elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Tesla Kendi Yönetimini Kuracak!

Akıllı evlerle yaşanan inovasyon süreci şimdi de akıllı şehirlere doğru yol alıyor. Tesla, Nevada eyaletinde kendi yönetimlerini kurarak teknolojik yatırımlar ve teşvikler yapmayı hedefliyor. Detaylar yazımızın devamında.



A- A+
23.02.2021 tarihli yazı 3598 kez okunmuştur.
Küçüklüğümüzde izlediğimiz Jetgiller çizgi filmi yavaş yavaş gerçeğe dönüşüyor. Jetgiller çizgi filminin inanılmaz teknolojisi ile o zamanlar kurduğumuz “Acaba büyüyünce böyle bir yerde mi yaşayacağız?” cümlesi artık birbiriyle harmanlanmaya başladı.

1880’lerde Amerika’nın şirket şehirleri arasında yer alan Chicago'nun hemen dışında, George Pullman’ın ilhak ettiği bir kasaba bulunuyordu. Burada tramvaylar, yük vagonları ve yüksek tren vagonları inşa eden işçilerin olduğu Pullman kasabası bulunmaktaydı. 1893 yılında demiryolu araçlarına olan talep düştüğünde, demiryolu öncüsü George Pullman Şirketi işçilerini işten çıkartmak ve ücretleri düşürmek zorunda kalmıştı. Bu durumdan dolayı işçiler grev çağrısı yaptı. 1984 yılı 11 Mayıs - 20 Temmuz arasında gerçekleşen grev, ülke çapında bir dönüm noktası oldu. Grev sonucu 34 işçinin ölmesiyle birlikte kasaba George Pullman’ın elinden alındı.


► İlginizi çekebilir:  Akıllı Şehirlerde Siemens Türkiye İmzası
 
1903 yılında ise farklı bir akıllı şehir önerisi Hershey Chocolates'in kurucusu Milton Hershey tarafından geldi. Hershey, sahada yeni bir fabrika açtı ve şirket çalışanlarını barındırmak için örnek bir kasaba kurulmasını sağladı. İşçilerin evleri modern yapıya sahipti. Ayrıca çalışanların çocuklarına eğitim vermek için ücretsiz bir okul; yetim ve imkânsız erkek çocukları eğitmek için ücretsiz bir meslek okulu ve bir sürü sosyal aktivite yapacakları alanları bulunuyordu. Amaç pastoral bir ortamda, sağlıklı yaşayan, iyi maaşlı, işçilerin güvenli ve konforlu evlerde yaşadığı mükemmel bir Amerikan kasabası ortamı oluşturmaktı.

Günümüze gelindiğinde ise akıllı şehir tanımında daha yaşanılabilir, sürdürülebilir, verimli, insan odaklı şehirler olması bekleniyor. Nevada eyaletinin valisi, Las Vegas Review-Journal gazetesine yaptığı röportajda, teknoloji şirketlerinin kendi yerel yönetimlerinin kurulmasına izin verileceğinden bahsetti. 



Tesla, Nevada'da bulunan Gigafactory adındaki fabrikasının etrafına bir yönetim kurmayı amaçlıyor. Bu yönetim sayesinde teknolojik yatırımlar ve teşvikler yapmayı hedefliyor. Daha yapım aşamasında olan bu büyük fabrikanın yaklaşık 7 bin kişiye istihdam sağlaması planlanıyor. 4 kişilik bir ailenin geçimini rahatça sağlayabileceği bir ortam oluşturmayı düşünen Tesla, Gigafactory sayesinde dünyanın en büyük batarya üretim potansiyeline sahip olan fabrika unvanını elde etti. Aynı zamanda Tesla modelleri ve Powerwall (elektrik depolama) üniteleri de bu fabrikada üretiliyor. Nevada Valisi, devletin tüm hizmetlerini burada da verebileceklerini ve vergiden muaf olamayacaklarını, ayrıca şirketin sermaye yatırımlarını, altyapının gelişimini, istihdam edilen kişi sayısını ve bölgenin ekonomik etkisinin tahminini açıklayarak her iki yılda bir yasama meclisine kaydettiği ilerlemeyi rapor etmesi gerekeceğini belirtti.



Kaynak:

 interestingengineering
► fleekus.com

YAZAR: Melisa Gülistan CANBAZ


ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar
Aktif etkinlik bulunmamaktadır.