elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tuz Bazlı Bataryalar ile Elektrikli Araçlar Yaygınlaşabilir

Günümüzde çoğu elektrikli araç, şarj edilebilir lityum iyon bataryalar kullanıyor. Zamanla güç kaybına sebep olan bu bataryalar şarj olurken aşırı ısınıyor. Yüksek performanslı ve düşük maliyetli tuz bazlı bataryalar bu sorunları çözebilir. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
04.02.2021 tarihli yazı 6361 kez okunmuştur.
Tuz bazlı bataryalar elektrikli araç teknolojisinde devrim yaratacak potansiyele sahip. Nottingham Üniversitesi ve Çin’deki 6 bilimsel enstitü araştırmacıları ana bileşeni tuzdan oluşan bataryalar için kolları sıvadı. Bu bataryalar, çevre dostu ve tamamen geri dönüştürülebilir. Üstelik oldukça uygun fiyatlı ve güvenliler. Ek olarak şarj edilebilir özelliğe sahipler. Yapılan basın açıklamasına göre, tuz bazlı batarya kullanımının birçok avantajı bulunuyor. Bu avantajlardan ilki tuz bazlı bataryaların, otomotiv endüstrisini daha çevreci hale getirmesi olarak görülüyor. Bir diğeri ise elektrikli araçların menzilini önemli ölçüde artıracak olması.


Lityum iyon bataryalarına daha iyi bir alternatif geliştirmek amacıyla araştırmacılar birçok denemede bulundu. Elektrolit olarak çözünmüş tuzları yüksek sıcaklıkta kullanan demir-hava batarya tasarımı bu denemelerden biriydi. Bu batarya tasarımı elektrik iletkenliğini ısıyla harekete geçiriyordu. Bu tasarımın bazı olumsuz özellikleri de vardı. Yüksek sıcaklıkta eriyen tuzlar ve bu tuzların uçucu ve aşındırıcı etkiye sahip olması bunlardandı. Bu olumsuz özellikler bataryanın kararlılığını ve güvenliğini önemli ölçüde azaltmaktaydı.


Tuz Bazlı Bataryaların Yapısı

Tuz bazlı bataryalar, bir katı-oksit yakıt hücresinin ve metal-hava bataryasının performansından daha yüksek performansa sahip. Ayrıca lityum-iyon bataryaların yapısından kaynaklanan aşırı ısınma, enerji ve güç kaybı gibi olumsuz özelliklere sahip değil. Tuz bazlı batarya mucitleri, katı-oksit yakıt hücresi ve metal-hava bataryasının avantajlarından ilham aldılar. Peki bu katı-oksit yakıt hücreleri nedir? Katı oksit yakıt hücresi, oldukça verimli ve dayanıklı yapıya sahip hidrojen ve oksijenin dönüşümünden oluşmuş hücrelerdir. Düşük maliyette ve çevre dostu özellikte olsalar da şarj edilemezler. Tuz bazlı bataryaları daha iyi anlamak için metal-hava bataryalarını de açıklamak gerekir. Metal-hava bataryaları yüksek enerji yoğunluklu ve şarj edilebilir özelliktedir. Fakat dayanıklı değillerdir. Havadaki demir ve oksijen gibi metalleri kullanarak elektrik üretir. Lityum-iyon bataryaları gibi elektriği depolayıp boşaltabilirler. Lityum-iyon bataryalarına nazaran daha güvenli ve düşük maliyetlidirler.


 
Tuz bazlı bataryalar, düşük maliyete, yüksek güç kapasitesine ve uzun ömre sahip. Ancak bazı olumsuz özellikleri de yok değil. Yine de bu batarya çeşidinin elektrikli araçlarda verimliliği arttıracağı düşünülüyor.


Kaynak:

► interestingengineering
► thedriven.io
► eandt.theiet.org
 
Yağmur Tarım Yağmur Tarım Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.