elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Termal Kamera |
testo 885 ve testo 890

Üretim hatalarının ve sistemin durmasının önlenmesi her firma için ciddi bir zaman ve maliyet tasarrufu anlamına gelmektedir. Üretimde, ekipmanlarda ya da elektrik ağlarında düzensiz ısı artışı çoğu zaman arızanın bir işaretidir. Bu sebeple endüstride termal kamera kullanımı kalite için olduğu kadar üretim için de giderek artan bir ihtiyaç olarak kendisine yer bulmuştur. Detaylar Testo'nun katkılarıyla...



A- A+
07.12.2016 tarihli yazı 22011 kez okunmuştur.
Tesislerin beklenmeyen arızalar nedeniyle anlık duruşlar ve aksamalar yaşamaması için, her tesis düzenli olarak bakıma alınmalıdır. Bu bakım uygulamalarının başında ise termal kamera ile bakım çalışmaları gelmektedir. Termal kamera uygulamaları, nerelerde kullanıldıkları, bakımları, hangi arızaların tespit edilebildiğini Testo'nun katkılarıyla inceleyeceğiz. Ayrıca Testo'nun yeni nesil termal görüntüleme cihazları olan testo 885 ve testo 890 hakkında detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.


Termal Kamera Nedir?


Termal kamera, kullanım alanı olarak öncelikle gece görüş sistemleri, ısıya güdümlü füzeler gibi askeri alanlarda kendisine yer bulmuştur. Günümüzde önemli bir alan ise mühendislik uygulamalarıdır. Termal kamera ölçümleri elektrik tesislerinde arıza ve arızanın sebep olacağı maliyetleri önlemede, enerji üretimi ve dağıtımında enerji kalitesi açısından son derece önemlidir.

Termal kamera, görüntüleme yöntemi olarak gözle görülmeyen IR enerjiyi (ısıyı) esas alan ve görüntünün genel yapısını IR enerjiyi göre oluşmuş renkler ve şekillerin belirlendiği görüntüleme sistemidir. Çok çeşitli disiplinlerde çok farklı kullanım amaçları bulunmaktadır. Güç sarfiyatı yapan veya ileten tüm ekipmanlar arızalanmadan önce ısınırlar ve infrared enerji (ısı) yayarlar. Temassız ölçüm cihazları olan termal kameralar nesnelerin yaymış oldukları bu görünmez infrared enerjiyi algılayarak elektronik sinyale dönüştürdükten sonra, kamera ekranında termal görüntü şeklinde gösterirler.

Termal Kamera ile Tesislerde Bakım Yapılmasının Avantajları Nelerdir?


► Termal kameralar, tesislerde gözle görülmesi mümkün olmayan problemlerin kolaylıkla ve anında tespit edilebilmesini sağlayarak beklenmedik duruşların önlenmesine yardımcı olur.
► Bu tespitler, işletmelerin üretim kayıplarını azaltır. Yapılan bakım kalitesini artırır.
► Orta ve uzun vadede ortaya çıkabilecek yüksek onarım maliyetlerini önler.
► Tesisteki enerji kayıplarının fazla olduğu noktaları tespit edebildiğinden, enerji tasarrufu sağlayarak maliyetlerin azaltılmasına yardımcı olur.
► İşletmelerdeki yangın riskini de erken teşhis edebildiğinden can ve mal güvenliğini de üst seviyeye çıkartmaktadır.


Testo
 Online Alışveriş Sitesi için tıklayınız.



Termal Kamera Nerelerde Kullanılır? 


Termal kameralar, gözümüzle göremediğimiz fakat çok ciddi problemlere neden olabilecek küçük problemleri net olarak görmemizi sağlar. Zaman zaman, gözle gördüğümüz bazı problemlerin ise çok aciliyetinin olmadığını düşünürüz fakat termal kameralar çok daha derin boyutta bilgileri bize vererek durumun ciddiyetinin yüksek olduğunu da gösterebilir.

