elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Yapay Naylon Kas Lifleri

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü mühendislerinin oluşturduğu araştırma ekibi düşük maliyetli esnek kas lifi ortaya koymayı başardı. Robotların iskelet yapısı önümüzdeki on yıllık süreçte daha çok insan vücuduna benzemesi için yapay kas lifleri kullanılacak. Yapay kasları ile ilgili detaylar yazımızda bulabilirsiniz.



A- A+
07.12.2016 tarihli yazı 7243 kez okunmuştur.
Basit kas hareketlerine benzer uygulamalar esnek kas lifi ile kolaylıkla gerçekleştirilebiliyor. Fakat insan parmağının hareketlerine benzer hassas hareketleri gerçekleştirmek oldukça zor. Araştırma ekibinden Seyed Mirvakili, günümüzde biyomedikal cihazların içinde kullanılan esnek malzemelerin “egzotik malzemelerden yapılmakta” olduğunu aktarıyor. Örneğin; karbon nanotüp iplikler, uzun bir kullanım ömrü sunuyor fakat karbon nanotüp ipliklerin satış fiyatları oldukça yüksek.
 


►İlginizi Çekebilir: Yapay Zeka Optimizasyon Algoritmaları

Araştırma ekibi naylon lifleri malzeme özelliklerini dikkate alarak yeni bir teknik ile üretti. Araştırma ekibi yapay esnek naylon kas liflerinin boylarını kısaltıp buna karşın çapını arttırmışlar. Araştırma ekibi küçültme işlemine uğramış esnek naylon kas liflerinin kullanılmasının daha verimli olduğunu keşfetmiş. Esnek naylon kas lifler aynı zamanda diğer araştırmacıların sınırlayıcı olarak düşündükleri özelliklerden de yararlanmakta. Esnek naylon kas liflerin soğuma hızlarının yavaş olması negatif bir faktör olarak gözükebilir. Fakat bazı projeler için avantajlı bir faktör olabilir. Örneğin; seçime bağlı olarak esnek naylon kas liflerin bir ucunu ısıtıp kullanılacak malzemeye daha çabuk yapışmasını sağlanabilirken, esnek naylon kas lifin diğer ucu ile yapılacak işlem için yavaş soğuma faktörü zaman kazandırmış olur. Seyed Mirvakili, “Yüksek gerginliğe dayanım ve düşük termal geçirgenlik özelliklerini ihtiyaca göre kombine edebilirsiniz.” diyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Yapay Sinir Ağları

Araştırma ekibi, esnek naylon kas liflerini balıkçı oltası yapmak için kullandı ve başka uygulamalarda kullanılması için sıkıştırarak dikdörtgen ve kare şekilleri elde etti. Araştırma ekibi, esnek naylon kas lif buluşunun medikal cihazlardaki kendiliğinden ayarlamalı kateterlerde kullanılacağını ümit ediyor. Ek olarak esnek naylon kas lif buluşu enerji sistemlerinin izlenmesi için kullanılabileceğinin söylüyor.
 


Kaynak:

interestingengineering.com

Yazar: Osman Nuri KOÇ

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.