elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

TFR Robotics |
Sarp Gökdağ Röportajı

TFR Robotics, uzay teknolojileri alanında yaptıkları çalışmalar ile Türkiye’yi yurt dışında başarıyla temsil eden bir ekip. TFR Robotics’i yakından tanımak ve projeleri hakkında bilgi sahibi olabilmek adına ekip üyelerinden Sarp Gökdağ ile röportaj gerçekleştirdik. Keyifli okumalar...



A- A+
06.01.2017 tarihli yazı 12455 kez okunmuştur.

Öncelikle bize biraz kendinden bahsedebilir misin ?

Ben Sarp Gökdağ, 16 yaşındayım ve Sainte Pulchérie Fransız Lisesi’nde 10. sınıf öğrencisiyim. Küçüklüğümden beri havacılığa ve uzaya karşı derin bir tutkum vardı. Bu nedenle bu alanlarda çalışmalar yaparak kendimi geliştirmeye çalıştım. Kendimi geliştirebilmek için 10 yaşımdan beri programlama ve 3 boyutlu tasarım ile uğraşıyorum. Şu anda IoT, Aerospace, Biyoteknoloji ve Artificial Intelligence üzerinde çalışıyorum.
 

Harika, peki bugüne kadar geliştirdiğin hangi projelerin var?

Geçtiğimiz yıl NASA Ve ESA'ın geliştirdikleri ve maliyeti 100.000 doların üzerinde olan "Küp Uydu" projelerine oldukça merak salmıştım ve ardından kendi uydumu daha ufak boyutlarda ve çok daha az maliyete üretmeye çalıştım. Kendi başıma elektronik devre kartı tasarlamayı ve ardından telemetri sistemi ile veri transfer etmeyi öğrendim. Akıllı araç ve ev sistemleri, yenilenebilir enerji, sıvı/katı yakıtlı roket motoru üretimi, Mars Rover aracı, yakın yörünge ve derin uzay uyduları, geliştirme kartları, yapay bitki yetiştirme, yumuşak doku robotları, Ion Thruster Rocket Engine, Deep Space Search, İHA & Drone, savunma sanayi ve çeşitli uzay çalışmalarında birçok proje geliştirdim.


 

Uydu projeniz hakkında bilgi verebilir misiniz? Böyle bir proje geliştirmeye yönlendiren ne oldu?

Elbette, 1-2 yıl önce internet üzerinde gezinirken NASA‘nın 10 cm3 büyüklüğünde uydu geliştirip uzaya yolladığını gördüm. Nedense bu durum bir anda dikkatimi çekmişti ve bu parçaları toplamayı düşündüm. İyi bir inceleme sonrasında bu parçaların 100.000$ üzerinde tuttuğunu gördüm. O andan itibaren daha ufak boyutta ve çok az maliyeti bu projeyi nasıl geliştirebilirim diye düşünmeye başladım. Toplamda 6 ay içerisinde kendi başıma elektronik devre kartı tasarlamayı, gömülü yazılım ve uzay mühendisliği kitapları okuyarak ve sosyal medya üzerinden akademisyenlerle görüşerek ilk prototip uydumu geliştirdim. Büyüklüğü yaklaşık bir avuç kadardı. Ancak içimden bir ses, yaptığım çalışmalar doğrultusunda daha da ilerlememi söylüyordu. Bende yaz boyunca kendimi buna adadım. Radyo frekanslardan, entegre parçalara kadar her türlü alanlarda kendimi geliştirdim ve bir tırnaktan daha ufak hacime sahip bir uydu geliştirdim.

 

Bu uydu hakkında biraz teknik bilgi verebilir misin?