Yılın her günü 24 saat çalışan sanayi tesislerinin sürekli çalışıyor olması gerekir. Bu durmaksızın çalışma şartlarında sizin için termal kameralar en iyi yardımcınız olacaktır. Sonuçları hızlı üreten, çok daha iyi, çok daha verimli ve çok ucuz olan bu cihazlar karşılaşacağınız problemler de sizlere çok daha hızlı çözüm şansı tanıyacaktır. Bazen küçük bir elektrik problemi büyük yangınlara neden olabilir. Sizin fark etmediğiniz bir şekilde üzerinden fazla akım geçen bir kabloda ısınma meydana gelebilir ve kablolara yanabilir. Bu da büyük yangınlara neden olabilir. Unutmamak gerekir ki endüstriyel yangınların yaklaşık %35'i elektrik yangınları yüzünden olmaktadır. Bu da her yıl yaklaşık 300 milyar Euro’luk kayıp demektir. Kısacası bizim için kullanması kolay ama önemi büyük olan termal kameralar ile çok ciddi olabilecek sorunları önleyebiliriz.

 Termal görüntüleme metodunun yardımıyla sadece sistemin performansı değil, aynı zamanda ürünlerin de özellikleri düzenli olarak kontrol edilebilir ve zamana bağlı en küçük sıcaklık değişimleri takip edilebilir.
 

Yüksek Sıcaklık İçeren Proseslerin Etkinliğinin Termal Kamera ile Kontrolü


Yüksek sıcaklık prosesleri içeren metal, kimyasal ya da yapı malzemeleri gibi endüstrilerde, üretim kesintilerini önlemek ve ekonomik bir üretim sağlayabilmek için potansiyel bir arızayı önceden tespit etmek hayati öneme sahiptir. Bu alanda, ürünlerin kalitesini etkileyen bir özellik olarak üretimdeki malların sıcaklık dağılımlarının düzenli olduğundan emin olmak gerekmektedir.

Testo’nun 320 x 240 piksel dedektör segmentindeki termal kamerası testo 885, hem geniş hem de dar açılı değiştirilebilir lens opsiyonları ile her uygulamada detaylı analiz yapmanızı sağlar. 0.03 C°’lik sıcaklık çözünürlüğü ile termal görüntü üzerindeki en küçük sıcaklık farklarını dahi detaylı bir şekilde kullanıcıya sunar. Yüksek ısıl işlem proseslerinde kullanılmak üzere 1200 C°’ye kadar sıcaklık ölçümü yapabilmektedir. testo 885 ile ulaşılması zor yerlerde ya da endüstriyel sistemlerdeki tehlikeli bölgelerde dahi en küçük hataları güvenilir bir mesafeden hassasiyetle görmenizi sağlar.

Enerji yoğunluklu endüstrilerde, ürünlerin istenilen kalitede çıkması için proses sıcaklıklarındaki dalgalanmalar belirli limitler arasında olmalıdır. Burada yetkili personelin düzenli kontrolleri sayesinde, tüm proseslerin plana uygun ve doğru sıcaklık değerlerinde ilerleyip ilerlemediği takip edilebilir. Aksi takdirde yavaşlamış ya da niteliksek olarak kalitesiz bir imalat tehlikesi oluşabilir. Çelik endüstrisinde, örneğin, dökme demirden çeliğe işlem yapılması ve optimum katılaştırmaya ulaşabilmek için ürünler, zaman zaman sonradan bakım gerektirebilen, belirli bir sıcaklık değerine kadar ısıtılmalıdır.



Soğutma bölümündeki çelik kütükler. Sonraki proseslerin optimizasyonu için hassas sıcaklık izleme çok önemlidir Yetersiz yalıtılmış endüstriyel fırın kapağı. Enerji kaybı termal görüntüde rahatlıkla anlaşılabiliyor.

