elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

TWI 5 kW Lazer Kesici İle Neler Yapabiliriz?

Nükleer santrallerde karşılaşılan olağan dışı bir durumda sorunu çözmek için 2009 yılından bu yana İngiltere'nin Nükleer Devreden Çıkarma Kurumu için lazer tüp kesme yöntemleri geliştiren TWI adında İngiltere merkezli bir firma 5 kW gücünde lazer üretti.



A- A+
03.11.2013 tarihli yazı 20180 kez okunmuştur.
5 kW gücündeki kesici tüfeği tek kişi yönetebilmektedir. Nükleer santraller hizmet dışı kaldığında veya bakım esnasında, onların çekirdeklerinden çıkarılan metal borular tüm malzemenin önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bununla başa çıkabilmek için lazer kesim teknolojisi geliştirilmiştir. Lazer kesim ile santrallerden çıkarılan kirli malzemeler berteraf edilmektedir. Bu yeni teknolojinin bir çok yararı bulunmaktadır. Santrallerden çıkarılan atık malzemeler hızlı bir şekilde kesilirken diğer taraftan bu radyoaktif malzemelerin çevreye yayılması oldukça az olmaktadır. Ancak son geliştirilen lazer teknolojileri oldukça kullanışsızdır. Bununla birlikte kesimden sonra atık malzemeler çevreye zararlı boyutlarda kalabilmektedir.


► İlginizi Çekebilir: Lazer İle Uranyum Zenginleştirilmesi için Lisans Alındı


 


 
 
TWI el lazer kesim makinesi, IPG Fotonik YLS-5000 tarafından üretilen 5 kW gücünde iterbiyum fiber lazer ışığı kullanan bir kesicidir. Iterbiyum lazerler, 1.06 mikron lazer dalga boyu kullanan YAG lazerlere benzemektedir. 

Lazer kesim iyi kurulmuş bir üretim sürecidir. Ancak kesim esnasında her ne kadar dikkat edilse de istenilen değerlere ulaşılmamaktadır. Çok az bir çalışma ile kesim işlemini tamamlamak için de sistemi bulunduğu yerde tutmak yerine kesilecek parçanın etrafında dolaştırarak işlemi sürdürmeliyiz.

 


 
 


 
KAYNAK:

► TWI



 
Alper   Görkey Alper Görkey Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.