elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Ünlüler de temiz enerji kullanacak

Temiz Enerji Dernek Başkanı Mehmet Bengü Uluengin ünlülerin evini elektriğinin bir kısmını güneşten elde eden evler haline dönüştürmeyi düşündiklerini söyledi.



A- A+
30.12.2008 tarihli yazı 5552 kez okunmuştur.

Dernek hakkında bilgi verir misiniz?

Temiz Dünya Ekoloji Derneği 2007 senesinin ekim ayında Ateş Uğurel tarafından kuruldu. Temiz enerji konusunda faaliyet gösteriyoruz. İlk uygulamamızı Suadiye'deki dernek binasında yaptık. Güneş Ağacı adı verilen sistemde güneşten elektrik üreten paneller hareketli bir platform üzerine monte edilerek elektrik üretimi yapıyor. Bu panellerin üzerlerindeki sensörler güneşi takip ederek tıpkı bir ayçiçeği gibi hareket ediyor. Yaz aylarında ihtiyacımızdan fazla elektrik üretiyoruz. İhtiyaç fazlası elektriği şebekeye geri veriyoruz.


Projeleriniz neler?

Güneş Okulları projemiz var. İlk ve orta öğretim okullarının bahçesine yerleştireceğimiz güneş panelleri ile ihtiyaç duyulan elektriğin bir kısmını karşılamak istiyoruz. Amacımız konuyla ilgili bir bilinç uyandırmak. Okul projesi ile ilgili birkaç ayrı kurumla bağlantı içerisindeyiz. Bir beyaz eşya üreticisi bu projeyi sosyal sorumluluk projesi olarak üstlenmek istiyor. 2009 yılında her ay bir okula bu sistemi kurmak istiyoruz.


Ekolojik ev projesi üzerinde çalışıyoruz. Sponsorlarımız hazır. Yer konusunda belediye ile görüşmeler yapıyoruz. Yurtdışında ilgi gören bir konu. Türkiye'de yeni yeni ilgi görüyor.


Şubat ayında Güneş Enerjisi Fuarı'nda çıkaracağımız Güneş Rehberimiz var. Bunu bir seri haline getirmeyi düşünüyoruz.


Bunların dışında gerçekleştirmeyi düşündüğümüz on çatı projemiz var. Halk tarafından tanınan meşhur 10 kişinin evini sıfır enerjili olmasa dahi en azından elektriğinin bir kısmını güneşten elde eden evler haline dönüştürmeyi düşünüyoruz. Bu projede Çatı Derneği'yle birlikte çalışacağız. Tema Vakfı'yla da işbirliği içerisindeyiz.


Temiz Dünya Evi  nereye kurulacak?

Henüz yeri belli değil. Üniversitelerle görüşüyoruz. Boğaziçi Üniversitesi ile görüşmelerimiz oldu. Büyük Şehir Belediyesi ile iletişim içerisindeyiz.


Temiz Dünya Evi dernek binası olacak. Aynı zamanda burada eğitimler, seminerler yapılacak. Yirmi dört saat yaşanılabilen bir yer olmasını istiyoruz. Genelde ekolojik evlerde alışık olmadığımız bir mimari uygulanıyor. Biz bu düşünceyi değiştirmek istiyoruz. Bu evlerdeki  mimarinin hoşa gidecek şekilde yapılabileceği teknolojiye sahibiz.


Temiz Dünya Evi'nin maliyeti nedir?

Pasif güneş mimarisinde binanızın üzerine hiçbir teknolojik eklenti yapmadan örneğin birkaç pencere ekleyerek, bazı duvarların yerini değiştirerek, kış bahçesi ekleyerek binayı çok daha verimli hale getirebiliyorsunuz. Bir inşaatın maliyeti 500 $ ise bu uygulama ile maliyet sadece 550 $ a çıkacaktır. Ayrıca bu sistemler çok büyük bir enerji tasarrufu sağlıyor.


Temiz enerji konusunda insanlarda bilinçlenme oldu mu?

Beş on yıl öncesine göre temiz enerjiye talep arttı. Ancak şuanda yeterli değil. Endüstriyi yürütecek düzeye gelmesi için bir iki sene geçmesi gerekiyor. Enerjinin pahalı hale gelmesi halkta bir bilinçlenme yarattı. 