Çelik kütükler, kesilebilir olmadan önce, maksimum 900 ile 1000°C’ye kadar soğutulmalıdır. Ama, optimum imalat için, aynı zamanda sıcaklıkları kristalleşme sıcaklığı seviyesinin (yaklaşık 600°C) de altına inmemelidir.

Sistem sürdürülebilirliğini sağlamak ve çalışanların güvenliğini sağlamak için, izolatör gibi ekipmanların, malzeme yorulması ya da yıpranması nedenlerinden oluşabilecek hasarlardan dolayı düzenli olarak kontrol edilmesi gerekir. Etkinliğin artırılması açısından, yüksek sıcaklık aralığında kullanılan enerjinin kaybedilmemesini sağlamak da oldukça önemlidir. Özellikle de enerji maliyetlerinin arttığı ve yasal düzenlemelerin sıkılaştığı günümüzde, bu durum çok daha büyük bir önem kazanmaktadır.


 
Fırın gaz bacasındaki birikintiler fırın verimliliğini düşürür. Ancak testo 885 ile fızla ve kolayca tespit edilebilir.

 

Çözüm


Çok sayıdaki yenilikçi fonksiyonuyla dikkat çeken termal kamera testo 885 ile yüksek sıcaklık içeren sistemlerin etkinliğini, ekonomik olmamaya başlamadan ya da ürünlerde bir kalite eksikliği görülmeden hassas bir şekilde ve güvenle test edebilirsiniz.
 


1200 °C’ye Kadar Yüksek Çözünürlüklü Termal Görüntüler



Termal Kamera ile Hangi Tür Arızalar Tespit Edilebilir?


► Sıcak su, sıcak hava, basınçlı gaz ve buhar taşıyan sistemlerde oluşabilecek kaçaklar,
► Enerji iletim ve dağıtım hatları, elektrik panoları, klemens ve bağlantı noktalarındaki korozyonlar ve kopukluklar, dengesiz yüklenen transformatörler vb. elektriksel sistemler,
► Elektriksel ve mekaniksel sistemlerin bir arada bulunduğu elektrik motorlarının rulman, stator ve rotor gibi bölümlerinin arıza tespiti,
► Bina, tesis ve fabrika gibi enerji tüketiminin olduğu yerlerde enerji enerji verimliliği çalışmaları için enerji kayıplarının belirlenmesinde termal kamera kullanılabilir.



::: VİDEO::: SuperResolution





Bakım Sürecinde Hangi Adımlar İzlenmelidir?


Termal Kamera ile görüntüleme de;

► Cihaz, ölçüm yapılan ekipmana temas ettirilmemelidir.
► Sistemler aktif ve çalışır halde iken ölçüm yapılmalıdır.
► Elektriksel ve mekaniksel sistemlerin kontrolü uzman kişiler tarafından yapılmalıdır.
► Doğru görüntüleme yapıldıktan sonra uzman kişiler tarafından raporlama yapılmalıdır.
► Görüntüleme ve raporlamanın ardından bakım ve onarım işlemleri uzman personel tarafından yapılmalıdır.


Termal Kamera | testo 885: Yüksek Çözünürlüklü Profesyonel Termografi


Büyük Nesnelerde Bile Hassas Termografi

Enerji yoğunluklu endüstrilerde test edilen nesneler oldukça büyük boyutlara sahiptir. Termal kamera ile bu nesnelerin rahatlıkla ve hassas bir şekilde test edilebilmesi için testo 885 geniş görüş açılı lense sahiptir. Bu özellik de büyük makine ya da tesislerin bir bakışta termografik analizlerinin yapılabilmesini sağlamaktadır.

Panorama görüntü desteği ve değiştirilebilir lensleri sayesinde, yüksek sıcaklık aralığında da termografik kayıtlar alırken ekstra bir esnekliğe sahip olursunuz. Geniş açılı lens kullanarak objeleri genellikle görüntüleyebilirsiniz.

