elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tokyo Teknoloji Enstitüsü'ndeki Osamu Hesagawa Düşünebilen Robotu İcat Etti !

Hiro Tokyo Teknoloji Enstitüsü profesörlerinden Osamu Hasegawa robotların etrafı gezinmesini ve bir problemi daha hızlı çözebilmek için gerekli araştırmaları yapmak amacıyla internette dolaşmasını sağlayan bir sistem geliştirdi. Kawada Endüstrisi İnsansı robotu, Hasegewa onu izlerken bir bardağa su dökebiliyor.



A- A+
17.10.2011 tarihli yazı 5184 kez okunmuştur.

Robotların deneyimlerden öğrenmesi ve yeni problemleri çözmesi bilim kurgu gibi duruyor ancak bir Japon araştırmacı kendilerine yapmak üzere programlanmadıkları işleri yapmayı öğretebilen makinelerle bu kurguyu gerçeğe çevirmek üzerine çalışıyor.



Hasegawa 'Günümüzdeki robotların çoğu programlanmış oldukları işleri yapmakta çok becerikliler ancak insanların yaşadığı gerçek dünya hakkında çok az bilgiye sahipler' diyor. 'Dolayısıyla bizim projemiz robotlar ile gerçek dünya arasında bir köprü kurmak.'



Kendini organize edebilen artımlı sinirsel ağ (SOINN) robotlardan istenilen şeyi yapmaları için kendi bilgilerini kullanmalarını sağlayan bir algoritma. SOINN kendisine tutarlı bir biçimde verilen komutları yerine getirmek için etrafı inceleyip gerekli bilgiyi toplayabiliyor.



Örneğin; SOINN'den su getirmesini istediğinizde bu işlemi gerçekleştirmek için gerekli adımları başka hiç bir ek programa ihtiyaç duymadan kendisi belirleyebiliyor. SOINN destekli bir makine kendi kabiliyet sınırları dışında bir eylemi gerçekleştirmek için yardım isteyebiliyor ve edindiği bilgileri gelecekte kullanabilmek için depolayabiliyor.





Daha farklı bir deneyde ise SOINN programı güç makinelerinde kullanılarak bir nesnenin nasıl görünebileceğini anlamak amacıyla interneti aramak ve bir kelimenin ne anlama gelebileceğini çözmek amacıyla kullanılıyor.



Hesagawa'nın takımı tüm bu özellikleri birleştirmek ve bir makinenin kendi kendisine internet aracılığıyla öğrenmesi için çalışıyor. "Sistem insan zihni gibi pürüzleri ya da diğer robotların aklını karıştırabilecek önemsiz bilgileri eleyebiliyor. Bu işlemin gerçekleştirilmesinde ki süreç bir insanın trenle seyahat ederken arkadaşıyla bir konu hakkında konuşabilmesini ve etrafta olup biteni bu konuşma esnasında dikkate almaması veya bir nesneyi farklı ışıkta ve farklı görüş açılarında ayırt edebilmesiyle aynı mantığa dayanıyor.



Hesagawa 'İnsan beyni bunu o kadar düzgünce ve otomatik olarak yapıyor ki bunu yaptığımızı fark etmiyoruz bile. Benzer bir şekilde makinede, internette bulduğu alakasız sonuçları filtreleme yeteneğine sahip. Bu makine beynini direk olarak internete bağlayabiliyor "diyor.



Heasagawa SOINN'in bir gün pratik kullanıma sokulabileceğini ümit ediyor. Örneğin, sokak kameralarından organik veriyi analiz ederken ve kaza raporlarını inceleyerek trafiği rahatlatmak için trafik ışıklarını kontrol etmek gibi.



Ayrıca bu sistemin deprem tahmini sistemlerinde kullanılabileceğine dikkat çekiyor. SOINN destekli makineler tüm Japonya geneline yerleştirilmiş vericilerden aldığı sonucu analiz ederek bir depremin işaretini belirleyebilir.





Ancak profesör öğrenebilen robotlar hakkında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar olduğu konusunda uyarıyor. Acaba Stanley Kubrick'in 2001'deki filmi A Space Odyssey'deki gibi robotlar bize karşı dönebilirler mi?



'Mutfakta kullandığımız bıçak faydalı bir şey ancak onu bir silaha dönüştürmekte mümkün' diyor profesör.


"Çeşitli insanların bu teknolojiyi kullanmak veya kullanmamak konusunda tartışacağını bekliyoruz. Teknoloji çok büyük bir hızla ilerliyor."



Hesagawa "İnsanlardan sadece bu tür bir teknolojiye sahip olduğumuzu bilmelerini ve farklı tabanlardan ve farklı alanlardan gelmiş insanların bu teknolojinin daha başındayken onu kullanıp kullanamayacağımızı düşünmelerini istiyorum."diyor.



##VIDEO##





Alican YEKSAN


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.