elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye’nin İlk Lityum İyon Batarya Üretim Tesisinin Temeli Atıldı

Türkiye’nin önde gelen enerji firmalarından ASPİLSAN, Kayseri’de lityum iyon batarya tesisinin kurulumuna başladı. Yaklaşık 1 yılda tamamlanması planlanan tesis, ülkemizin batarya ihtiyaçlarını yerli bir şekilde gidermek ve Ar-Ge merkeziyle yeni gelişmeleri elde etmek amacıyla kullanılacak. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
18.10.2020 tarihli yazı 8467 kez okunmuştur.
Kayserili hayırseverlerin bağışlarıyla yapılan ve Türkiye'nin batarya ve pil ihtiyacını gidermek için 1981'de kurulan ve Türk savunma sektörünün önemli aktörlerinden biri konumunda bulunan ASPİLSAN Enerji, son 5 yılda yaptığı çalışmalar sonucu sivil sektörde de ciddi bir konuma geldi. Otomotiv, sivil havacılık, medikal ve robotik sistemler gibi farklı alanlarda bilinir firmalarla iş birliği içerisinde ürünler geliştiren ve üreten ASPİLSAN, ülkemizde seri üretimi yapılmayan lityum iyon bataryalarını üretecek. Lityum iyon bataryalarını üretecek tesisin temeli 2 Ekim tarihinde Kayseri’de atıldı.
 

 

Toplam 25 bin metrekare kapalı alana kurulacak tesis, pil üretim, batarya paketleme, Ar-Ge merkezi, idari ve sosyal tesisleri bünyesinde barındıracak. Yaklaşık 1 yıl içerisinde tamamlanacak tesis,  yalnızca pil üretmeyecek, aynı zamanda kendine özgü pil geliştirmelerini yapabilecek yeteneklere de sahip olacak.  

ASPİLSAN Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Doğankaya: "Yapılan yoğun çalışmalar, görüşmeler ve analizler sonucunda, 2030'lu yıllarda dünyada yüzde 40'lık pazar payıyla 47 milyar dolarlık hacme sahip olacak nikel magnezyum kobalt baz yapıda yılda 21 milyon adet üretim yapabilecek kapasiteyle, kullanım alanı en yaygın ve pazar payı en büyük olan silindirik pil üretimine başlamaya karar verilmiştir.

 

Hazırladığı 12 yıllık yol haritası kapsamında ASPİLSAN Enerji, savunma ve sanayimizin kullandığı ve kullanacağı mobil araç ve sistemlerin ihtiyaç duyacağı lityum-iyon silindirik pillere ilave olarak prizmatik ve lityum iyon piller ile her türlü araç pili, yakıt pili, süper kapasitör, katı elektrolit, sıvı hidrojen ve metal anotları özgün, yerli ve milli olarak eşgüdümlü çalışmalarla tasarlamayı ve üretmeyi planlamıştır." dedi. Doğankaya, tesisin yurt dışından temin edilecek makine altyapısıyla ilgili çalışmalarda da son aşamaya gelindiğini ifade etti.  
 
Dışa bağımlılığı azaltacak bu yolda ilk adım olan pil üretim tesisinin Mimarsinan Organize Sanayi Bölgesi'ndeki temel atma törenine Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve üst düzey diğer devlet yetkilileri katıldı. Doğankaya: "Yatırımla pil batarya konusunda bölgede lider konumuna gelinecek." açıklamalarına bulunarak, Türkiye'nin savunma sistemlerinin, sanayisinin ve endüstrisinin önemli bir ihtiyacının yerli, milli ve katma değeri yüksek olarak yurt içinde giderileceğini bildirdi.


Kaynak:

►AJANSLAR


 
Serhat Seyrek Serhat Seyrek Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.