elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yeni Nesil Pilsiz Elektronik Bantlar

Giyilebilir teknoloji ürünleri üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda ince, hafif ve esnek yapılara sahip birçok teknolojik ürün geliştiriyor. Bu ürünlere özellikle sağlık alanında ihtiyaç duyuluyor. Son teknolojiyle donatılan pilsiz elektronik bantların ayrıntıları haberimizde.



A- A+
07.08.2016 tarihli yazı 12116 kez okunmuştur.
Son zamanlarda yapılan çalışmalarla birlikte deri üzerine uygulanan geçici dövme şeklindeki giyilebilir teknoloji ile sağlık konusunda birçok veri trafiği kolaylıkla sağlanabilmektedir. Fakat bu teknolojinin deri üzerinde en uygun haliyle üretilebilmesi için araştırmacılar bu konuda çalışmalarını sürdürmekte. Şu sıralar geliştirilen bir teknoloji ile çok daha esnek bir yapıya kavuşan bu cihazlar için en büyük sorun ağırlık ve pil kapasiteleri olmakta. Urbana-Champaign’de Illinois üniversitesinde malzeme anabilim dalında çalışmalarını yürüten John Rogers’a göre üretilebilecek pilsiz ve doğaya kolay karışabilir bir ürünün 5-10 kat arasında daha ince olabileceğini söylüyor.

Pilsiz olarak geliştirilebilmesi için gücünü dış etkiler yoluyla sağlayabilecek bir yapıya sahip olmalıdır. Bir gurup gönüllü üzerinde yapılan deneylerde araştırmacılar ürettikleri ürün ile birçok verileri elde ettiler. Örnek olarak çevredeki ışık yansımalarını soğurup üzerindeki LED’in çalıştırıldığı gözlemlendi. Kalp hızı, kandaki oksijen miktarı, cilt sıcaklığı, güneş yanıkları, ultraviyole ışınlara maruz kalma etkileri gibi birçok veriyi başka cihazlara kablosuz olarak iletebiliyor ya da üzerindeki LED’ler sayesinde bildirebiliyor. Rogers’ın söylemlerine göre yapılan bu çalışmalar neticesinde, ince deri benzeri cihazların geliştirileceği ve sağlık konusu başta olmak üzere birçok amaca uygun olabilecek ürünlerin temeli olduğunu belirtiyor.

Bu sistemin en çok akıllı telefonlar ile uyum içerisinde olması gerektiğinden bahseden araştırmacılar yaklaşık bir metre mesafeden veri aktarımını sağlamaktadırlar. Böyle bir sistemin şuanda bir hastanedeki hastalar üzerinde denendiği, sensör verilerin çok daha kaliteli ölçülüp en hassas bir şekilde aktarımının sağlanması için çalışmaların devam ettiği belirtiliyor.


Sağlık hizmetlerinin yanı sıra birçok özelliğe sahip olabilecek olan giyilebilir teknolojik ürünler ve akıllı telefonlar arasındaki bağlantı çok önemli hale gelmektedir. Ticari olarak pazarda yerini bulabilmesi için geliştirilecek ola giyilebilir teknolojik cihazlar Apple PAY ve Android  PAY gibi temansa gerekmeksizin ödemeler gerçekleştirilebilmekte.


Kaynak:


spectrum.ieee
 

Recep Özdemir Recep Özdemir Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.