olduğunu belirterek, "Bunlar yatırım isteyen, cebi yakan işler aslında. İnşallah ticareti de gayet iyi olur. Yüzde 26 yerli payı, böyle bir üründe başlangıç noktası için cesaret verici. İnşallah yüzde 100’lük oranlara yaklaşırız" diye konuştu.



-"899 lira çok yüksek, 799 lira olsun"- Bu arada BTK Başkanı Acarer, toplantıda ürünün fiyatının açıklanmadığını hatırlatarak, e-tab’in hangi fiyattan satılacağını sordu.



Yerli üretim e-tab’in 899 liraya satışa sunulacağının belirtilmesi üzerine Acarer, dün akşam General Mobile yöneticileriyle birlikte Bakan Yıldırım’la yaptıkları görüşmeyi anımsattı. Acarer, o görüşmede Yıldırım’ın, fiyatın daha düşük olmasını istediğini kaydetti.



Bunun üzerine e-tab’in fiyatı KDV dahil 799 lira olarak açıklandı.



"e-tab"



Toplantıda verilen bilgiye göre, Android 2.3.4 Gingerbread işletim sistemine sahip e-tab, 16:9 geniş ekran, 8.9" ekran boyutu ve 1280*768 piksel ekran çözünürlüğü özelliklerini taşıyor.



550 gram ağırlık ve 10,8 milimetre incelikteki e-tab, bluetooth ve Wifi bağlantıları destekliyor. e-tab’in diğer özellikleri arasında 512 MB RAM, 6 saat video izletebilme, 6000 mAh Li-polymer pil, 32 gigabayta kadar harici kart desteği yer alıyor.



Ayrıca General Mobile, e-tab’i, İdefix işbirliğiyle, kullanıcılarına ücretsiz e-kitaplarla birlikte sunmaya hazırlanıyor.



Yerli tabletle ilgili daha önceki haberimize ulaşmak için tıklayın.



Kaynak: Milliyet



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.