elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Uydularla Dünyanın Her Yerinden İnternet Erişimi Sağlanabilecek

Bulunduğumuz herhangi bir yerden örneğin bir dağın tepesinden veya bir çölün ortasından bile internete erişebilmek harika olmaz mıydı? Detaylar haberimizde.



A- A+
09.12.2018 tarihli yazı 6983 kez okunmuştur.
21. yüzyılda yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte internet oldukça ulaşılabilir bir hale geldi. Dünya nüfusunun %54’ü aktif olarak internet kullanıyor. Yine de dünyanın her yerinden internete ulaşım mümkün değil. Çin menşeili firma LinkSure Dünya yörüngesine yerleştireceği uydularla internet erişim sorunu yaşanan bölgelere ücretsiz internet erişimi sunmayı hedefliyor.
 


►İlginizi Çekebilir: Wi-Fi Hızı 100 Katına Çıkabilir

Şirket, LinkSure Swarm Constellation System(LinkSure Takım Uydu Kümesi Sistemi) adı verilen projenin başlangıcı 2019 yılında gerçekleşecek.İlk etapta ana uydu olan LinkSure-1 uzaya fırlatılacak. Daha sonra 2020’de 10 uydu fırlatılacak. 2020’yi takip eden 8 yıl içerisinde toplamda 272 uyduyu alçak yörüngeye yerleştirerek sistemi kullanıma hazır hale getirmeyi planlıyor. Uydular 2 katmanda yoğunlaşacak; 72 ana uydu 1000 km yükseklikte, 200 adet yardımcı  uydular  600 km yükseklikte bulunacak.

Bu projelerinde Çin Uzay Bilimleri ve Teknoloji Kurumuyla(CASC) birlikte çalışacak olan LinkSure şirketinin ana hedefi tüm dünyaya ücretsiz internet sunmak. Şirket aynı zamanda Wi-Fi Master Key adlı ve  kullanıcılarının çoğunluğu uzakdoğuda yaşayan 800 milyon aktif kullanıcıya sahip kablosuz ağ paylaşım uygulamasının da geliştiricisi. İnternet erişimi olmayan bölgelere ulaşacak olan bu proje sayesinde dünyadaki internet kullanıcısı sayısında artış olması da bekleniyor.

 

LinkSure bu fikirle ortaya çıkan ilk şirket değil. Daha önce Elon Musk; OneWeb, Telesat and SpaceX ortaklıklarıyla küresel internet projesi için 4425 Starlink uydusunu yörüngeye fırlatacağını duyurmuştu. Bunun yanı sıra Google’ın internet sağlayıcısı olarak çalışan balonu Project Loon’u ve Facebook’un tasarladığı Athena uydusu da benzer nitelikleri taşıyor. Geleceğin internet erişimini şekillendiren bu projeler sayesinde belki de birkaç on yıl içinde eve girerken Wi-Fi’yı açmamız gerekmeyecek.

Dünyanın herhangi bir yerinden kaliteli internete erişebilme fikri kulağa hoş gelse de bu işin bir de maliyeti var. Ancak LinkSure şirketi , oluşturulan ortaklıklar ve reklam gelirleriyle gerekli sermayeyi sağlayabileceğini iddia ediyor. Detaylar netleşmiş olmamasına rağmen tüm masrafların 432 milyon dolar tutacağı tahmin ediliyor.

 

 


Birçok firmanın dünyanın yörüngesine uydular yerleştirerek internet sağlama planları, son 40 yılda hayatımıza giren uzay kirliliği sorununu da daha ciddi bir şekilde gündeme taşıyacaktır. Dünya etrafında çoğunluğu roketlerin bıraktığı parçalar ve ömrü dolmuş olan uydulardan oluşan 500 binden fazla uzay çöpü olduğu tahmin ediliyor. Şimdilik insanların hayatını direkt olarak etkilemeyen bu sorun önümüzdeki yıllarda gündemde daha sık yer alması kaçınılmaz olacaktır.


Yazar: Kenan Altunbaş

Kaynak:

►Newatlas.com


 
Kenan Altunbaş Kenan Altunbaş Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.