Enerji ihtiyacı her geçen gün artıyor. Sizce neler yapılması gerekiyor?

Devletin yatırım yapması, santraller kurması gerekiyor. Bu yatırımlar halka teşvik şeklinde verilirse elektrik üretim kapasitesi halka yayılarak elde edilebilir. Vatandaş çatısına güneş paneli koyduğu zaman elektrik santraline gerek kalmayacak. Bu teşvik insanlara dağıtılan para olarak görülmemeli. Merkezi elektrik üretiminde en büyük problem dağıtım şebekesindedir. Santralde bir problem olduğunda elektrik kesilir. Elektrik üretimini dağıttığınızda bir binada problem olduğunda diğer yüzde doksan dokuzu üretmeye devam eder.




Temiz enerji bilincinin oluşması için okullarda verdiğiniz eğitimler var mı?

Dernek başkanımız Ateş Uğurel'in bu konuda çalışmaları oluyor. Yaz aylarında TEMA Vakfı'nın güneş enerjileriyle ilgili çocuklara yönelik bir çalışması oldu. Ateş Bey bu organizasyonda ders verdi. Ulusal temiz enerji günlerinde öğrencilere yönelik seminerler verildi.


Kaç üyeniz var?

Şuan kırk üyemiz, 2000 destekçimiz var. Üyelerimiz sektördeki firmalar, az sayıda akademisyen ve genel olarak halktan oluşuyor. En çok üye edindiğimiz yerler fuarlar.


Suadiye'deki ofisinizin bahçesine kurduğunuz güneş panelinden bahseder misiniz?

Yurtdışında kullanılan hazır bir sistem. 10 metre karelik bir alanda motorlu bir direk üstüne monte edilmiş bir sistem. Üzerinde güneşi takip eden bir sensör var. Sabah saatlerinde doğuya dönüyor. Gün boyunca batıya bakacak şekilde hareket eden bir platform. İlk yatırımı biraz yüksek. Kurduğunuz her bir güneş panelinden mümkün olduğunca fazla verim almanız gerekiyor. Bu paneller en fazla enerjiyi güneşe dik baktıklarında üretiyor. Sabit bir sistem kurarsanız sabah ve akşam saatlerinde daha az verim alıyorsunuz. Sabit bir sisteme göre yüzde kırka kadar verim artışı sağlıyor. Bir saat içerisinde ürettiği enerji 1 kw saat. Gün içerisinde 5 saat güneş aldığını düşürsek 5 kw elektrik üretiyor.


Aydınlatma konusunda çalışmalarınız var mı?

Güneş enerjili aydınlatma direğimiz var. Bunun ilk örneğini Bahçeşehir Üniversitesi'nin bahçesinde uygulayacağız. Güneşten elektrik üreten fotovoltaik bir panel gün boyunca güneşten aldığı elektriği bir aküde depoluyor. Hava karardığında da yüksek verimli led ampullü bir aydınlatma elemanıyla ışık veriyor. Bu sistem elektrik kablosu döşemenize gerek bırakmıyor. Bu yönüyle özellikle belediyelere avantaj sağlıyor. Tasarladığım bu ürünle pek çok prensibi bir arada göstermeye çalıştım. Bu projede  ekonomik ahşap ve bu ahşabı korumak için su bazlı vernik kullandık. Ayrıca çevreci bir akü kullanıldı. Heyecanla beklediğimiz bir proje.


 


 

Mehmet Bengü Uluengin kimdir?


1974 yılında İstanbul'da doğdu. Orta öğrenimini Robert Lisesi'nde tamamladı. 1996 yılında Mimar Sinan Üniversitesi, Mimarlık Bölümü'nden mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini Yıldız Teknik Üniversitesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nde 1999 yılında tamamladıktan sonra Teksas Üniversitesi'nde doktora çalışması yaptı.


2004 yılında doktor ünvanını alarak Türkiye'ye döndü. Halen Bahçeşehir Üniversitesi, Mimarlık Bölümü'nde yardımcı doçent olarak görev yapıyor.



TemizDünya Ekoloji Derneği'nin Başkan Yardımcısı ve Yönetim Kurulu üyesi olan Uluengin, aynı zamanda ekolojik mimari konusunda Türkiye'nin önde gelen uzmanlarından sayılmaktadır.

 


 

Elektrikport


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.