elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Türkiye CERN'e Ortak Üye Oldu

1961 yılından bu yana gözlemci üye statüsünde bulunan Türkiye, İsviçre'deki dünyanın en büyük araştırma merkezlerden biri olan CERN'e ortak üye oldu. Geçtiğimiz günlerde Bakan Taner Yıldız'ın bizzat katıldığı toplantıda imzalanan ortak üyelik anlaşmasına göre Türkiye ortak üyelik için yıllık 3.5 milyon İsviçre Frangı ödeyecek.



A- A+
15.05.2014 tarihli yazı 12746 kez okunmuştur.
Geçtiğimiz günlerde Cenevre'de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın da katıldığı törende Türkiye, dünyanın en büyük akademik araştırma merkezlerinden biri olan CERN ile ortak üyelik anlaşması imzaladı.  1961 yılından bu yana CERN'de gözlemci üye statüsünde bulunan Türkiye, bu anlaşma ile artık ortak üye konumuna gelerek büyük deney ve araştırmalara bilim adamlarıyla katılabilecek. İsviçre'nin Cenevre şehrindeki CERN laboratuvarlarında gerçekleşen törende imzaları Türkiye adına Birleşmiş Milletler Daimi temsilcisi Ferden Çarıkçı ve CERN Direktörü Rolf Heuer attı. 
 

 


İmza töreninden önce Rolf Heuer, CERN'ün tarihi, yaptığı çalışmaları ve Türkiye'nin yaptığı işbirliği hakkında sunum yaptıktan sonra karşılıklı  imzalar  atıldı. Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar bakanı Taner Yıldız, Türk bilim insanlarıyla katıldı. Bakan Taner Yıldız atılan imzalara ilişkin CMS, ATLAS, ARİS gibi deneylerdeki Türk bilim insanlarının katkılarına değinirken, bu anlaşma ile daha büyük deneylere daha çok katılım olacağını ve lise ve üniversite seviyesinde Türk öğrencilerin katılımıyla bu işbirliğinin daha da güçleneceğini vurguladı.
 

 
►İlginizi Çekebilir: CERN Anti-Madde Gizeminin Peşinde

İmza töreninden sonra Bakan Yıldız ve ona eşilk eden heyet, proton hızlandırıcısı ve dedektörü olan LHC laboratuvarlarını gezdi. TBMM'nin de bu anlaşmayı onaylamasıyla iki yıllık sürenin sonunda ortak üyelik prosedürü tamamlanmış olacak ve çalışmalar başlayacak. Türkiye ortak üyelik için CERN'e yıllık 3.5 milyon İsviçre Frangı ( yaklaşık 2.8 milyon Euro) ödeyecek.
 


 
►İlginizi Çekebilir: CERN'de Staj ve Tez Yapmak



CERN Nedir?


Açılımı Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi olan CERN, 1954 yılında 12 ülkenin ortak katılımıyla İsviçre'nin Cenevre şehrinde kuruldu. 27 kilometre çapında olan CERN kampüsü dünyanın en büyük parçacık fiziği laboratuvarı konumunda. Yıllık bütçesi 1 milyar İsviçre Frangı olan CERN, üyesi bulunuyor. Yaklaşık 100 kadarı kuramsal fizikçi olmak üzere 2500 kadar fizikçi CERN personeli olarak çalışmakta ve ek olarak da dünyanın birçok ülkesinden 8000 kadar fizikçi ve mühendis çalışmalara katılmaktadır.  Yerin yaklaşık 100 metre altında olan tünellerde ters taraflı olarak hızlandırılan protonlar çarpıştırılarak ortaya çıkan maddelerin arasında oluşan kütle kazanım kurallarının prensipleri araştırılıyor. Cern şu an,  maddenin temel yapı taşı olduğu düşünülen, kuark denilen Higgs Bozonu üzerine çalışmalarını ve araştırmalarını devam ettiriyor.



Kaynak:


CERN
DHA
 
Osman Öztürk Osman Öztürk Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.