elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yeni Yüz Tanıma Sistemi Maske Takılı Olduğunda Tanıyabiliyor

Yüz tanıma teknolojileri ile ünlü Japon teknoloji şirketi NEC, maske takan kişileri tanıyabilen ve kimliklerini tespit etmek için kullanılan yeni yüz tanıma sistemini geliştirdi. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
13.01.2021 tarihli yazı 6832 kez okunmuştur.
Koronavirüs pandemisi insanları ve ekonomileri etkilemeye devam ediyor. İnsanlar yeni normal kapsamında gündelik hayatlarına sağlıklı bir şekilde devam edebilmek ve virüsün yayılmasını önlemek için uzun bir süredir maske kullanıyor. Yüz tanıma teknolojisi alanında da bu yeni durumla uyumlu sistemler geliştirmek amacıyla  çalışmalar yapılıyor.


 
İlginizi Çekebilir: Koronavirüs ve Endüstri 4.0

Yüz tanıma; kişinin göz, burun ve ağız gibi belli noktalarının konum, şekil, boyut gibi özelliklerini çıkararak eldeki verilerle karşılaştırmak ve tanımlama yapmak amacıyla kullanılır. Bu yeni sistem ise kişinin yüzünde maske bulunduğunu tespit ederek maske ile kapanmamış olan göz çevresindeki kısımlara odaklanıyor ve yüz tanıma algoritması ile özelliklerini ortaya çıkarıp analiz ederek kimlik tespiti gerçekleştirmeyi sağlıyor. Kimlik tespiti %99.9 doğruluk ile  1 saniyeden kısa bir süre içerisinde tamamlanıyor. Ayrıca maske takanların ve takmayanların bir arada bulunduğu kalabalık ortamlarda dahi sistem yüksek bir hassasiyetle çalışıyor. Londra Polis Teşkilatı da aranan suçluları ve şüphelileri tespit etmek için bu yüz tanıma sistemi kullanıyor. Ayrıca İsviçre Havayolları ve Lufthansa bu sistemin diğer kullanıcıları arasında bulunuyor.


 

Şirket, bu sistemi geliştirerek otomatik ödemeler için kullanılmasına yönelik denemelerini Tokyo merkez binasında bulunan bir mağazada gerçekleştiriyor. Ayrıca, yüz tanıma sistemi ile giriş ve çıkış kapılarında bulunan termal kameraların birlikte kullanılacağı yeni bir sistem için deneme çalışmalarına 2021 Eylül ayında başlanacağı da belirtiliyor. Her ne kadar bu denli olumlu yönleri bulunsa da yüz tanıma sistemlerinin etik açıdan oluşturacağı sorunlar ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Amazon ve IBM, kendi sistemlerinin  yüz tanıma teknolojisini etik olarak kullanıma uygun hale getirecek yasal düzenlemeler yapılıncaya kadar polisler tarafından kullanılmasını engelleme kararı almıştı.


Kaynak:
 

► interestingengineering
► nec.com
BBC
► japantimes.co.jp


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.