Üzerinde Magnetometer, Gyroscope, Altitiude, Barometer, A/D Temperature, 443 MHz Radio Frequency Transmitter, Micro-Controller, Dust Particule sensörleri bulunmaktadır. Bu büyüklükte bir uydu İçin sensör ararken tanıştığım üst düzey CEO sayesinde Japon bir firmanın  20-30 yıl önce ürettiği ve benim işime yarayan entegre modülleri buldum. Tabii ki de bu parçaların birbirleri ile bağlantıları ve aralarında iletişim kurmak İçin gerçekten zorlandım. Hatta projeyi bırakmak istediğim günler bile oldu. Ancak içimdeki hırsla birlikte projemi tamamlayabildim. Üzerindeki sensörler ile çeşitli ölçümleri yapıp bu bilgeleri bize ulaştırabiliyor. Yaklaşık maliyeti 65 TL.
 

Mars Rover ekibiniz oldukça iddialı. Bunun hakkında bir şeyler söylemek ister misin?

Katıldığımız yarışmada karşımızda dünyanın en iyi üniversitelerinden (Stanford, Yale, UCLA vs.) birçok takım bulunuyor. Şu anda NASA ve Mars Society’in belgelendirdiği Dünya'nın En Genç Takımı ve Tek Türk takımıyız. Ekibimizin yaş ortalaması ve üniversite takımlarına göre çok daha az bütçeye sahip olması bizi yıldırmadı. Dünyanın en iyi ilk 10 üniversitesine giren ve alanlarında başarılı olan birçok üniversiteli rakibimiz olmasına rağmen ekipçe çok çalışarak gücümüzü ortaya koymak istiyoruz.


 

Peki yaptığınız çalışmalardan ve katıldığınız / katılacağınız yarışmalardan bahsedebilir misin?

Bu sene, 2007'den beri her yaz ABD'nin Utah eyaletinde yapılan "University Rover Challange" yarışmasına katılıyoruz. Bu yarışmaya dünyanın her yerinden katılan öğrenci ekipleri, günün birinde Mars'ı keşfedecek astronotların birlikte çalışacağı konseptte yeni nesil Mars araçları tasarlayıp üretiyor ve belirli görevleri gerçekleştirip en yüksek puanı almayı amaçlıyorlar. Bizim amacımız ise takım olarak bünyemize Türkiye'nin her yerinden önemli mühendislik branşları alanında yetkin ekip üyeleri katıp kurduğumuz takımımız ile bu yarışmaya katılıp ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek. Bu konudaki çalışmalarımız bakacak olursak; şuan farklı departmanlara bölünerek iş bölümü ile tasarım, analiz ve üretim aşamalarıyla aracımızı imkanlarımız dahilinde en iyi şekilde üretmek için kullanılacak uygun motor, sensör v.b parçaların seçilmesi ve kendi tasarımımız olacak parçaların 3D modellerinin çizilmesi-hazırlanması konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Aynı zamanda ekibimiz sosyal sorumluluk projeleri içerisinde de yer almayı unutmuyor. Şunu da eklemek istiyorum ki ERC2016 yarışması için aracımızı 3D baskı teknolojisi kullanarak ürettik. Maliyetten ve yedek parça kısmından gerçekten çok büyük tasarruf ettik. Yarışmada diğer takımların araçları bozulup yeni parça almaları gerekirken bizler sorun çıkaran parçayı hemen basıp monte ettik. Bu da Mars Society’in Yönetim Kurulu tarafından fark edilmemizi sağladı.
 

TFR Robotics’in gelecek hedefleri nedir?

Amacımız Türkiye’de bizim gibi olan genç arkadaşlarımıza bilimi sevdirebilmek. Ülkemizde gerçekten büyük bir potansiyel olduğunu düşünüyoruz. Bu yüzden Mars Rover’ını geliştirirken aynı zamanda küçük arkadaşlarımızla birlikte sosyal sorumluluk programları gerçekleştiriyoruz. Ankara, İstanbul ve Denizli’de olmak üzere toplamda 3 farklı ilde gönüllü çalışmalar yürütüyoruz. Amacımız takımımız içerisindeki kitleyi genişletip daha büyük bir ekip olup ülkemizin geleceği adına yardımcı olabilmek.



 

ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.