elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

"Yatırım konusunda geri duruş bize yakışmaz."

Global krizin enerji alanını yatırım boyutunda bir rehavete sürüklememesi gerektiğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''bu konuda herhangi bir geri duruş bize yakışmaz'' dedi.



A- A+
15.04.2010 tarihli yazı 3244 kez okunmuştur.

Bakan Yıldız, Enerji Bakanlığı 2010-2014 Stratejik Planı Tanıtım Toplantısı'na Katıldı.





Bakan Yıldız, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2002 yılı ile ile beraber büyüme sürecine girdiğini, büyümeyi karşılayacak enerji alt yapısının da aynı şekilde sağlanmasının önemli olduğunu belirtti.


Türkiye'de global krize rağmen, bir iki yıllık kesintinin ardından artı büyüme oranlarıyla arz güvenliğinin sağlanmış olacağını ifade eden Yıldız, önümüzdeki 3 yıl içerisinde enerji sektöründe arz güvenliğine dönük bir tehdidin görülmediğini söyledi.


Global krizin de enerji alanını yatırım boyutunda bir rehavete sürüklememesi gerektiğini belirten Yıldız, ''bu konuda herhangi bir geri duruş bize yakışmaz'' dedi.


Piyasanın serbestleşme, liberalleşme yapısına uygun haliyle kamunun, özel sektörün girdiği kadar çekileceği, özel sektör ikame ettikçe kamunun geri planda duracağı, çok zorda, acil durumda kalmadıkça yatırım yapmayacağı bir ortama doğru ilerlediklerini vurgulayan Yıldız, bu kapsamda gerçekleştirilen özelleştirmelerin de çok önemli olduğunu söyledi.


Elektrikte dağıtım ve üretim özelleştirmelere de değinen Yıldız, global krize rağmen, 2009'daki özelleştirme performansından son derece memnun olduklarını dile getirdi.








STRATEJİK PLANIN EN ÖNEMLİ AYAĞI YERLİ KAYNAKLAR





Bakanlık olarak yerli ve yenilenebilir kaynaklara büyük önem verdiklerini bildiren Yıldız, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Stratejik Planının en önemli parçasından birinin Cumhuriyetin 100'üncü kuruluş yıldönümü olan 2023'e kadar bütün yerli kaynakların harekete geçirebilmek olduğunu vurguladı.


EPDK'nın en son yaptığı düzenlemeyle beraber rüzgarda son 2-3 aya girildiğini belirten Yıldız, ''son 2-3 aylık dönemde herkesin kendi adresini bulduğu ve yatırımcının adresinin belirlendiği ufak bir yarışma süreci olacak. O yarışma sürecinden çıkanlar, Türkiye'de önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde yatırımlarını yapabilecekler, tamamlayabilecekler'' diye konuştu.


Yerli kaynaklardan suyun, rüzgarın, jeotermal kaynakların, güneş değerlendirilmesine büyük önem verdiklerini ifade eden Yıldız, çevre faktörlerinin ön planda olduğu, çevre hassasiyetlerin, ekolojik denge, ikim değişikliğine dönük hedeflerin göz ardı edilmeksizin enerji çalışmalarına devam edeceklerini söyledi.





MADEN YASASINDA YAPILACAK DÜZENLEMELER





Enerjide 9 kanun tasarısının da Bakanlar Kurulundan geçtikten sonra ilgili komisyonlarla beraber TBMM Genel Kurulu'na gideceğini anlatan Yıldız, bunlardan Maden Yasasıyla ilgili düzenlemelerin de bugün Enerji Komisyonunda görüşüleceğini bildirdi.


Maden yasasında tekrar ele alınması gereken bir takım değişiklikler bulunduğunu anlatan Yıldız, şöyle devam etti:


''Bunların içerisinde arama faaliyetlerine dönük kolaylaştırıcı bir kısım faaliyetlerin aslında aramaya çok dönüşmeden yalnızca arama müracaatında kaldığını gördük. Bunu çok tasvip etmiyoruz. Biz özellikle ciddi bütün yatırımcıların madencilikle ilgili yatırımların önünü açmak ama bunun üzerinden spekülatif kazanç sağlamaya çalışanların işini zorlaştırmak açısından bir takım düzenlemeler yapıyoruz. Devlet haklarıyla alakalı yine özel sektörü incitmeyecek ama aynı zamanda bu ülkenin kaynaklarının ülke insanına dönmesini teminen farklı düzenlemeler de yapacağız. Kıymetli madenlerle, kum çakıllarla ilgili bir düzenleme yapıyoruz. Uç ürünlerin elde edilmesi, yine stratejik planın önemli bir parçası. Mermeri blok halinde ihraç etmekle beraber aynı zamanda dilimlenmiş ve işlenmiş olarak ihraç etmenin ülkeye daha çok katma değer sağlayacağı prensibi ile hareketedeceğiz.''





PETROL ARAMA ÇALIŞMALARI





İthalatta 2009 yılında 30 milyar dolarlara ulaşan bir enerjisi girdisi olduğuna dikkati çeken Yıldız, bunun mutlaka azaltılması gerektiğini, bunun için de petrol ve doğal gaz aramalarına dönük faaliyetlerin, ödeneklerin artırılması gerektiğini söyledi.


Bu kapsamda Transtatlantik ile TPAO arasında Şeyl arama konusunda bir anlaşma yapıldığını hatırlatan Yıldız, ''(burada petrol yoktur, bu kuyudan petrol çıkma ümidimiz kaybolmuştur) dediğimiz yerlerde yeni gelişen teknolojilerle bunun araştırılmasına dönük 4 kuyu üzerinde bir anlaşma sağlandı. Bu özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da hem istihdamın artırılması hem de Türkiye'nin yerli kaynakları oranının artırılması açısından önemli bir çalışma olacak'' diye konuştu.


Karadeniz'deki petrol arama çalışmaları hakkında da bilgi veren Yıldız, Karadeniz'de derin deniz sondajları yapmak için boğazlardan geçen petrol arama platformu Leiv Eiriksson'un ardından 2011'in ikinci çeyreğinde daha teknolojik, daha kapasiteli ve kabiliyetli bir platformun da geçeceğini, söz konusu platformun Güney Kore'de inşa halinde olduğunu söyledi.


Bakan Yıldız, ''Hem Exxonmobil hem Petrobras ile yaptığımız konsorsiyumların, beraber TPAO ile yaptığımız çalışmaların inşallah sonuç vereceği kanaatini taşıyoruz'' dedi.





BAKAN YILDIZ ÖNCE İTALYA, SONRA RUSYA'YA GİDECEK





Bakan Yıldız, toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlarken de 20-21 Nisan tarihlerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte İtalya'ya ziyaret yapacağını bildirdi.


Söz konusu ziyaret sırasında ITGI projesi denilen Yunanistan üzerinden İtalya'ya giden doğal gaz boru hattı çalışmalarının da gündeme geleceğini belirten Yıldız, ''Bizim de TBMM genel kurul gündeminde bekleyen konulardan bir tanesi bununla ilgili hükümetlerarası anlaşma. İnşallah burada da bu projesinin ilerletilmesine dönük bir çalışma içerisine gireceğiz'' dedi.


Enerji Bakanı ziyaret sırasında hem Sansun-Ceyhan Petrol Boru Hattı, hem de Güney Akım'a ilgi duyan İtalyan ENI firması yetkilileriyle de görüşme yapacağını da kaydetti.


Rusya ile yürütülen nükleer santral çalışmalarının ne aşama olduğunun sorulması üzerine Taner Yıldız, önce hafta Türk heyetinin Moskova'ya gittiğini, bugün de Rus heyetini Türkiye'ye beklediklerini belirtirken, ''Her hafta mutlaka görüşme oluyor. Sayın Medvedev'in Türkiye'ye gelişinden önce bu konuyu belli bir noktaya taşımak istiyoruz'' dedi.


Bakan Yıldız, TBMM'deki trafiğin müsait olması durumunda 28-29 Mayıs tarihlerinde Moskova'ya gitmek istediğini de vurguladı.


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.