elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Turkcell 5G'de Dünya Rekoru Kırdı

Türkiye’nin önde gelen GSM operatörlerinden Turkcell, bir akıllı telefon ile dünyadaki en hızlı mobil internet hızına ulaştığını duyurdu. Ericsson Telekomünikasyon ortaklığında 2.283 Gbps hıza ulaşarak kırılan rekor hakkında detaylar yazımızın devamında.



A- A+
09.08.2019 tarihli yazı 4556 kez okunmuştur.
Bilindiği üzere Turkcell 5G teknolojisi için son yıllarda çalışmalarına hız kattı. Bu süreçte Samsung, Huawei, Ericsson gibi büyük GSM şirketleriyle iş birlikleri yaparak çalışmalarına devam etti. Son yapılan hız testi, 5G uyumlu SIM karta ve 2.5 GHz frekansa sahip akıllı bir telefonda 1000 MHz bant genişliği kullanılarak gerçekleştirildi. 
 

5G’li cep telefonuna pilot şebekesi üzerinden 5G sinyali verildi. BTK’nın test için tahsis ettiği frekans üzerinden İstanbul Tepebaşı Plaza’da yapılan testte 3.5 GHZ frekans bandında kaydedilen en yüksek hız 2.283 Gbps oldu.Teoride 2.283 Gbps hızı, 2 saatlik bir filmi 7 saniyede, 12 şarkılık bir albümü ise 0.2 saniyede indirmeye olanak sağlıyor. Turkcell daha önce de dünyada ilklerden biri olan uluslararası standartlarla uyumlu canlı 5G bağlantısı testine de imza atmıştı.
 

İlginizi Çekebilir: 5G ve 5 GHz Wİ-Fİ
 
Turkcell 5G alanında, teknolojide ilkleri test ederek iş modellerine uygulamak hem de edinilen tecrübe ile yerli çözüm sağlayıcı ve geliştiricilere destek olarak onlara yol göstermek için telekomünikasyon sektörünün önde gelen şirketleriyle ortaklıklar yürütüyor.
 

Turkcell’in Bugüne Kadar 5G Alanında Yaptığı Çalışmalar


Samsung ortaklığıyla 2018’in Kasım ayında Türkiye’nin ilk canlı 5G deneyimini gerçekleştirdi.
Ericsson ortaklığıyla 3.5 GHz bandı üzerinden uçtan uça uluslararası 3GPP standartlarına uygun ilk 5G bağlantısını kurdu.
Huawei Türkiye ve Lapis Havacılık Teknolojileri işbirliğiyle Türkiye’nin yerli ve milli Drone’u 5G ile kontrol edildi ve 5G şebekesi üzerinden AR/VR gözlükleri kullanarak yüksek çözünürlükte görüntü aktarımını yapıldı.
1 Nisan 2019’da dünyada ilk kez, 4.5G için kullanılan frekanslar üzerinden İstanbul, Ankara ve İzmir’de örnek canlı sahalarda 5G sinyali verildi.




Kaynak:

Commsmea
Marketscreener
Deniz KARAKAŞ Deniz KARAKAŞ Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.