elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yeni Döşeme Altı Standardı DIN 50085 ve Polyamid Çıkış Buatları

DIN 50085 standardı ile, ağır trafik yüklerini taşıyamayan PVC buatlar yerine polyamid çıkış buatları getirilmiştir. Bu yazımızda sizlere yeni döşeme altı standardı DIN 50085'i ve polyamid çıkış buatlarının özelliklerini anlatacağız.



A- A+
24.12.2015 tarihli yazı 7030 kez okunmuştur.
Elektrik Tesisat Sistemlerine dair belirlenmiş standartların geçmişi 1994 yılına kadar uzanmaktadır. Temelleri IEC 61084’e uygun olarak atılan standartların gelişimine, İngiltere, Fransa, İspanya, İtalya, İsveç ve Almanya öncülük etmiş, sahip oldukları bilgi ve birikimler vasıtası ile zaman içerisinde bu standartların daha da gelişmesini sağlamışlardır. OBO Bettermann – Ackermann, söz konusu standartlar üzerine yapmış olduğu test ve laboratuvar çalışmaları ile bu standartların belirlenmesine değerli katkılar sunmuş ve söz konusu standartların uygulanmasındaki öncü rolünü günümüze kadar sürdürmüştür.
 
 

 
2011 yılı Şubat ayı itibari ile yürürlüğe giren yeni döşeme altı standardı DIN 50085, eski standartları kapsayan daha geniş bir standart olarak kabul edilmektedir. Eski standartlar olan DIN 0604 (duvar kanal sistemleri) ve DIN 0634 (döşeme altı sistemler) bu kapsamda geliştirilerek, DIN 50085 standartı altında birleştirilmiştir. Standardın oluşturulmasındaki temel amaç daha dayanıklı ve güvenilir ürünler üretilmesini sağlamaktır. Bu amaç, CE Avrupa Uygunluk Beyannamesi'nin temel prensibidir.
 
 

 Şekil 1: 200 kg ile taşıma kapasitesi testi - V2A paslanmaz çelik ağır hizmet tipi buatlar

 
DIN 50085 birçok bölümden oluşmaktadır. Bölüm 1, Genel İhtiyaçlar hakkında bilgi verirken, Bölüm 2-2 ise döşeme altı ve yükseltilmiş döşeme sistemlerine ayrılmıştır. Döşeme altında kullanılacak ürünlere ait uygulama alanları, koruma sınıfları (IK / IP değerleri) ve taşıma kapasitelerini içeren sınıflandırmalar bu bölüm altında tanımlanmıştır.
 
IK değeri, ürüne ait mekanik direnci ve mukavemeti ölçmek amacı ile kullanılırken, IP değeri nem ve toz türü yabancı cisimlere karşı koruma kriteri olarak kabul görmektedir. Aslında IK ve IP değerleri gerçeğin sadece bir kısmıdır. Asıl önemli olan aktüel koruma sınıfının belirlenebilmesidir. İşte bu aktüel koruma sınıfının belirlenmesinde, taşıma kapasitesi ve uygulama alanı değerleri dikkate alınmaktadır.
 
 
 Şekil 2: 300 kg ile taşıma kapasitesi testi - izin verilen sehim değeri 6 mm’den az

 
Döşeme altı sistemler, yapıları gereği belirli bir yük altında çalışmak zorunda olan ürünlerdir. Bu yüzden üzerlerinde taşımak zorunda oldukları yük, trafik yükü olarak adlandırılır. İlgili standartların karşılanabilmesi için sistemlerin belirli trafik yükleri altında test edilmesi zorunludur. Elde edilen değer tek başına yeterli değildir. Test edilen ürünün aynı zamanda belirli sehim limitinin altında kalması da gerekmektedir. Trafik yükleri ve sehim değerleri malzemenin cinsine göre farklılıklar gösterebilir. Bu yüzden, esnek çözümler sunan yeni nesil polyamid çıkış buatları, normal PVC buatlara göre çok daha yüksek trafik yüklerini rahatlıkla karşılayabilmektedir.
 
 

 
Aşağıda yeni nesil polyamid çıkış buatlarına, DIN 50085 uyarınca yapılan yükleme testlerinden bir tanesi gösterilmektedir. Bu değerlerin elde edilebilmesi için kullanılan malzemenin, tıpkı arabalarda kullanılan süspansiyonlar gibi esneyerek, eski halini alabilir özellikte olması gerekmektedir. İşte yeni nesil polymaid çıkış buatları, bu esnek yapıları sayesinde, PVC çıkış buatlarından çok daha yüksek düzeyde esneyerek (kırılmayarak!) darbeye karşı koyabilir, bununla da sınırlı kalmayıp, belirli bir sürecin sonunda da eski hallerine geri dönebilmektedirler.
 
 

 Şekil 3: Polyamid çıkış buatı
 
Tabi ki yeni nesil çıkış buatlarında, polyamid malzeme kullanımının tek nedeni, esnek ve güçlü yapıya sahip olmaları değildir! Polyamid malzemeler aynı zamanda Halojen Free özellikte olduklarından, yeni standart (DIN 50085) gereği, güvenilir ürünler olarak da kabul görmekte ve tercih edilmektedir.

 

 
OBO Bettermann, 2008 yılı itibari ile bünyesine katmış olduğu Ackermann şirketler grubu ile Avrupa’nın Döşeme Altı Sistemler pazarında lider firma konumunda bulunmakta ve standartlara uygun ürettiği yeni ve gelişmiş ürün yelpazesi ile hizmet kalitesini geliştirmeye devam etmektedir.


Kaynak:
 

Önder Eğer Önder Eğer Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar