elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yapay Zeka Düşünceleri Sese Dönüştürüyor!

Günümüzde konuşma yeteneğine sahip olmayan bireylerin sayısı oldukça fazla ve bu bireylerle iletişim kurmak oldukça zor. Beyin dalgaları konuşmadan iletişim kurulabileceğini gösterdi. Detayları haberimizde.



A- A+
03.02.2019 tarihli yazı 5906 kez okunmuştur.
Beyin hücreleri, insanlar  konuştuğunda veya bir ses duyduğunda uyarılır. Bu uyarılma sonucunda, beyin dalgaları veya beyin kalıpları oluşur. Bu kalıplar, beyin ve bilgisayar arasındaki bağlantı olabilecek nöroprostetiklerin geliştirilmesine ve araştırmacıların dalgaların anlamlarını çözmelerine yardımcı oldu.

Bilim insanları beyin sinyallerini anlaşılır bir konuşmaya dönüştüren bir bilgisayar sistemi ortaya koydular ve bu sistem üzerinde bazı deneyler yaptılar. Bu deneyler gelecekte beyin kontrollü iletişim cihazlarının önünün açılabileceğini göstermekte.



 ► İlginizi Çekebilir: Brainternet Projesi Nedir?

 
Düşünceleri Kelimelere Çevirmenin Yolu
 
Bilim insanları son yıllarda makine öğrenimi konusunda birçok gelişme kaydettiler. Bunlardan biri de EEG (Elektroensefologram) verilerini kullanan bir algoritmadır. Bilim insanları bu algoritma ile bir EEG test verilerini dijitale çevirebileceklerini ifade ettiler.

Beyin dalgalarını kelimelere çevirmek araştırmacılar için bir başka büyük zorluk, ancak yine de bir Amerikan nöro-mühendis ekibi, beyin dalgalarını anlaşılır konuşmaya çeviren bir bilgisayar algoritması geliştirdi. Bilim insanları, bu algoritma ile insan işitsel korteksinden kaydedilen sinyalleri deşifre edebileceklerini bildirdiler.

         

 
İlginizi Çekebilir: TensorFlow ile Yapay Sinir Ağları
 
Yapılan Deneyler

Bu çalışmalar için,beyin ameliyatı geçirecek beş epilepsi hastası seçildi. Veri alabilmek için,hastaların beyinlerine çeşitli elektrotlar implante edildi. Hastalar dört farklı kişinin anlattığı kısa hikayeleri dinlediler. Bu sırada araştırmacılar,hastaların elektrokortikografi ölçümlerini kaydettiler. Bu nöral kayıtlardan elde edilen sinir kalıpları bir ses kodlayıcı (konuşmayı sentezleyen yapay zeka algoritması) ile kodlandı.
 
Algoritmanın etkinliğini test etmek için, sistemden sıfırdan dokuza kadar sayılan seslerin kodunu çözmesi istenmiştir. Bu sayılar konuşmacıların önceki konuşmalarında yoktu. Konuşmacılar rakamları okurken, hastaların beyin sinyalleri kaydedildi ve bu sinyaller ses kodlayıcıdan geçti. Daha sonra bir sinir ağı,ses kodlayıcı tarafından üretilen çıktıyı analiz etti ve temizledi. Bilim insanları bu çalışmada hastaların, çok iyi anlayabildiklerini ifade ettiler. Çünkü ses kodlayıcı ve sinir ağları,hastaların,sesleri hassasiyetle dinlediklerini doğrulamaktaydı.
 


Karşılaşılan Problemler

Bilim insanları, bu teknolojinin gerçekçi bir şekilde kullanılabilir hale gelmesi için en az on yıl gerektiğini ifade ettiler. Çünkü, bu sinir sinyallerini kaydetmek için kulanılan elektrotlar, beyne kolay bir şekilde yerleştirilemez. Bununla birlikte,bu araştırma bir çığır açıcıdır ve insan işitsel korteksi tarafından işlenen sinyallerin konuşmaya dönüştürülebileceğini kanıtlar. Çünkü, deneylerde elde edilen sonuçlar bu kadar küçük verilerden üretilebiliyorsa, o zaman daha büyük verilerden nelerin üretilebileceğini hayal edebilirsiniz.

Bilim insanlarına göre, gelecekte, bir kişinin kod çözücülerinin diğer insanlara ne kadar iyi uygulanabileceği de başka bir düşündürücü nokta. Birinin sesini anlamak için kullanıcının sinir ağlarını kullanan bu sistem, kullanıcı tarafından bireysel olarak eğitilmesi gereken tanıma sistemleri gibi.

Teknolojinin Geleceği Hakkında Hedefler

Bilim insanları için bir sonraki adım, aynı işitsel sinir verilerinden daha karmaşık kelimelerin ve cümlelerin kodunu çözüp çözemeyeceğini görmek için algoritmaları geliştirmektir. Bundan sonraki amaçları ise,konuşmayı, hayal etme eylemine dönüştürebilecek doğru sinirsel veriyi bulmaktır. Bilim insanları, bu çalışmaları ile konuşma kabiliyetini kaybetmiş olan herkesin etraflarındaki dünyayla bağlantı kurma şansının artacağını ifade ettiler. Takım, bu teknolojiyi, kullanıcının düşüncelerini doğrudan kelimelere çevirebilecek bir implanta dönüştürmeyi hedefliyor.
 
Kaynak :


newatlas.com
►smithsonianmag.com
news-medical.net
Nihal Kılınç Nihal Kılınç Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.