Eğer bu yeterli değilse panorama görüntü asistanı size yardım edebilir: Kolayca birkaç yüksek çözünürlüklü termal görüntü alırsınız ve panorama görüntü asistanı da bu görüntüleri biraraya getirerek hem genel bakışı hem de detayları aynı anda bir termal görüntü üzerinde sunar. Eğer sistem üzerinde bulunan ekipmanlardan herhangi biri için daha detaylı ve özel bir görüntü almak istiyorsanız, dar açılı tele foto lensler, uzakta bile olsanız detaylı termal görüntüler almanızı sağlar.


 


Dört Kat Daha Fazla Ölçüm Değeri



Akıllı SuperResolution Teknolojisi sayesinde, termal kamera testo 885 optimum görüntü kalitesi sunar.

Testo’nun, patentli SuperResolution yeniliği, elin doğal hareketini kullanır ve dengelenmiş birkaç görüntüyü hızlıca kaydeder. Daha sonra bunlar, bir algoritma kullanılarak tek bir görüntü üzerinde hesaplanır. Bu da termal görüntüde 4 kat fazla ölçüm değeri üretir. Bir sonraki adım olarak kullanacağınız Testo tarafından geliştirilmiş profesyonel analiz programı IRSoft üzerinde de çok daha yüksek çözünürlüklü termal görüntüler işleme şansı bulursunuz.
 

Termal Kamera testo 885 ile Sistem Sürdürülebilirliğini Sağlayın 

Sürekli artan rekabet dönemlerinde, endüstriyel tesisler genellikle haftada yedi gün çalışmak zorunda kalır. Bu sebeple, bu tesislerin sürdürülebilirliği sağlaması önemlidir. Mekanik prosesler, yüksek ve alçak-gerilim sistemleri, izolatör ve boru hatları gibi tüm alanlarda, arıza ya da daha kötüsü yangınlar oluşabilir. Ürün kalitesi, çalışanların güvenliği ve aynı zamanda tesis ömrü de bunların düzgün işleyişlerine bağlıdır. Termal kamera testo 885önleyici bakım alanında değerli bir asistandır. Sistem durmadan termal düzensizliklerin tespit edilmesinde etkindir. Kamera aynı zamanda sıralı kayıtlar alabilir ve bu da tesislerde zamana bağlı yük değişiminin görüntülenmesini sağlar. Böylece koruyucu önlemler başlatılmış olur.


::: VİDEO::: Yeni Nesil Termal Görüntüleme | testo 885





Sizin için önemli olanı görün

 

Etkin bir tesis bakımda, genellikle sadece belli bir limit değerden sonra sıcaklık değişimlerini izlemek önemlidir. Bu nedenle testo 885, sizin tarafınızdan tanımlanmış bir limit değere ulaşıldığında kayıt almaya başlayan, otomatik, limit değer temelli bir tetiğe sahiptir.

 

Termal kamera testo 885'in Avantajları


► Dedektör boyutu 320 x 240 piksel 
► SuperResolution teknolojisi (640 x 480 piksel) 
► Termal duyarlılık < 30 mK
► 30° lens sayesinde geniş alan görüntüleme 
► Panorama görüntü asistanı 
► SiteRecognition teknolojisi 
► 1200°C'ye kadar yüksek sıcaklık ölçümü




Küf oluşma tehlikesi olan
alanlar için özel ölçüm modu
  Lens koruma camı Otomatik odaklama
 


İdeal Ergonomi ve Anlaşılır Kullanım


Ergonomik tutma kolu 

testo 885, termal kameranın yeni geliştirilmiş esnek kullanım sağlayan tasarımı, mükemmel bir görüntü kalitesi ve birçok yenilikçi özellik sunar. Dönebilen ekran özelliği ile kullanıcının baş ve zemin seviyesindeki bölgelerin görüntüsünü kolayca kaydetmesini sağlar. Ayrıca ergonomik dönebilen tutma kolu ile erişimi zor olan bölgelerde güvenli bir kullanım sağlar. (Örneğin; zemin seviyesi gibi)


