elektrik port üyelik servisleri elektrik port üyelik servisleri

Telefonunuzu Mum ile Şarj Etmek İster misiniz?

Cihazlar geliştikçe, özellikleri arttıkça pil tüketimi de aynı oranda artmaktadır. İkincil bir şarj aleti taşımak günlük kullanım için neredeyse gerekli hale gelir oldu. Sizler için ilginç ve bir o kadar yararlı telefon şarj etmek için bir yöntemi araştırdık.



A- A+
28.06.2016 tarihli yazı 13092 kez okunmuştur.
Hatırlamak gerekirse, termodinamiğin birinci yasasına göre soğuk bir cisme sıcak bir etki olursa sıcaklık farkından ötürü cismin potansiyel enerjisi artar. Peltier cihazı, iki farklı sıcaklığa sahip malzeme arasında konulduğunda sıcaklık farkından ötürü bir gerilim oluşur. Aynı şekilde bir gerilim verildiği zaman Peltier cihazının bir tarafı soğur, diğer tarafı ısınır. Bu özellikleri ile her iki şekilde de kullanılabilir. Peltier ısıtıldığında 0-15 V arasında gerilim üretir.


 
Görsel: Peltierin yapısı
 
 
 

Malzeme Listesi:

► Mum, küçük gaz ocağı
► Yükselti için aparat
► Peltier cihazı
► Küçük bir soğutucu
► Ölçü aleti
► Şarj devresi

Sistemi kurmadan önce dikkat etmemiz gereken noktaları belirtelim. Mum veya gaz ocağını sabit bir yere koymamız sonradan oluşacak istenmeyen olaylara karşı bir tedbir için önemlidir. Sıcaklıktan ötürü metal kısımların ısınacağı için dikkatli olmamız gerekir.

Mum ile Şarj Nasıl Yapılıyor?

Mum veya gaz ocağını sabitledikten sonra üstüne yükseltme aparatını koyun. Metal parçalar yüzeyine termal macun sürdükten sonra Peltier cihazını soğutucusuyla beraber üzerine yerleştirin. Peltierin uçlarını elektrik devresinin girişlerine bağlayın. Uygun yere koyduğumuz devreyi telefonumuza bağlayın. Gaz ocağını yaktıktan sonra bir süre ısının transfer olmasını bekleyin ve ölçü aleti ile de gerekli kontrolleri yapın. Telefonumuz veya aydınlatma devremiz için artık çalışmaya hazırdır.
 


Prototip olması kullanımın kolaylığı sağlamaktadır. Kamp alanlarında, açık hava etkinliklerinde ya da şehir merkezinden uzakta bir alanda kullanılmaya müsaittir. Sadece telefon şarjı için değil aydınlatma içinde kullanılabilir. İsterseniz kendinizde bu sistemi geliştirebilirsiniz.


Kaynak:
 

► geek.com
► interestingengineering.com

Cem Aydınoğlu Cem Aydınoğlu Yazar Hakkında Tüm yazıları Mesaj gönder Yazdır



Aktif etkinlik bulunmamaktadır.
ANKET
Endüstri 4.0 için En Hazır Sektör Hangisidir

Sonuçlar