Güçlü LED aydınlatmalı entegre dijital kamera 3 ölçüm noktasına kadar usb video ölçümü Ses kaydı için kulakluk-mikrofon seti



Döndürülebilen Ekran ve Tutma Kolu

Menü - Sezgisel İşlem 

Sezgisel işlem özelliği sayesinde ekrandaki veriler, joy- stick ya da dokunmatik ekran yolu ile seçilebilir. Ancak tek elle işlem yapmak için (güvenlik sebepleri vs.) tavsiye edilen joystick kullanımıdır. Menu direkt olarak ekran üzerinde kullanılmak istenirse, dokunmatik ekran özelliği en iyi çözüm olacaktır.


testo 890 – Özel Uygulamalar İçin Termal Kamera 


Termal kamera testo 890, en özel uygulamalarda mükemmel bir görüntü kalitesi sunar. 640x480 piksel dedektör ve SuperResolution teknolojisi sayesinde megapiksel kalitesinde (1290 x 960) görüntüler kaydedilebilir. Böylece testo 890, uzak mesafelerdeki en küçük nesneler için bile her detayı gösterebilecek güvenli bir termografi sağlar. Tam radyometrik video kaydı özelliği sayesinde ölçüm noktalarını izleyerek hassas analizler yapabilir; termal görüntülerdeki piksel başına olcum değerlerini herhangi bir an için öğrenebilirsiniz.

En yüksek görüntü kalitesi 

Dedektör termal kameranın kalbidir. Testo, mümkün olan en yüksek kaliteye ulaşmaya büyük önem vermektedir. testo 890, yüksek kaliteli Germanyum optiği ve 640 x 480 piksel dedektör kombinasyonu ile sizi yüksek kalitedeki görüntü seviyesine ulaştırır. Termal görüntü içinde daha fazla ölçüm noktası değerlerinin bulunması ile daha fazla ayrıntıya ulaşılır ve verileri daha iyi analiz edersiniz.

Testo SuperResolution teknolojisi sayesinde, testo 890 ile (1280 x 960 piksel) megapiksel kalitesinde görüntüler kaydedebilir, son derece yüksek çözünürlüklu termal görüntüler elde edebilirsiniz. Böylece uzak mesafelerdeki küçük nesnelerin her detayını gösterebilecek hassasiyeti ile güvenli bir termografi sağlar.

İdeal Ergonomi ve Anlaşılır Kullanım


Termal Kamera testo 890'nın Avantajları


Dedektör boyutu 640 x 480 piksel 
SuperResolution teknolojisi (1280 x 960 piksel) 
Termal duyarlılık < 40 mK 
42° lens sayesinde geniş alan görüntüleme 
Panorama görüntü asistanı 
SiteRecognition teknolojisi
1200 °C‘ye kadar yüksek sıcaklık ölçümü 

Tam Radyometrik Video Ölçümü


Zamana Bağlı Olarak Isı Dağılımı Analizi 
 
testo 890 ile, termal süreçler eş zamanlı olarak kaydedilir. USB 2.0 arayüzü üzerinden, termografik veriler bilgisayara doğrudan aktarılır, durdurulabilir ve herhangi bir noktanın analizi yapılabilir. Video ayarları bilgisayardan IRSoft kullanılarak gerçekleştirilir. Bu testo 890’ı geliştirme süreçlerindeki ısı geliştirme incelemeleri için optimum hale getirir.

Herhangi bir anda, tüm sıcaklık ölçüm noktaları her bir piksel için izlenebilir, dolayısıyla tüm termal gelişimlerin zamana bağlı hassas analizi yapılabilir. Buna ek olarak, tanımlanmış zaman aralıklarında çeşitli görüntülerin kaydedilmesini sağlar, örneğin limit değerleri ihlali gibi belirli olaylardan sonra.
 

LabVIEW nedir?


LabVIEW, mühendislik sistemlerini görselleştirmede, yaratmada ve kodlamada yaygın olarak kullanılan bir programlama dilidir. Mühendisler ve bilim adamları fikirlerini LabVIEW ile birlikte gerçeğe dönüştürürler. LabVIEW, Ulusal Araçlar (National Instruments) tarafından tasarlandı ve desteklendi.

Kullanıcı tanımlı sistemin temel işlevi ile birlikte mühendisler ve bilim adamları için üretilmiştir.

► Sinyal dönüşümü
► Sinyal analizi
► Donanım için bilgi üretimi

Sanal Mühendislik Araçlama Tezgahı Laboratuvarı'nın (Laboratory Virtual Instumentation Engineering Workbench) kısaltmasıdır.

LabVIEW için ana uygulamalar; ölçüm, kontrol süreçleri ve laboratuvarlarda ve geliştirme bölümlerinde otomizasyondur. Ana hedef her zaman ölçüm ve işlem analizi sırasında bir sistemdeki farklı verilerin birleşimidir.

Sistem gereksinimleri:

- Microsoft Windows 7 (en az SP1) – 32 ve 64 Bit
- Microsoft Windows 8, 8.1 – 32 ve 64 Bit

Uygunluk:

LabVIEW ara yüzünün testo 885/890 ile birleşim halinde ana özellikleri:

► testo 885/890’a bağlanma
► Kızılötesi ve Görülebilir görüntüler alma
► Kızılötesi ve Görülebilir görüntüleri canlı olarak göstermek
► Sıcaklık düzeyini okumak
► Salınım değerini okumak ve belirlemek
► Yansıyan sıcaklığı okumak ve belirlemek
► Ölçüm aralığını okumak ve belirlemek
 
 

testo 885 ve testo 890 için neden LabVIEW ara yüzü kullanılmaktadır?


Testo, geçmişte LabVIEW ara yüzünü testo 885 ve testo 890 için kullanmak adına birçok teklif aldı ve şimdi bu teklifleri karşılayabiliyor. Mühendisler ve bilim adamları, LabVIEW’in kütüphanesinde bulunan ölçülmüş testo 885 ve testo 890 termal kamera verilerine ulaşabiliyorlar ve bu verileri doğrudan kendi mühendislik sistemlerinde kullanabiliyorlar. Bütün verinin bir araya getirildiği bir deney kurulumu ya da akıllı makine sistemlerinin kontrolünde kullanılması fark etmiyor. LabVIEW temel olarak birçok ölçüm cihazının verilerini bir arada toplamak için kullanılıyor ve testo 885 ve testo 890 termal kameralarının verileri de artık bu sistemin içerisinde.
 

testo885 ve testo 890 LabVIEW ara yüzünü kullanması beklenen hedef kitle kimdir?


Ar&Ge bölümünde veya üniversitede de görev alan mühendis ve bilim adamları hedef grubu oluşturuyor. Bu, termal kamera verilerini de içeren farklı ölçüm verilerini bir araya getirmek isteyen her hangi biri anlamına geliyor.
 

LabVIEW ara yüzüne nasıl ulaşabileceğiz?


Gerekli dosyalara, örnek programlara ve belgelere www.testo.com.tr adresindeki, testo 885 ve testo 890’ın indirme bölümünden ücretsiz olarak ulaşılabilir. LabVIEW’in kullanımda olan asıl sürümü için kütüphanelere erişilebilir. Aynı zamanda, örnek kodlamayı içeren belgeye de bu sayfadan ulaşılabilir. Paket, programların LabVIEW uygulamasına nasıl yürütüleceğine dair örnek programları da içermektedir. testo 885 ve testo 890 için LabVIEW ara yüzü/kütüphanesine ulaşılabilmesi ile birlikte Testo, müşterileri için profesyonel bir ortak olmak adına bir sonraki adımı gerçekleştirdi.

Kaynak:

 


Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar